Κωνσταντινούπολη: Το Ισραήλ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς του φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» προς τις διεθνείς αγορές μέσω της Τουρκίας, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ.Αυτό υποστηρίζει άρθρο της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας «Daily Sabah», σημειώνοντας ότι έπειτα από το περιστατικό του πλοίου «Mavi Marmara», το Ισραήλ στράφηκε προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε σημείο που οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι να δηλώνουν ότι οι τριμερείς σχέσεις έχουν φτάσει στο ανώτατο σημείο.
Ένας άλλος παράγοντας που λαμβάνει υπόψη το Ισραήλ, αναφέρεται, είναι η πρόσφατη ανακάλυψη στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου ενός από τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου. Το παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, να αλλάξουν τα σχέδια του Ισραήλ για απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.Ισραηλινές Αρχές εξετάζουν επίσης και την πιθανότητα κατασκευής σταθμού φυσικού αερίου στην περιοχή του Βασιλικού στην Κύπρο. Επίσης εκφράζονται οι φόβοι ότι η κατασκευή αγωγού που θα συνδέει το κοίτασμα «Λεβιάθαν» με το κοίτασμα «Αφροδίτη» θα αποβεί δαπανηρή. Απροθυμία δηλώνουν επίσης και για την κατασκευή πλωτής πλατφόρμας φυσικού αερίου για λόγους ασφαλείας.Αν και η μεταφορά φυσικού αερίου διαμέσου της Τουρκίας φαίνεται να είναι η πιο συμφέρουσα λύση, το Ισραήλ εκτιμά ότι θα πρέπει να εξασφαλίσει πρωτίστως την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, αναφέρει το άρθρο. 

Άγκυρα και Τελ Αβίβ φτιάχνουν διαύλους επικοινωνίας
Στο μέλλον θα μπορέσουν να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk o διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, Ντόρε Γκολντ, προσθέτοντας «Είμαστε σε απευθείας επαφή με την Τουρκία».Ο Γκολντ είπε ότι θα καθορίσουν από κοινού με την Τουρκία τον ρυθμό της ομαλοποίησης των σχέσεών τους.«Οι εισαγωγές του Ισραήλ από την Τουρκία αυξήθηκαν πέρσι κατά 16%. Οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας έχουν όρεξη να συνεργαστούν. Αλλά δεν μπορώ να δώσω χρονοδιάγραμμα. Η διπλωματία θέλει χρόνο, όμως η ροή των γεγονότων είναι θετική» πρόσθεσε.Οι δηλώσεις του Ισραηλινού αξιωματούχου σε τουρκικά ΜΜΕ είναι, πάντως, συχνές την τελευταία περίοδο. 

Πηγή: «Φιλελεύθερος»