24 Οκτωβρίου 2015

Προετοιμασίες για περιοδεία Τσίπρα στην Ανατ. Μεσόγειο

Ολοκληρώνονται οι συνεννοήσεις και οι προετοιμασίες για την περιοδεία του κ. Αλ. Τσίπρα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ-Περίοδο διπλωματικής κινητικότητας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την παρουσία της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο εγκαινιάζει η επίσκεψη του κ. Ν. Κοτζιά στη Λευκωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών ταξιδεύει αύριο στην Κύπρο, όπου θα παραμείνει μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στη Λευκωσία, καθώς τις προηγούμενες δύο φορές μετέβη ως μέλος ευρύτερης ελληνικής αντιπροσωπείας. Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι συνεννοήσεις και οι προετοιμασίες για την περιοδεία του κ. Αλ. Τσίπρα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει με επίσκεψη στο Ισραήλ στα τέλη Νοεμβρίου, αποδεχόμενος την πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο ομόλογός του κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου προ περίπου ενός μηνός. Είναι εξαιρετικά πιθανό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Τσίπρας να μεταβεί και ώς τη Δυτική Οχθη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, αν και δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο και νέας επίσκεψης του κ. Μαχμούντ Αμπάς στην Αθήνα σε χρόνο ο οποίος θα συμφωνηθεί.


Μένει να συμφωνηθεί και η προώθηση τριμερούς Συνόδου Κορυφής μεταξύ Ελλάδος - Ισραήλ και Κύπρου. Επειτα από την τριμερή σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών τον Νοέμβριο του 2014, εκκρεμεί συνάντηση των υπουργών και, εν ευθέτω χρόνω, των τριών ηγετών. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι διαφορές που έχουν αναδυθεί μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου για το κοίτασμα του οικοπέδου «Αφροδίτη» δεν είναι τόσο σοβαρές ώστε να ανακόψουν την πορεία πολυεπίπεδης τριμερούς συνεργασίας, η οποία επεκτείνεται σε αμυντικά και αντιτρομοκρατικά θέματα. Και αυτά τα ζητήματα αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο των επαφών του κ. Κοτζιά στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, κεντρικό στοιχείο των συζητήσεων του κ. Κοτζιά στη Λευκωσία θα αποτελέσει καθαυτό το κυπριακό ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι προ τριών ημερών, οι πιθανές εξελίξεις περί το Κυπριακό τέθηκαν επί τάπητος από τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ κατά τη συνάντησή της με τον κ. Κοτζιά.

Η ελληνική πλευρά δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία που υπάρχει από τις ΗΠΑ για την πρόοδο του Κυπριακού, ιδίως εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια, με κυρίαρχο την παρουσία του τουρκικού στρατού στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ως εκ τούτου, αποκλείεται κατά τρόπο απόλυτο από την ελληνική πλευρά η διενέργεια νέου δημοψηφίσματος προτού λυθεί –και– το πρόβλημα κατοχής από τον τουρκικό στρατό. Η Αθήνα, παγίως, δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας για το περιουσιακό, ωστόσο παρατηρείται πρόοδος σε αυτό το σκέλος. Στο πλαίσιο των διμερών επαφών στην ευρύτερη περιοχή, αναμένεται πριν από τα Χριστούγεννα και επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, όπου, λόγω και των εκλογών που μεσολαβούν, οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες ενδέχεται να έχουν μεταβληθεί.