02 Οκτωβρίου 2015

Βρέφος 6 μηνών, ο νεότερος εκ των αγνοουμένων του οποίου ανακαλύφθηκαν τα οστά

Βρέφος 6 μηνών, ο νεότερος εκ των αγνοουμένων του οποίου ανακαλύφθηκαν τα οστά
Η τουρκική βαρβαρότητα δεν είναι κάτι άγνωστο για τον Ελληνισμό. Ωστόσο η ανακάλυψη, 41 χρόνια μετά, των οστών του νεαρότερου εκ των αγνοουμένων, ενός βρέφους 6 μόλις μηνών, δεν μπορεί παρά να συγκλονίζει και να εξοργίζει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, σε ομαδικό τάφο στην κατεχόμενη Κυθραία, ταυτοποιήθηκαν τα οστά του βρέφους Ανδρέα Κυριάκου, της μητέρας του Αγγελικής, 25 ετών, των δύο θείων του Σούλας, 11 ετών και Μάρως, 19 ετών και της γιαγιάς τους Ελένης Θεμιστοκλέους, 46 ετών.
Ο μικρός Ανδρέας κρατούσε ακόμα την πιπίλα του, όταν ανακαλύφθηκαν τα οστά του. Ολόκληρη η οικογένεια σφαγιάστηκε από τους Τούρκους εισβολείς στις 14 Αυγούστου 1974. Οι γυναίκες και το παιδί δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ. Το βρέφος είχε πληγεί και στο πόδι, πριν δολοφονηθεί.
Ο κυπριακός σταθμός παρουσίασε συγκλονιστικές φωτογραφίες από προσωπικά αντικείμενα των νεκρών, που βρέθηκαν δίπλα στα οστά τους στον ομαδικό τάφο, μεταξύ άλλων, βρέθηκε η πιπίλα του βρέφους, το κλειδί του σπιτιού τους στο Τραχώνι, τα ρούχα των γυναικών, ένα δακτυλίδι και μία βέρα.
Ο θείος του βρέφους Βάσος Κυριάκου, μαζί με τον μικρότερο αδερφό του Παναγιώτη, ήταν οι μόνοι που επέζησαν από την οικογένεια.
Ήταν 14 Aυγούστου 1974 όταν ακούγοντας τους βομβαρδισμούς και τουρκικά άρματα μάχης να πλησιάζουν, άρχισαν να τρέχουν μακριά από το σπίτι τους στο Τραχώνι Kυθραίας.
Καθώς έτρεχαν δίπλα από τα τεθωρακισμένα, ο θείος τους τραυματίστηκε και η οικογένεια διασκορπίστηκε. Από τότε δεν ξαναείδαν το βρέφος και τους άλλους συγγενείς τους.
Τα οστά ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιεί στην περιοχή η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους. Η νεκρώσιμη ακολουθία για τους δολοφονηθέντες θα ψαλεί στις 10 Οκτωβρίου στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας.
ΠΗΓΗ: Sigma, Cyprus