24 Οκτωβρίου 2015

Ο Α. Τσίπρας ξαναβλέπει επαναφορά του "σχεδίου Schaueble"

Της Νίκης Ζορμπά-Άκρα του Μαξίμου ικανοποίηση για τη στάση του Francois Hollande, ο οποίος στήριξε με δηλώσεις του τόσο την χώρα γενικώς όσο και τον Αλέξη Τσίπρα, ειδικώς, "μοιράζοντας" σε όλες τις τοποθετήσεις του ευχές, δεσμεύσεις και παραινέσεις για "ευέλικτη" αντιμετώπιση του ελληνικού προγράμματος.Υπό την προϋπόθεση ασφαλώς,  η Ελλάδα να πραγματώσει τις διατρανώσεις της πως θα τηρήσει απολύτως τις υπογραφές της και θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Η ικανοποίηση, τούτου δοθέντος είναι διάχυτη μεν στους μαξιμινούς διαδρόμους, αλλά με αφορμή την επίσκεψη Hollande, άνοιξε και πάλι - ημιεπισήμως- μια συζήτηση που φαινόταν τυπικώς τουλάχιστον να έχει κλειστεί από το καλοκαίρι, ερμητικά στο συρτάρι:

Η χώρα, όχι απλώς δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο του Grexit, αλλά η κυβέρνηση υποψιάζεται πως το σχέδιο του γερμανού ΥΠΟΙΚ για " time out" από την ευρωζώνη, φιγουράρει υψηλά στην ατζέντα του Βερολίνου ( ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ).

Η εμπλοκή με τα κόκκινα δάνεια μεταξύ Αθήνας και κουαρτέτου έχουν θορυβήσει εντόνως την Αθήνα, η οποία "βλέπει" πίσω από το χάσμα τούτο, "τρικλοποδιά" στην αξιολόγηση και καθυστερήσεις στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης. 

Δια αυτών, εκτιμά ο Α. Τσίπρας ότι ενδεχομένως και να επιχειρηθεί από τους "ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ε.Ε" (φωτογραφίζοντας το Βερολίνο) ότι θα επανέλθει στο τραπέζι, η συζήτηση περί Grexit. 

Εξ ου και στις χθεσινές του δηλώσεις, παρουσία του γάλλου προέδρου, αναβίωσαν οι πολεμικές σειρήνες μεταξύ Ελλάδας- Ε.Ε, που είχαν σιγήσει τον Ιούλιο, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. 

"Πρέπει κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Επειδή ενδεχομένως κάποιοι να επιδιώκουν να επαναφέρουν αυτή τη συζήτηση δια της πλαγίας οδού, μέσα από καθυστερήσεις στην υλοποίηση της αξιολόγησης και καθυστερήσεις στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θέλω να καταστήσω σαφές ότι η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά από καμία προοδευτική δύναμη στην Ευρώπη, από κανέναν που ασπάζεται τις κοινές αρχές και αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ευρώπη", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Πρωθυπουργού, η οποία πυροδότησε ερωτήματα σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και την έκρυθμη σχέση Αθήνας- Ε.Ε.

Επ αυτού, κυβερνητικές πηγές, εξηγούσαν χθες ότι υπάρχει πράγματι ανησυχία στο Μαξίμου ότι τα σχέδια του γερμανού ΥΠΟΙΚ δεν έχουν εγκαταλειφθεί και επιχειρείται να επανέλθουν από το παράθυρο. 

Το οπλοστάσιο της κυβέρνησης στην περίπτωση αυτή, λένε οι ίδιες πηγές, θα αναζητηθεί στη "διεθνοποίηση" του ζητήματος. 

Η αρχή έγινε, δια του γάλλου προέδρου, ο οποίος στήριξε και ανακεφαλαιοποίηση και τα αιτήματα της Αθήνας στο ζήτημα των "κόκκινων δανείων" καθώς και την ανάγκη να πραγματωθεί η ευρωπαική δέσμευση πως μετά την αξιολόγηση θα ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Έτερες έγκυρες πηγές ωστόσο, οι οποίες έχουν ίδια γνώση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Κουαρτέτου έχοντας "στρατοπεδεύσει" στο Χίλτον, έλεγαν στο Capital.gr πως "Ναι υπάρχουν σημαντικές διαφορές που χωρίζουν τις δυο πλευρές σε διάφορα ζητήματα, όπως το θέμα των πλειστηριασμών, αλλά το κλίμα δεν είναι τόσο κακό ούτε εχθρικό". 

Τούτου δοθέντος, μένει να φανεί εάν πίσω από την ένταση των τελευταίων ημερών, μπροστά στην οποία ουδόλως ορρώδησε ( αντιθέτως την πυροδότησε) ο κ. Τσίπρας, υπάρχουν απλώς στρατηγικές επιδιώξεις ή εάν το φάντασμα του Grexit, πράγματι επανήλθε πάνω από το Μαξίμου.