25 Σεπτεμβρίου 2015

Η ουσία και η παραμυθία

http://assets.philenews.com/data/2015/09/25/skitso-25092015.jpgΝα που βρέθηκαν πάλι κατηγορούμενοι οι Ελληνοκύπριοι επειδή αντέδρασαν σε αυτά που είπε ο Μουσταφά Ακιντζί. Όσοι σχολίασαν τη δήλωσή του ότι αν δεν χρησιμοποιηθούν με λογικό τρόπο τα κοιτάσματα ώστε να μεταφερθούν στην Τουρκία (που είναι το λογικό, κατά τον ίδιο) θα είναι αιτία πολέμου, είναι λυση-φοβικοί, δαιμονοποιούν τον Ακιντζί, κατασκευάζουν ανύπαρκτα θέματα μέσα από ψέματα και διαστρεβλώσεις, για να πλήξουν την εικόνα του και σκοτώνουν «την όποια ελπίδα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά χτες το ΑΚΕΛ, το οποίο τελευταία ανέλαβε και τον ρόλο του ίμεϊτζ μέικερ του Ακιντζί, μαζί φυσικά με τον Τορναρίτη και πολλούς άλλους εθελοντές.

Η εκστρατεία ενοχοποίησης της άλλης άποψης κορυφώνεται. Νομίζουν ότι μπορεί να λύσουν το Κυπριακό αν αποδομήσουν όσους υποδεικνύουν λάθη και κινδύνους. Πρέπει να κλείσουν όλοι το στόμα τους για να μη σπάσουν το μοτίβο. Διότι, τελικά, η προσπάθεια δεν είναι να φτάσουμε στη βιώσιμη, λειτουργική και δημοκρατική λύση, αλλά να αρκεστούμε με μια ουτοπία, να αυτο-εξαπατηθούμε για να το κλείσουμε να τελειώνουμε. Και για να γίνει αυτό πρέπει να πάψουν να μιλούν όσοι παρενοχλούν την πορεία. Είτε δημοσιογράφοι, είτε πολιτικοί και κόμματα. Έστω κι αν θα το πετύχουν με λασπολογίες και προσωπικές επιθέσεις, αλλά, κυρίως, με μια απερίσκεπτη δημιουργία εντυπώσεων για τους διαλλακτικούς Τούρκους και Τουρκοκύπριους πολιτικούς, που τελικά είναι εντυπώσεις ενάντια στα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής κοινότητας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πότε στηρίζοντας την ψευδαίσθηση ότι ο Ταλάτ θα λύσει το Κυπριακό και πότε ότι θα το λύσει ο Ακιντζί. Από την ταλατοποίηση περάσαμε στην ακιντζοποίηση και πάμε ολοταχώς για νέες γελοιότητες, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας και μαξιλαράκια για περισσότερη άνεση. Αλλά, μονίμως, μακριά από την ουσία για να βολευόμαστε με τις ψευδαισθήσεις μας.
Τι είπε, λοιπόν, ο Ακιντζί πέραν από την αιτία πολέμου; Ότι «το πιο λογικό είναι τα κοιτάσματα από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο με έναν ενεργειακό αγωγό να μεταφερθούν μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη». Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι άλλα εννοούσε κι άλλα κατάλαβαν όσοι αντέδρασαν, η ουσία είναι ότι κανένας Τουρκοκύπριος, ούτε ο Ακιντζί, δεν μας λέει τι είναι λογικό για τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Μας λένε πάντα τι είναι λογικό για την Τουρκία. Με δεκάδες τρόπους η Άγκυρα ξεκαθάρισε ότι το ενδιαφέρον της για τα κοιτάσματα δεν αφορά τους Τουρκοκύπριους, αλλά τον κομβικό ρόλο που η ίδια θέλει να παίξει στην ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου και για να το κάνει αυτό χρησιμοποιεί τους Τουρκοκύπριους ως άλλους «χρήσιμους ηλίθιους». Δεν έχει άλλο τρόπο να αποκτήσει τον στρατηγικό ρόλο, που θέλει, εκτός μέσω Κύπρου. Και μόνο αν οι Τουρκοκύπριοι αντιληφθούν ότι η πατρίδα και το συμφέρον τους είναι η Κύπρος κι όχι η Τουρκία μπορεί να υπάρξει ελπίδα να αλλάξουν οι συνθήκες για όλους τους Κύπριους.

 Μόνο αν αντιληφθούν όλοι αυτό που έγραψε με σαφήνεια στην Καθημερινή, στις 3 Μαΐου, ο πολύ γνωστός Τουρκοκύπριος Αλί Ερέλ, πρώην πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου και υποστηρικτής του Ακιντζί: «Η εμπόλεμη κατάσταση και η κατάπαυση του πυρός που συνεχίζεται εδώ και 41 χρόνια στην Κύπρο, παρά τη θέληση ολόκληρου του κόσμου, χρησιμοποιείται ως μια κατάσταση που χρειάζεται μέχρι να επιβάλει η Τουρκία τη μορφή "λύσης" που επιθυμεί. (…) Η Τουρκία θέλει ένα κομμάτι γης που να βρίσκεται υπό τη δική της κυριαρχία στη βόρεια γεωγραφική περιοχή της Κύπρου. Τελεία και παύλα». Αυτή είναι η ουσία. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια που δεν πρόκειται να έχουν ευχάριστο τέλος αν τα συνεχίζουμε σαν κορόιδα.
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/278242/i-ousia-kai-i-paramythia#sthash.jA3TDa3B.KUTzd7Po.dpuf