22 Οκτωβρίου 2015

Ο Κέλτικος Φοίνιξ στη θέση του Τίγρη απογειώνει την ιρλανδική οικονομία

Στα τέλη του 2013 η Ιρλανδία βγήκε από το Μνημόνιο και η ύφεση μαζί με το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που είχε ξεκινήσει στη χώρα από το 2008 για να κορυφωθεί το 2010 ως αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ ανήκει οριστικά στο παρελθόν.
http://www.ertopen.com/media/k2/items/cache/7ba0e7aaf8b5d252b94046b2c1dd8993_L.jpg?t=1444836237 Από τη Μαρία Λίλα
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν ανακοίνωσε με την κατάθεση προϋπολογισμού μειώσεις σε φόρους καθώς η ανάπτυξη στη χώρα τρέχει πιο μπροστά από όλες τις άλλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ρυθμούς κοντά στο 6% για φέτος και η ανεργία μειώθηκε από 14% που ήταν το 2012, στο 9,4% σήμερα.
Το πιο πικρό, ωστόσο, χάπι της συνταγής του Μνημονίου ήταν οι περικοπές στην υγεία, των φαρμάκων μηδέ εξαιρουμένων ενώ ακόμη πιο βαριά ήταν η φορολογία στα καλλυντικά που έριξε κατακόρυφα τα έσοδα από τις λιανικές πωλήσεις τους στη χώρα και οδήγησε σε λουκέτο εκατοντάδες καταστήματα και φαρμακεία.


FR MG PKG F24 REPORTERS IRL

Το αντίδοτο για πολλούς στην Ιρλανδία ήταν η μετανάστευση και ένα τεράστιο κύμα νέων μεταναστών αποδυνάμωσε τον παραγωγικό ιστό ενώ ανάλογη απογύμνωση υπήρξε στο δημόσιο τομέα με την περικοπή των δαπανών και τις μειώσεις των μισθών.

Από το 2014 η κατάσταση άλλαξε άρδην και μόνο η έξοδος από το Μνημόνιο έδωσε νέα ώθηση στην οικονομία μέσα από αυτό που κοινώς λέγεται «καλή ψυχολογία» στην αγορά.

Ήδη από πέρσι η οικονομία της Ιρλανδίας επέστρεψε στο μέγεθος που είχε το 2007 με το χρέος της χώρας να φθάνει στο 100% του ΑΕΠ από 120% το 2012 και τον Νούναν να προβλέπει περεταίρω μείωση για το 2016 στο 94%.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας ανακοίνωσε, επίσης, μείωση φόρων και αύξηση δαπανών, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Minister for Finance Michael Noonan poses for the media on the steps of Leinster House before delivering the 2015 Budget in Dublin

Στα δημοσιονομικά μέτρα για το 2016 περιλαμβάνεται η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, που αποκαλείται στην Ιρλανδία «φόρος διάσωσης» ή «φόρος Μνημονίου» ενώ ο φόρος των τραπεζών – οι οποίες θεωρούνται ως οι κατεξοχήν υπεύθυνες για την κρίση από τους πολίτες της χώρας- παραμένει έως το 2021.

Irish-banking-protest-Par-007

Οι «Irish Times» γράφουν σήμερα για λαϊκίστικο προϋπολογισμό που κατατέθηκε από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ιρλανδίας ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2016 ενώ πολλοί υιοθετούν τον όρο «κέλτικος φοίνιξ» που εισήγαγε καυστικά και ειρωνικά το 2013 ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Πολ Χάουαρντ για να περιγράψει τον τρόπο που επιχειρεί η οικονομία να ανακάμψει μέσα από τις στάχτες της.

«Θέλουμε να γίνει αισθητή σε κάθε οικογένεια η ανάκαμψη της οικονομίας» δήλωσε ο Μάικλ Νούναν για τον δεύτερο στη σειρά προϋπολογισμό ανάκαμψης και τον πέμπτο στη σειρά, που καταθέτει ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στην ουσία επιστρέφει 1,5 δισ. ευρώ στους πολίτες από τα 26 δισ. ευρώ που κατέβαλαν μέσω φόρων τα προηγούμενα χρόνια της λιτότητας και του Μνημονίου.

Στον φετινό προϋπολογισμό προβλέπεται, επίσης, αύξηση των παροχών στις εργαζόμενες μητέρες, αύξηση των συντάξεων και των δημοσίων δαπανών ενώ το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί από 2,5% του ΑΕΠ στο 1,5%.

0,,18656070_403,00

Ωστόσο, οι Ιρλανδοί της διασποράς δεν επιστρέφουν και οι εξώσεις όπως και οι κατασχέσεις κατοικιών συνεχίζονται στη χώρα με τους περισσότερους να αναρωτιούνται που ακριβώς βρίσκεται το «success story»που περιγράφουν οι αριθμοί αλλά δεν φαίνεται στην καθημερινότητά τους. 

Από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 27.000 κατασχέσεις ακινήτων στην Ιρλανδία.
πηγή: insideoutborders.com
http://www.ertopen.com/news/kosmos/item/36779-o-keltikos-foinix-sth-thesh-toy-tigrh-apogeiwnei-thn-irlandikh-oikonomia