24 Οκτωβρίου 2015

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Δώδεκα «φονιάδες τεθωρακισμένων» των ΗΠΑ στην Τουρκία κατά των τζιχαντιστών

Δώδεκα «φονιάδες τεθωρακισμένων» των ΗΠΑ στην Τουρκία κατά των τζιχαντιστών
Με μαχητικά εγγύς υποστήριξης χερσαίων επιχειρήσεων A-10, τα γνωστά και ως «φονιάδες τεθωρακισμένων λόγω του γιγάντιου μυδράλιου που φέρουν, ενισχύουν οι ΗΠΑ τις επιχειρήσεις τους στη Συρία και το Ιράκ, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

Τα 12 αεροσκάφη, που θα δρουν από την βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία με προσωπικό υποστήριξης 300 περίπου ατόμων, μετεγκαταστάθηκαν εκεί από την Τζόρτζια των ΗΠΑ στις 15 Οκτωβρίου, αλλά το γεγονός δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη. Θα αντικαταστήσουν έξι F-16 που βρίσκονταν εκεί για τον ίδιο λόγο, όπως αναφέρει το Jane's.Τα Fairchild-Republic A-10C Thunderbolt II έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Τον περυσινό Νοέμβριο, δύναμη Α-10 δρούσε από την βάση του Αχμέντ αλ Τζαμπ στο Κουβέιτ.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θεωρείται ιδανικό για πλήγματα μικρών στόχων και θωρακισμένων οχημάτων, καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του του επιτρέπουν να πετά πολύ κοντά στους στόχους του και να χτυπά αστραπιαία και με χειρουργική ακρίβεια, αντί να τους προσβάλλει από μεγάλο ύψος.
«Χτισμένο» γύρω από ένα μυδράλιο των 30 χιλιοστών, το μεγαλύτερο που έχει χρησιμοποιηθεί σε αεροσκάφος, το A-10 διαθέτει κόκ-πιτ θωρακισμένο με τιτάνιο και κάλυμμα που προσφέρει πολύ μεγάλο οπτικό πεδίο στον πιλότο, ώστε να μπορεί να εμπλέκεται σε μάχες και να δέχεται πυρά με αποτελεσματικότητα και τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο.

Η επανενεργοποίηση των A-10 που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται τώρα, διατηρεί την ένταση στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, καθώς στο Πεντάγωνο το τελευταίο διάστημα προσπαθούσαν να παροπλίσουν οριστικά τα περίπου 300 τελευταία αεροσκάφη, παρότι ήταν τα πλέον αγαπημένα των δυτικών στρατιωτών σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Μάλιστα, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για περιορισμό των αμυντικών δαπανών, η κίνηση αυτή κατά πολλούς θα συμβάλει στην περαιτέρω καθυστέρηση της πλήρους ανάπτυξης και επιχειρησιακής ένταξης των νέων μαχητικών F-35 στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.
ΕΘΝΟΣ