29 Σεπτεμβρίου 2015

Αντικρούει τον Ερντογάν ο Νταβούτογλου Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας έκλεισε την πόρτα σε μεταβατικά σχέδια για την Συρία Του Νίκου Στέλγια

http://www.protothema.gr/files/1/2015/01/20/ntavotuglou-erdogan-ena.JPG
Ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου έχει διαφορετικές απόψεις για την Συρία και δεν αισθάνεται την ανάγκη να προβεί σε διπλωματικές δηλώσεις. Αυτό δείχνουν οι τελευταίες επισημάνσεις του στις ΗΠΑ.Μιλώντας λίγο μετά την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκλεισε την πόρτα σε μεταβατικά σχέδια για την Συρία, τα οποία προβλέπουν την παραμονή του Μπασάρ Αλ Ασάντ στην ηγεσία της χώρας για ένα χρονικό διάστημα. Ο κ. Νταβούτογλου άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του προβληματίζεται για το ενδεχόμενο ότι κάποιες δυνάμεις με τον όρο «μεταβατικό σχέδιο» επιθυμούν να διαιωνίσουν την εξουσία του κ. Ασάντ. Ακόμη, επιθυμούν να εμβολιάσουν κάποια μέλη της συριακής αντιπολίτευσης στην επίσημη κυβέρνηση της χώρας.
Ο κ. Νταβούτογλου προειδοποίησε ακόμη ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στην κρίση της Συρίας, νέο κύμα προσφύγων ενδέχεται να επιχειρήσει να περάσει στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας τα εδάφη της Τουρκίας ως ενδιάμεσο σταθμό.

Ο κ. Νταβούτογλου χαιρέτισε την ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα στον ΟΗΕ. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η ομιλία έχει ελλείψεις κυρίως επειδή δεν αναφέρεται στο Παλαιστινιακό και δεν καλύπτει την ανατροπή της προηγούμενης αιγυπτιακής κυβέρνησης. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από αυτές τις δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου, ακριβώς μετά την συνάντηση του με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι στην Συρία συζητείται ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο προβλέπει την παραμονή του κ. Ασάντ στην εξουσία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ