22 Οκτωβρίου 2015

«Πέρασε» από τους σκληροπυρηνικούς του Ιράν η συμφωνία με τη Δύση

ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΕΙ
Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χαμενεΐ (δεξιά) και ο νυν πρόεδρος του Ιράν Ρουχάνι (αριστερά) μαζί με τον προκάτοχό του Ραφσαντζανί (στη μέση) συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ την Τετάρτη ενέκρινε την συμφωνία μεταξύ της ιρανικής κυβέρνησης και της Δύσης για τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος, αλλά την ίδια ώρα έθεσε όρους ως προς την εφαρμογή της.

Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χαμενεΐ (δεξιά) και ο νυν πρόεδρος του Ιράν Ρουχάνι (αριστερά) μαζί με τον προκάτοχό του Ραφσαντζανί (στη μέση) συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο.
Το Reuters σε τηλεγράφημά του αναφέρει ότι ο Χαμενεΐ σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της χώρας Χασάν Ρουχάνι, τονίζει ότι η Τεχεράνη δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει καίρια στοιχεία του πυρηνικού της προγράμματος, μέχρι να διευθετηθούν κατηγορίες εναντίον της χώρας για τις στρατιωτικές διαστάσεις του στο παρελθόν.

Ο Χαμενεΐ διατάσσει την εφαρμογή της συμφωνίας της 14ης Ιουλίου στον Ρουχάνι, η πραγματιστική πολιτική του οποίου άνοιξε την πόρτα για την «πυρηνική διπλωματία» με τη Δύση, υπό την αίρεση των όρων που έθεσε το ιρανικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα για σειρά θεμάτων ασφαλείας.
Σύμφωνα με τη συμφωνία της Βιέννης, το Ιράν θα πρέπει να περιορίσει ευαίσθητα τμήματα του πυρηνικού του προγράμματος ώστε να βοηθήσει να διασφαλιστεί πως δεν είναι δυνατό να επιτρέπει ανάπτυξη βομβών, σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων που απομόνωσαν την Ισλαμική Δημοκρατία και υπονόμευσαν την οικονομία της.

Με την έγκριση του Χαμενεΐ ξεπερνιέται και το τελευταίο διαδικαστικό εμπόδιο για την εφαρμογή της συμφωνίας, που θα κλείσει ένα κεφάλαιο δέκα ετών αντιπαράθεσης που απείλησε να οδηγήσει σε ανάφλεξη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Χαμενεΐ αντιτίθεται στην περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, κάτι που ο μεταρρυθμιστής Ρουχάνι έχει δηλώσει ευθέως ότι αποτελεί μία επιθυμητή προοπτική σε άλλους τομείς.

Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας ωστόσο απέκλεισε κάθε περαιτέρω παραχώρηση και υπογράμμισε ότι το Ιράν θα πρέπει να σταματήσει την εφαρμογή της συμφωνίας εάν οι Εξι (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Ρωσία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν την Γερμανία), επιβάλλουν νέες κυρώσεις.
«Οποιοδήποτε σχόλιο υπονοεί ότι η δομή των κυρώσεων θα παραμείνει ή νέες κυρώσεις θα επιβληθούν, σε οποιοδήποτε επίπεδο ή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, θα πρέπει να θεωρηθεί από το Ιράν παραβίαση της συμφωνίας», αναφέρει η επιστολή του Χαμενεΐ, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Προηγήθηκαν την Κυριακή επίσημες κινήσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ για άρση των κυρώσεων μόλίς το Ιράν εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους, όπως η μείωση των συσκευών φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά και των αποθεμάτων αυτού.

Επεται η απόφαση της ελεγκτικής υπηρεσίας του ΟΗΕ σχετικά με το αν το Ιράν πραγματοποιούσε έρευνες για στρατιωτική χρήση πυρηνικής τεχνολογίας. Οπως σημείωσε ο Χαμενεΐ, μέχρι να λυθεί αυτό το θέμα από τους επιθεωρητές, το Ιράν θα καθυστερήσει την αποστολή του 90% των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου εκτός συνόρων, αλλά και την τροποποίηση ενός αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ ώστε να μην μπορεί να παράγει πλουτώνιο για στρατιωτική χρήση (μαζί με το εμπλουτισμένο ουράνιο είναι η βασική ύλη για την κατασκευή πυρηνικών βομβών).

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει τα συμπεράσματά της στο συγκεκριμένο θέμα ως τις 15 Δεκεμβρίου.
ΕΘΝΟΣ