28 Μαρτίου 2016

Τουρκία: Διαγράφηκε από το ΑΚΡ ο ΥΠΕΞ της περιόδου του Σχεδίου Ανάν Το ΑΚΡ χωρίζει τους δρόμους του με ένα ιδρυτικό στέλεχος του. Του Νίκου Στέλγια


 Μια σημαντική πρωτοβουλία λαμβάνει το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), η οποία έρχεται να συζητηθεί. Το ΑΚΡ χωρίζει τους δρόμους του με ένα ιδρυτικό στέλεχος του.Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα, το ΑΚΡ προχώρησε στην διαγραφή του Γιασάρ Γιακίς. Το ΑΚΡ λαμβάνει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία εξαιτίας την δριμύτατη κριτική που ασκεί ο κ. Γιακίς το τελευταίο διάστημα στο κόμμα, το οποίο ίδρυσε μαζί με τον Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν πριν από περίπου 15 χρόνια.


Το τελευταίο διάστημα, ο κ. Γιακίς ξεκαθαρίζει δημοσίως την διαφωνία του με την τροπή που έχει πάρει η τουρκική εξωτερική πολιτική κυρίως στα θέματα της Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος διαφωνεί με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο ζήτημα της Συρίας και προειδοποιεί ότι η Τουρκία οδηγείται σε νέες περιπέτειες. Επίσης, εκφράζει προβληματισμό για τις αναταράξεις στις σχέσεις της χώρας του με τους δυτικούς συμμάχους της.

Αντιδρώντας στην νέα απόφαση του ΑΚΡ, ο κ. Γιακίς δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να κατανοήσει την διαγραφή του από την λίστα των ιδρυτών του ΑΚΡ.

Ο κ. Γιακίς είναι διπλωμάτης καριέρας. Υπήρξε ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών του ΑΚΡ. Παρέμεινε σε αυτό το αξίωμα μέχρι την ανάδειξη του Αμντουλλάχ Γκιουλ στο αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών.

Ο κ. Γιακίς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο 2002-2004 στην προετοιμασία και στην συζήτηση του Σχεδίου Αννάν και επίσης στην σύσφιξη των σχέσεων της χώρας του με την Ε.Ε.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=234954