04 Σεπτεμβρίου 2015

Τουρκία: Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ

Τουρκία: Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ
Υπέρ της παράτασης για έναν χρόνο της εντολής που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, ψήφισε αργά το βράδυ της Πέμπτης η τουρκική εθνοσυνέλευση, μερικές εβδομάδες αφότου η Άγκυρα ανέλαβε πολύ πιο ενεργό ρόλο στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο οποίος εξαπολύει επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.Το κράτος μέλος του NATO επιτρέπει από τον Ιούλιο στα μαχητικά του συνασπισμού να χρησιμοποιούν βάσεις στο έδαφός του, ενώ η τουρκική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε σε κοινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του ΙΚ σε περιοχές της βόρειας Συρίας, καθώς η τουρκική κυβέρνηση ήρε τις επιφυλάξεις της και συμφώνησε να αναλάβει ενεργό ρόλο στην πρώτη γραμμή.


Αν και διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι δεν θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στο συριακό έδαφος εάν δεν προκληθεί και δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ξεκάθαρης και άμεσης απειλής για την εθνική της ασφάλεια.

Η Άγκυρα, πάντως, καταρτίζει από κοινού με την Ουάσινγκτον σχεδιασμούς για την εκδίωξη οι τζιχαντιστές από μια λωρίδα γης στην συριακή πλευρά περιοχή των συνόρων Συρίας-Τουρκίας. Αυτό, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί με την παροχή αεροπορικής κάλυψης σε Σύρους αντάρτες εκπαιδευμένους από τον στρατό των ΗΠΑ που θα αναπτυχθούν επί του πεδίου.

Παράλληλα, τον Ιούλιο η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της κουρδικής αυτονομιστικής ένοπλης οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα επιχειρηματολόγησε ότι έλαβε την απόφαση να αρχίσει νέες επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεών τους εναντίον στελεχών των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η παράταση από την τουρκική εθνοσυνέλευση της εντολής που επιτρέπει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις στη Συρία και στο Ιράκ ήταν κάτι ευρέως αναμενόμενο παρά τη σθεναρή αντίσταση που πρόβαλε το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκφράζει την κουρδική μειονότητα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ-
REAL.GR