24 Οκτωβρίου 2015

Οι προτάσεις Γιούνκερ για το προσφυγικό στη μίνι Σύνοδο με τις βαλκανικές χώρες «Τέλος στο να γίνονται μπαλάκι οι πρόσφυγες»


Οι προτάσεις Γιούνκερ για το προσφυγικό στη μίνι Σύνοδο με τις βαλκανικές χώρεςΜε σχέδιο 16 σημείων προσέρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη «μίνι Σύνοδο» ηγετών χωρών της ΕΕ και βαλκανικών χωρών για τον προσφυγικό βαλκανικό διάδρομο, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την θέσπιση κανόνων στη διαχείριση του ρεύματος από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι την κεντρική Ευρώπη.
Στόχος είναι «τερματιστεί να γίνονται μπαλάκι οι πρόσφυγες», όμως -όπως φάνηκε και στη συνάντηση του ΕΛΚ- οι απόψεις των διαφορετικών ηγεσιών αποκλίνουν σε αρκετά σημεία. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει καλέσει στις Βρυξέλλες τους ηγέτες Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας.
Την ανάγκη δράσης έχει καταστήσει επιτακτικότερη η κατάσταση στη Σλοβενία, η οποία έχει γίνει την τελευταία εβδομάδα (μετά το κλείσιμο των ουγγροκροατικών συνόρων) η νέα χώρα πάνω στον βαλκανικό διάδρομο και προειδοποιεί πως δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται, μεταξύ άλλων να φτάσει προσωπικό περίπου 400 για συνδρομή στις σλοβενικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η συνήθως καλά πληροφορημένη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ο Γιούνκερ θα παρουσιάσει σχέδιο 16 σημείων στους ηγέτες με μέτρα «άμεσης υλοποίησης» για συντονισμό στη διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος.

Από την πλευρά του, το γερμανικό Spiegel επικαλείται γνώση των ίδιων προτάσεων και αναφέρει πως τμήμα τους είναι η σύσταση κέντρου υποδοχής και καταγραφής και στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι, αν και πλέον έχει έρθει το φθινόπωρο, οι αριθμοί που φτάνουν στα ελληνικά νησιά δεν έχουν μειωθεί από το καλοκαίρι και το περασμένο πενθήμερο καταγράφηκε ο αριθμός ρεκόρ των 48.000 νέων αφίξεων.

Λογική του σχεδίου των 16 σημείων είναι η θέσπιση κανόνων που θα σταματούν την πρακτική «ανεξέλεγκτης» προώθησης ομάδων μεταναστών στις επόμενες χώρες: «Η τακτική τού να γίνονται μπαλάκι στη γειτονική χώρα οι πρόσφυγες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο που επκαλείται η εφημερίδα.

Οι χώρες πάνω στο βαλκανικό διάδρομο θα καλούνται σε καθημερινή βάση να ενημερώνουν τις γειτονικές χώρες για την κατάσταση και τους αριθμούς που έχουν φτάσει και πρόκειται να φύγουν. Η ενημέρωση για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται θα πρέπει να γίνεται εντός 24ώρου.

Ως εκ τούτου, δεν θα μπορεί να γίνεται προώθηση ομάδων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της επόμενης χώρας, αναφέρει η εφημερίδα. Επιπλέον, όσοι αρνούνται καταγραφή «δεν θα έχουν δικαίωμα συνεχίσουν προς την επόμενη χώρα».

Οι εκάστοτε χώρες θα κληθούν επίσης να δημιουργήσουν δυνατότητες για καλύτερες συνθήκες παραμονής στις ομάδες που κινούνται πάνω στο βαλκανικό διάδρομο. Ο συντονισμός μεταξύ των χωρών θα αποσκοπεί και στην ενημέρωση και συνδρομή για μέσα που λείπουν στην κάθε στιγμή αναλόγως της κατάστασης -όπως για παράδειγμα σκηνές.

Στα πρώτα μέτρα για την επίτευξη αυτού του συντονισμού, η Κομισιόν θα καλέσει τα γραφεία των ηγετών της κάθε χώρας να ορίσουν έναν «αξιωματούχο δίαυλο» που θα υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε πρωθυπουργό ή πρόεδρο. Ο αξιωματούχος θα είναι αρμόδιος για την άμεση επικοινωνία με τους ανάλογους «επιτετραμμένους» των υπόλοιπων χωρών.

Πάντως, όπως φροντίζει να σημειώσει και η FAZ, η τύχη που θα έχει η πρόταση Γιούνκερ θα φανεί όταν δοκιμαστεί μεταξύ των ηγετών στο τραπέζι της Κυριακής -οι οποίοι έχουν πολύ διαφορετική οπτική για το ζήτημα και οι χώρες τους διαφορετικές ανάγκες, όπως φάνηκε και με την στάση του ούγγρου Βίκτορ Ορμπάν στη σύνοδο του ΕΛΚ.
ΒΗΜΑ