02 Οκτωβρίου 2015

Αυτό είναι το ελικοπτεροφόρο που ετοιμάζει η Τουρκία! Θα μπορεί να μεταφέρει και F-35!


Image
Όσο στην Ελλάδα ξορκίζουμε οτιδήποτε έχει σχέση με τον εξοπλισμό της χώρας στη Τουρκία κάνουν ...πάρτυ. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι η λύση να ακολουθήσουμε την τουρκική εξοπλιστική φρενίτιδα που δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει. Ωστόσο δεν μπορούμε να παριστάνουμε τους αδιάφορους και τους ...άνετους όταν διαπιστώνουμε ότι οι Τούρκοι προχωρούν προγράμματα όπως αυτό του ελικοπτεροφόρου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων. Oι διαδικασίες για την κατασκευή, σε Τουρκικό ναυπηγείο, του πρώτου πλοίου αμφιβίων επιχειρήσεων (Landing Platform Dock-LPD) για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (DZKK), μπήκαν στην τελική ευθεία μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) με τα ναυπηγεία SEDEF, κατά τη διάρκεια της 12ης έκθεσης αμυντικού υλικού IDEF 2015.
Ο σχεδιασμός του υπόψη πλοίου βασίζεται στο αντίστοιχο Ισπανικό (κατασκευής Navantia) και στο αντίστοιχο των ναυτικών δυνάμεων της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με το υφυπουργείο για Αμυντικών Βιομηχανιών δελτίο τύπου το πλοίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2021. Το πλοίο θα είναι σε θέση να βρίσκεται εν πλώ για 60 ημέρες συνεχώς, χωρίς ανεφοδιασμό.

Οι προκαταρκτικές προδιαγραφές του τουρκικού LPD σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της Αυστραλίας και της Ισπανίας φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:



Η ακριβής δυνατότητα μεταφοράς Α/Φ και Ε/Π δεν έχει καθορισθεί, αναμένεται όμως να είναι αντίστοιχη του Ισπανικού LPD το οποίο μπορεί να μεταφέρει 11 ελικόπτερα και μέχρι 7 Α/Φ κάθετης απονήωσης-προσνήωσης (Vertical Take-off and landing-VTOL), πιθανώς η ναυτική έκδοση του F-35.

Για αυτοάμυνα, το πλοίο θα έχει τουλάχιστον δύο ΜΚ-15 Phalanx CIWS και 3 ή 4 πυροβόλα επί τηλεχειριζόμενου πυργίσκου STAMP (κατασκευής της τουρκικής εταιρείας Aselsan).

Είναι γεγονός ότι με την υπογραφή της σύμβασης για το πλοίο LPD, το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό επιχειρεί να καθιερωθεί ως μεγάλη ναυτική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο, καθόσον τα πλοία αυτού του τύπου προσδίδουν τεράστιες δυνατότητες με την μεταφορά μεγάλου όγκου δυνάμεων και εναέριων μέσων σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Τα πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων είναι πλοία πολλαπλών ρόλων, Μερικές από τις αποστολές τις οποίες μπορούν να αναλάβουν είναι:
• Εκκένωση των μαχητών και αμάχων από εμπόλεμες περιοχές.
• Παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής κρίσης ή καταστροφής. Pkatsaounis 01102015

• Αποστολές ναρκοθέτησης.
Σημασία έχει να ανατρέξουμε σε δηλώσεις που έκανε το 2006, ο Αρχηγός του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Ναύαρχος Yener Karahanoğlu, καθορίζοντας τους στόχους για τα νέα πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων του Τουρκικού Ναυτικού, όπως παρακάτω:
• Ένα (1) LPD
• Δύο (2) αρματαγωγά (Landing Ship Tank-LST). Έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση το 2011 με ορίζοντα παράδοσης το 2016 (Κατασκευή σε τουρκικό ναυπηγείο ADIK).
• Οκτώ (8) ταχύπλοα σκάφη μεταφοράς προσωπικού και μέσων (Landing Craft Tank-LCT), τα οποία ήδη έχουν παραδοθεί από το 2014.
• Eίκοσι επτά (27) μικρά ταχύπλοα οχήματα (Assault Amphibious Vehicle- AAV).

Όπως βλέπουμε ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των δυνατοτήτων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, διαμέσου της ένταξης νέων πλοίων, προχωρά με γοργά βήματα και το συντομότερο με την συμμετοχή των τουρκικών ναυπηγείων και των υπολοίπων τουρκικών εταιρειών που τοποθετούν τα ηλεκτρονικά και τα λοιπά οπλικά συστήματα με φυσική συνέπεια την απόκτηση πολύτιμης τεχνογνωσίας.
Παράλληλα εκσυγχρονίζεται και η Τουρκική Ακτοφυλακή με την πλήρη επιχειρησιακή ένταξη 4 πλοίων Έρευνας-Διάσωσης (κλάσεως DOST), τουρκικής κατασκευής, τα οποία έχουν διαστάσεις κορβέτας (88,4 μέτρα) και διαθέτουν ελικοδρόμιο, με απώτερο σκοπό την ανάληψη ηγετικού ρόλου στους τομείς Έρευνας-Διάσωσης (SAR) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με οτιδήποτε αυτό σημαίνει για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι νέες κορβέτες (κλάσεως MILGEM) τουρκικής κατασκευής πραγματοποιούν ταξίδια σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής με σκοπό αφενός την επίδειξη σημαίας και αφετέρου την διαφήμιση των τουρκικών οπλικών συστημάτων μέσω διαφόρων εκδηλώσεων στα λιμάνια υποδοχής στις οποίες συμμετέχουν αντιπρόσωποι των εταιρειών και Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι.

ΠΗΓΗ: ΤURKISHNAVY.NET
ONALERT.GR