28 Μαρτίου 2016

Με το βλέμμα στραμμένο στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα Χαμηλούς τόνους κρατά ο Ακιντζί μετά το ανακοινωθέν του τουρκικού ΥΠΕΞ Του Νίκου Στέλγια

Σε διαδικασία παλμογράφησης των κινήσεων Αναστασιάδη βρίσκονται κυβερνητικοί κύκλοι στην Άγκυρα, μετά και από τις τελευταίες κινήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.Όπως ενημερώνεται η «Κ», κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης συνδυάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Κυπριακό με όσα συνέβησαν πρόσφατα στο πλαίσιο της συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτημα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κυπριακή κυβέρνηση τηρεί αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό. Η άποψη που τείνει να επικρατεί στην Άγκυρα είναι ότι η ε/κ πλευρά επιχειρεί να πιέσει την τουρκική πλευρά παρακάμπτοντας τους Τουρκοκυπρίους και αγνοώντας τη σημασία των γεφυρωτικών προτάσεων στην ΑΟΖ και στο Κυπριακό.

Κρίσιμης σημασίας θεωρούνται οι τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ, όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές και πηγές από την τ/κ κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική πλευρά αναφέρει ότι αδυνατεί να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους τη δεδομένη στιγμή η κυβέρνηση Αναστασιάδη πραγματοποιεί βήματα στα οικόπεδα 6, 8 και 10, θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την εδραίωση της διχοτόμησης στα χωρικά ύδατα του νησιού.Η τουρκική πλευρά επισημαίνει ότι «οι απαιτήσεις της ε/κ πλευράς δεν έχουν τέλος», προσθέτοντας ότι «η τουρκική πλευρά έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της» σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ΑΟΖ και στα δικαιώματα των Τ/κ. Εξηγεί, μάλιστα, πως γι' αυτό τον λόγο η ε/κ πλευρά δεν προσφεύγει σε διεθνή δικαστήρια.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως μετά και από το ανακοινωθέν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μουσταφά Ακιντζί κρατά χαμηλούς τόνους, εστιάζοντας την προσοχή του στη νέα συνάντηση με την ε/κ ηγεσία.