11 Αυγούστου 2015

«Ράγισε» το μέτωπο κατά ISIS μετά την τουρκική είσοδο Η Τουρκία μετά τη συμφωνία άρχισε να βομβαρδίζει ορεινές βάσεις του ΡΚΚ, συμμάχου του YPG.


https://pbs.twimg.com/media/CMHFdjiWgAAVhHH.jpg
Η στενή συνεργασία μεταξύ της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και της πολιτοφυλακής των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG), τους τελευταίους μήνες, έχει καταφέρει τα πιο αποτελεσματικά και σκληρά πλήγματα στο «Ισλαμικό Κράτος» στη ζώνη της Βόρειας Συρίας η οποία συνορεύει με την Τουρκία.Η αμερικανική αεροπορική εκστρατεία αναμένεται τώρα να διευρυνθεί, χάρη στη συμφωνία ΗΠΑ - Αγκυρας για χρήση τουρκικών αεροπορικών βάσεων κοντά στα σύνορα από αμερικανικά αεροσκάφη.Αντί, όμως, η πολιτοφυλακή YPG να γιορτάζει την ενισχυμένη βοήθεια από τις ΗΠΑ, η ηγεσία της εκφράζει ανησυχία, εξαιτίας κινήσεων που μονομερώς πραγματοποιεί η Τουρκία. Μέχρι τον περασμένο μήνα, η Τουρκία αντιστεκόταν σε κάθε πρόταση ενίσχυσης της συμμετοχής της στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους», φοβούμενη τη διεύρυνση των κουρδικών φιλοδοξιών για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στα σύνορά της. Οι Κούρδοι, οι οποίοι αριθμούν 30 εκατομμύρια και απλώνονται στην Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, είναι η πολυπληθέστερη εθνική ομάδα στον κόσμο χωρίς πατρίδα.Από την ώρα που η Τουρκία συμφώνησε να πολεμήσει στο πλευρό των ΗΠΑ κατά του ISIS, άρχισε να βομβαρδίζει ορεινές βάσεις του ΡΚΚ, συμμάχου του YPG.

Η τουρκική συμφωνία με τις ΗΠΑ προβλέπει τη δημιουργία ζώνης βομβαρδισμού έκτασης 100 χλμ. κατά μήκος των συνόρων της, στην οποία η κουρδική πολιτοφυλακή δεν θα πρέπει να εισέρχεται.
Παρά τη συνεργασία τους με τις αμερικανικές δυνάμεις, οι Κούρδοι της Συρίας αρχίζουν τώρα να ανησυχούν ότι η επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα δεν πρόκειται να τους καταστήσει χρησιμότερους από ό,τι η Αγκυρα, στα μάτια της Ουάσιγκτον. «Μόνο το YPG έχει πολεμήσει τόσο αποτελεσματικά και συστηματικά το ISIS στη Συρία. Το άνοιγμα νέου -αντικουρδικού- μετώπου από την Τουρκία θα οδηγήσει σε εξασθένηση της κουρδικής μαχητικότητας», αναφέρει ο Ρεντούρ Χαλίλ, εκπρόσωπος του YPG.Οι ΗΠΑ και το YPG επαναλαμβάνουν ότι η κουρδική πολιτοφυλακή δεν ταυτίζεται με το παράνομο ΡΚΚ. Η Τουρκία, όμως, δεν βλέπει έτσι τα πράγματα, θεωρώντας ότι το YPG αποτελεί παραφυάδα της ένοπλης οργάνωσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ανάμεικτα συναισθήματα
Η διχογνωμία αυτή δεν αφορά μόνο το διπλωματικό πεδίο, καθώς επηρεάζει άμεσα και τις εξελίξεις στο έδαφος. Ο χειριστής ασυρμάτου Ραμάν, μέλος του κουρδικού YPG, ο οποίος κατευθύνει τα πλήγματα αμερικανικών βομβαρδιστικών εναντίον των δυνάμεων του «Ισλαμικού Κράτους», έχοντας για όπλα του μόνο ένα φορητό ασύρματο, ένα τάμπλετ Samsung και ένα κινητό τηλέφωνο, αντιμετωπίζει το δίλημμα αυτό από πρώτο χέρι.Ο Ραμάν θεωρεί τον εαυτό του σύμμαχο των Δυτικών πιλότων, οι οποίοι πετούν τα μαχητικά αεροσκάφη στον ουρανό της Βόρειας Συρίας, ενώ βλέπει και το ΡΚΚ ως συντρόφους του στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους». «Οταν οι Τούρκοι βομβαρδίζουν τους Κούρδους του ΡΚΚ βοηθούν στην ουσία τους ισλαμιστές», λέει χαρακτηριστικά ο Ραμάν, από το παρατηρητήριό του στη Χασάκα της Βόρειας Συρίας, καθώς μελετά με προσοχή τις γεωγραφικές συντεταγμένες στο τάμπλετ του.