Η κ. Φωκά προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, καθώς υποστήριξε ότι συνελήφθη λόγω της εθνικής της καταγωγής, των θρησκευτικών της πεποιθήσεων και της στάσης της κατά της τουρκικής κατοχής.
Το 2009, το δικαστήριο στο Στρασβούργο είχε δικαιώσει την κ. Φωκά μόνο ως προς το σκέλος της παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ επιδίκασε αποζημίωση 300 ευρώ και 5.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣτΕ, η απόφαση για κλείσιμο της υπόθεσης λήφθηκε από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 47 κρατών μελών την Πέμπτη, κατά την εξέταση της προόδου στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.
Προστίθεται ότι, βάσει των σχετικών άρθρων, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι ζήτησαν από το εναγόμενο κράτος, εν προκειμένω την Τουρκία, να συμμορφωθεί με την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου, που εκδόθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2009 και να κοινοποιήσει στην Επιτροπή Υπουργών τα σχετικά μέτρα που έλαβε.
Αναφέρεται επίσης ότι αφού εξετάστηκε το σχέδιο δράσης που παρασχέθηκε από την τουρκική Κυβέρνηση, με το οποίο υλοποιείται η απόφαση για τερματισμό των παραβιάσεων στη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και για παρεμπόδιση παρόμοιων μελλοντικών παραβιάσεων, η Επιτροπή Υπουργών «δηλώνει ότι έχει ασκήσει τα καθήκοντά της» και «αποφασίζει να κλείσει την εξέταση».
Το σχέδιο δράσης που κυκλοφόρησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας και το οποίο επισυνάπτεται στην απόφαση, αναφέρει ότι το δικαστήριο αποφάνθηκε αναφορικά με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και συγκεκριμένα επί του δικαιώματος λήψης και μετάδοσης πληροφοριών και ιδεών, χωρίς να εξετάσει το κατασχεθέν από τις τ/κ «αρχές» υλικό και κατά πόσο αυτό ήταν πιθανό να υποκινήσει «κοινωνικό ή φυλετικό μίσος».
Προστίθεται ότι στην αιτήτρια, Ελένη Φωκά, επιδικάστηκε δίκαιη ικανοποίηση ίση με την αξία του κατασχεθέντος υλικού, ενώ κρίνεται ότι δεν απαιτούνται να ληφθούν άλλα μέτρα.
Ως προς τα γενικά μέτρα για παρεμπόδιση μελλοντικών παραβιάσεων, αναφέρεται ότι οι τ/κ «αρχές» λαμβάνουν υπόψη τους τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ενώ θεωρούν ότι πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό».
Παράλληλα, στο τουρκικό έγγραφο επαναλαμβάνονται τα περί «υποκίνησης φυλετικού μίσους και αντι-τουρκικής εχθρότητας» και αναφέρεται ότι ο περιορισμός της ελευθερίας έκφρασης της αιτήτριας προβλέπεται από τον «νόμο» και δεν χρειάζεται η λήψη περαιτέρω μέτρων.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ