11 Αυγούστου 2015

Η Τουρκία οδεύει σε πρόωρες εκλογές Μεγάλο χάσμα χωρίζει ΑΚΡ και ΡΛΚ Του Νίκου Στέλγια

https://pbs.twimg.com/media/CMHDKQ-XAAAHQtm.jpg
Πηγές, οι οποίες έλαβαν μέρος πριν από λίγες ώρες στις συνομιλίες των δυο μεγαλύτερων τουρκικών κομμάτων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, αναφέρουν στην εφημερίδα μας ότι παρά το θετικό κλίμα στις συνομιλίες, ένα μεγάλο χάσμα εξακολουθεί να χωρίζει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ) σε πολλά ζητήματα.Το βράδυ της Δευτέρας, ο ηγέτης του ΑΚΡ, Αχμέτ Νταβούτογλου συνάντησε τον ηγέτη του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Οι δυο ηγέτες έθεσαν επί τάπητος την προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας και τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στην Τουρκία. Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες.  Μετά το τέλος της συνάντησης, πηγές, οι οποίες παρακολούθησαν από κοντά τις εξελίξεις δήλωσαν στην «Κ» ότι παρά το θετικό κλίμα σε πολλά σημαντικά πεδία, οι δυο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να γεφυρώσουν το μεγάλο χάσμα, το οποίο τις χωρίζει σε πολλά σημαντικά πεδία.
 

Μετά από τη συνάντηση η Τουρκία βρίσκεται πιο κοντά στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Το Προεδρικό τονίζει ότι οι πρόωρες εκλογές αποτελούν μονόδρομο για την χώρα. Την ίδια στιγμή, φιλοκυβερνητικά μέσα δίνουν στην δημοσιότητα δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν το ΑΚΡ να εξασφαλίζει εκ νέου την πλειοψηφία των εδρών στην νέα βουλή.

Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι επιχειρηματίες και ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) ζητούν από τον κ. Νταβούτογλου και τον κ. Κιλιτσντάρογλου να προχωρήσουν μια ώρα αρχύτερα στον σχηματισμό κυβέρνησης.  Εν τω μεταξύ, στο ανατολικό κομμάτι της Τουρκίας συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό, στην τουρκική αστυνομία και στους Κούρδους αντάρτες. Υπάρχουν πληροφορίες για υλικές ζημιές και τραυματισμούς
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ