04 Σεπτεμβρίου 2015

Και ο στρατός εναντίον των προσφύγων

Οικογένεια προσφύγων στο σταθμό της Βουδαπέστης
Επίθεση κατά της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής εξαπέλυσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, χαρακτηρίζοντας την «λανθασμένη», και σε άλλο ένα ξενόφοβο παραλήρημα προειδοποίησε ότι η εισροή μουσουλμάνων προσφύγων αποτελεί απειλή για την χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης.
Οι εμπρηστικές απόψεις δημοσιεύτηκαν στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, την ώρα που ο Ορμπάν ταξίδευε για τις Βρυξέλλες για μια συνάντηση με τους προέδρους της Ε.Ε. της Ευρωπαϊκής επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, ακριβώς γι αυτές τις σκληρές θέσεις του απέναντι στην χειρότερη προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όσα συμβαίνουν τώρα μπροστά στα μάτια μας μπορεί να έχουν εκρηκτικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη» έγραψε ο Ορμπάν στην εφημερίδα.«Η απάντηση της Ευρώπης συνιστά μια τρέλα. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η άκριτη μεταναστευτική πολιτική της ευθύνεται γι αυτή την κατάσταση. Η ανευθυνότητα είναι χαρακτηριστικό κάθε Ευρωπαίου πολιτικού που υπόσχεται μια καλύτερη ζωή στους μετανάστες και τους ενθαρρύνει να αφήσουν τα πάντα πίσω τους και να διακινδυνεύσουν την ζωή τους για να έρθουν στην Ευρώπη. Εάν η Ευρώπη δεν επιστρέψει στο δρόμο της κοινής λογικής, θα βρεθεί να δίνει μάχη για την τύχη της».Ο φράκτης στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας, είπε ο Ορμπάν, ήταν ουσιαστικής σημασίας για την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και αρνήθηκε ότι πρόκειται για προσφυγική κρίση, υποστηρίζοντας αντίθετα ότι είναι μαζική μετανάστευση.«Όσοι έρχονται εδώ έχουν μεγαλώσει με άλλες θρησκευτικές πεποιθήσεις και αντιπροσωπεύουν μια ριζικά διαφορετική κουλτούρα. Οι περισσότεροι δεν είναι χριστιανοί, αλλά μουσουλμάνοι. Και αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα διότι η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή ταυτότητα έχει τις ρίζες της στον χριστιανισμό. Δεν υπάρχει εναλλακτική και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υπερασπιστούμε τα σύνορα μας».Έτσι κι αλλιώς «αυτό δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα» συμπλήρωσε κυνικά ο Ούγγρος πρωθυπουργός. «Είναι γερμανικό πρόβλημα. Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία». Όταν ρωτήθηκε δε εάν προτίθεται να αναπτύξει στρατό στα σύνορα, ο Ορμπάν απάντησε: «Ναι».

Σε στρατόπεδα

Και εν μέσω μεγάλης σύγχυσης για τους ελέγχους στα σύνορα και το τι ισχύει πια σχετικά με την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των χωρών, στο σταθμό της Βουδαπέστης επικράτησε για τρίτη ημέρα το απόλυτο χάος, όταν οι ουγγρικές αρχές άλλαξαν πάλι στάση.
 Άνοιξαν μεν πάλι τον σταθμό, αλλά ανέστειλαν  τα δρομολόγια προς την Γερμανία και την Αυστρία «μέχρι νεωτέρας».
Γυναίκα με το μωρό της στις ράγες του τρένου, στην πόλη Bicske AP Photo/Petr David Josek
Πρόσφυγας συλλαμβάνεται από την ουγγρική αστυνομία AP Photo/Petr David Josek
Χιλιάδες πρόσφυγες έτρεξαν να επιβιβαστούν, νομίζοντας ότι θα φθάσουν, στην Γερμανία.  Το σχέδιο των ουγγρικό αρχών φαίνεται ότι ήταν άλλο: να αποσυμφορήσουν την κατάσταση στη Βουδαπέστη και να περιορίσουν τους πρόσφυγες σε ειδικούς χώρους.
Ετσι τουλάχιστον ένας από τους συρμούς σταμάτησε μόλις 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, στην πόλη Bicske. Η αστυνομία κατέβασε όλους τους επιβάτες, ξεχώρισε τους Ουγγρους και τους λοιπούς Ευρωπαίους από τους πρόσφυγες, τους οποίους προσπάθησε να επιβιβάσει σε λεωφορεία, με προορισμό κοντινό στρατόπεδο.
Πρόσφυγες αποβιβάζονται από το τρένο στο Bicske Πρόσφυγες αποβιβάζονται από το τρένο στο Bicske | AP Photo/Petr David Josek
Ακολούθησαν σκηνές απελπισίας. Μέσα σε αφόρητη ζέστη, χωρίς νερό και τροφή, πολλοί αρνήθηκαν να κατέβουν με τη θέληση τους και οι ειδικές δυνάμεις αφού θέλησαν να απομακρύνουν τα τηλεοπτικά συνεργεία, άρχισαν να σέρνουν τους πρόσφυγες, «συλλαμβάνοντας» τους.
Γυναίκα με το μωρό της στις ράγες του τρένου ενώ συλλαμβάνεται από την ουγγρική αστυνομία AP Photo/Petr David Josek
Οι φωτογράφοι όμως πρόλαβαν να καταγράψουν σκηνές σαν κι αυτή με την οικογένεια των προσφύγων να έχει πέσει στις ράγες, προσπαθώντας να αποφύγουν τη σύλληψη.
Τελικά φαίνεται ότι ορισμένοι κατάφεραν να επιβιβαστούν πάλι στο τρένο, το οποίο όμως παραμένει στο σταθμό.
Ιατρικό προσωπικό προσφέρει πρώτες βοήθειες σε πρόσφυγες στο σταθμό του Bicske Ιατρικό προσωπικό προσφέρει πρώτες βοήθειες σε πρόσφυγες στο σταθμό του Bicske | AP Photo/Petr David Josek
Πρόσφυγες στοιβαγμένοι στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου δουλεμπόρου, 157 χιλιόμετρα από την Βουδαπέστη. Πρόσφυγες στοιβαγμένοι στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου δουλεμπόρου, 157 χιλιόμετρα από την Βουδαπέστη. | Zoltan Gergely Kelemen/MTI via AP


Αλλοι πρόσφυγες ωστόσο προσπαθώντας να αποφύγουν την ααστυνομία, έπεσαν πάλι στα νύχια των δουλεμπόρων που καραδοκούσαν να τους στοιβάξουν σε αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά, έναντι ακριβού τιμήματος.  

Πιέσεις εκ των υστέρων 

Παιδάκια από το Αφγανιστάν στα σύνορα της Ουγγαρίας Παιδάκια από το Αφγανιστάν κοντά στην πόλη Roszke της Ουγγαρίας, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία. | AP Photo/Santi Palacios
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν πλήρη αλλαγή των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, καθώς οι καθυστερημένες, σπασμωδικές απόπειρες αντιμετώπισης της κρίσης έχουν φέρει την Ευρώπη στο σημείο να παραδέρνει ανακόλουθη με τις συμφωνίες, που η ίδια έχει επικυρώσει, θέτοντας εν αμφιβόλω πλέον και την συνθήκη Σέγκεν, η οποία διασφαλίζει την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων μεταξύ 26 χωρών.
«Σήμερα όλα έχουν επίκεντρο την μετανάστευση», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ. «Ζούμε καταστάσεις ανησυχητικές και σοκαριστικές».
Πρόσφυγες πορσπαθούν να επιβιαστούν σε τρένο με προορισμό το Sopron, 200 χιλιόμετρα δυτικά της Βουδαπέστης. Πρόσφυγες πορσπαθούν να επιβιαστούν σε τρένο με προορισμό το Sopron, 200 χιλιόμετρα δυτικά της Βουδαπέστης. | Zsolt Szigetvary/MTI via AP
«Η συνθήκη Σέκγεν απειλείται και αυτό είναι απολύτως σαφές» υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά την συνάντηση του με τον Β. Ορμπάν. «Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα βαθύτερο ρήγμα της Ένωσης είναι ένας κίνδυνος που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε».

Διχασμένη πάλι η Ευρώπη

Παιδάκι από τη Συρία που πέρασε τα σύνορα Σερβίας Ουγγαρίας με την οικογένεια του AP Photo/Santi Palacios
Όπως είπε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ ανατολής/δύσης για την διαχείριση της κρίσης. Ορισμένοι, όπως ο Ορμπάν, θέλει να την περιορίσει υψώνοντας φράκτες και άλλοι, όπως η Γερμανία ζητά υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την φιλοξενία προσφύγων.
Η διασφάλιση των συνόρων είναι η πιο επείγουσα πρόκληση, είπε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι υπολογίζονται σε 500.000 οι αφίξεις των «παράτυπων μεταναστών» φέτος στην Ευρώπη.
Αλλά κι αυτός ο υπολογισμός- δείγμα μάλλον της ευρωπαϊκής σύγχυσης και ασυνεννοησίας- αμφισβητείται καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του Βερολίνου, μόνο στην Γερμανία αναμένονται φέτος 800.000 αφίξεις.
Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν αύριο, Παρασκευή, στο Λουξεμβούργο, και όντας βαθιά διχασμένοι θα αναζητήσουν «έναν κοινό, φιλόδοξο παρονομαστή». Παρίσι, Ρώμη και Βερολίνο με επιστολή τους στην αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι ζητούν χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής.
Στην ουσία όμως δεν προτείνει κανείς τίποτε καινούργιο. Στο τραπέζι υπάρχουν οι ίδιες- ξεπερασμένες πλέον από τις εξελίξεις- προτάσεις του Μαΐου για «δεσμευτικές ποσοστώσεις» που θα αφορούν συνολικά σε 40.000 πρόσφυγες, γρήγορες απελάσεις των υπολοίπων, κέντρα καταγραφής (και διαλογής) στις χώρες υποδοχής, επιχειρήσεις κατά των δουλεμπόρων.
Για ηγέτες σαν τον Βίκτορ Ορμπάν, τίποτε από αυτά δεν αποτελούν λύση.
«Οι ποσοστώσεις» είπε, «είναι σαν να στέλνεις πρόσκληση σε αυτούς που θέλουν να έρθουν. Το ηθικό είναι να πεις με σαφήνεια: "Σας παρακαλούμε, μην έρχεστε"».