25 Σεπτεμβρίου 2015

«Τι μας απέμεινε για ενσωμάτωση;»… Ένα παλιό άρθρο του Akıncı

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ortam στις 9 Σεπτεμβρίου 1995. Κάτω δεξιά υπάρχει μια μικρή εισαγωγή του άρθρου του Mustafa Akıncı.
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ortam στις 9 Σεπτεμβρίου 1995. Κάτω δεξιά υπάρχει μια μικρή εισαγωγή του άρθρου του Mustafa AkıncıΤο κείμενο που ακολουθεί είναι η μετάφραση άρθρου του Mustafa Akıncı με τίτλο «Τι μας απέμεινε για ενσωμάτωση;», το οποίο δημοσιεύθηκε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Ortam στις 9 Σεπτεμβρίου 1995. Το άρθρο είναι χαρακτηριστικό της εποχής και των σχέσεων μεταξύ Τουρκοκυπριακής κοινότητας και Τουρκιάς. Γράφτηκε σε μια συγκυρία κατά την οποία ο Demirel – τότε Πρόεδρος της Τουρκίας – επιδίωκε να συνεχίσει την αντίληψη Özal περί μιας νεοφιλελεύθερης ενσωμάτωσης των κατεχόμενων με την τουρκική αγορά. Όντως στη συγκεκριμένη περίοδο έγιναν πολλές προσπάθειες για μια περαιτέρω ενσωμάτωση, χωρίς ωστόσο να υλοποιούν όλες το σκοπό τους. Εξέλιξη που εξαρτήθηκε εν πολλής τόσο από τις τουρκοκυπριακές αντιδράσεις, όσο και από την πορεία ανάπτυξης της ίδιας της τουρκικής οικονομίας. Στο κείμενο του, ο Akıncı, περιγράφει με «ειρωνικούς τόνους» τη δομική εξάρτηση της κοινότητας από την Τουρκία και με τρόπο που να φέρνει στην επιφάνεια χαρακτηριστικές στιγμές της κοινωνικής εξέλιξης των Τουρκοκυπρίων στη μετά του 1974 εποχή.


«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Süleyman Demirel, είπε στους βιομήχανους μας που τον επισκέφθηκαν ‘να είμαστε έτοιμοι για ενσωμάτωση’. Δεν μπορεί κανείς να το προσπεράσει χωρίς να σκεφτεί… γίνεται λόγος για ενσωμάτωση, αλλά τι απέμεινε άλλο για ενσωμάτωση;
Μια από τις πιο σημαντικές ενδείξεις της ενσωμάτωσης είναι η νομισματική μονάδα που χρησιμοποιούμε. Εδώ και 21 χρόνια χρησιμοποιούμε την τουρκική λίρα. Ιδρύσαμε το Τουρκοκυπριακό Ομόσπονδο κράτος, έπειτα μιλώντας για ανεξαρτησία ιδρύσαμε την ΤΔΒΚ, όμως με κανένα τρόπο δεν υλοποιήσαμε όλα τα αναγκαία για να είμαστε ανεξάρτητοι. Συνεχίζεται η εξάρτηση μας από την τουρκική λίρα.

Λέγοντας συνεχώς πως η ΤΔΒΚ δεν ιδρύθηκε ως αστείο έναντι της ιστορίας, δεν προχωρήσαμε ούτε ένα βήμα στο θέμα του ανεξάρτητου της οντότητάς μας και όπως δεν υπήρξε καμιά συνέπεια ούτε στην πολιτική, αλλά ούτε και στην οικονομία, κατά τον ίδιο τρόπο δεν παραιτηθήκαμε της χρήσης της τουρκικής λίρας.

Λόγω του ότι η ΤΔΒΚ δεν μπόρεσε να σταθεί στα πόδια της οικονομικά, συνεχίζεται η εξάρτηση στο θέμα των επενδύσεων από τις πηγές που έρχονται από την Τουρκία…Όσον αφορά στον πληθυσμό… Δόξα το θεό! Με την πάροδο του χρόνου διευθετήθηκε και το θέμα αυτό. Όταν μεταναστεύουν οι Τουρκοκύπριοι ο χώρος τους δε μένει κενός. Γίνεται πλέον αντιληπτό με γυμνό μάτι ότι ο πληθυσμός που έρχεται από την Τουρκία ξεπερνά τους Τουρκοκύπριους.

Η ασφάλεια μας εξάλλου εδώ και πολλά χρόνια διασφαλίζεται από την Τουρκία.
Η ενσωμάτωση στον πολιτιστικό τομέα βρίσκεται σε χτυπητές διαστάσεις. Στην τηλεόραση παρακολουθούνται πολύ περισσότερο τα κανάλια της Τουρκίας, παρά ο Bayrak, Πωλούνται πολύ περισσότερες εφημερίδες της Τουρκίας, παρά οι εγχώριες. Υπάρχουν περισσότεροι οπαδοί των τουρκικών ποδοσφαιρικών ομάδων παρά των δικών μας εγχώριων. Μετά από ποδοσφαιρικές συναντήσεις στην Τουρκία γεμίζουν με αυτοκινητοπομπές όχι μόνο οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης, αλλά και της Λευκωσίας. Προς το παρόν σε εμάς ακόμα δεν υπάρχουν τραυματισμοί από όπλα μετά τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Σύντομα θα το ζήσουμε και αυτό…!
Όντως… υπάρχει μια μικρή έλλειψη στην ενσωμάτωση μας. Πρώτα ο θεός και σύντομα με το Μουφτή που θα μεταφερθεί από την Τουρκία, θα συμπληρώσουμε και τη θρησκευτική μας ενσωμάτωση.

Με λίγα λόγια, ενώ προ πολλού έχουμε ολοκλήρωση την ενσωμάτωση μας, τι στο καλό σημαίνει η αναφορά του Demirel ‘να είμαστε έτοιμοι για ενσωμάτωση’; Αν αυτό που επιδιώκεται είναι η πώληση προϊόντων των βιομηχάνων μας στην αγορά της Τουρκίας χωρίς δασμούς, πράγμα για το οποίο δεν παραχωρήθηκε δυνατότητα επί 21 χρόνια, τότε ας δώσουν την άδεια… γιατί ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται για ελεύθερο εμπόριο με τους Ελληνοκύπριους στα επόμενα πέντε χρόνια, αν απέμεινε κάτι να παράξουν οι Τουρκοκύπριοι, ας μπορέσουν τουλάχιστον να το πουλήσουν!»
Screen Shot 2015-09-23 at 22.32.50
Ολόκληρο το άρθρο Akıncı στην εφημερίδα Ortam στις 9 Σεπτεμβρίου 1995.
Μετάφραση: Νίκος Μούδουρος
25 Σεπτεμβρίου 2015