11 Αυγούστου 2015

Ποια η άποψη του τουρκικού στρατού για το Κυπριακό; Του Νίκου Στέλγια


http://veteranos.gr/wp-content/uploads/2015/06/kipros.jpg
Εδώ και λίγα χρόνια ο τουρκικός στρατός έχει τροποποιήσει την στρατηγική του. Μετά τις Υποθέσεις Βαριοπούλα και Εργκενεκόν, υπό την καθοδήγηση της νέας ηγεσίας του, ο τουρκικός στρατός προχώρησε στην ανασύνταξη και την αναδιοργάνωση των δυνάμεων του. Ο στρατός έπαυσε να έρχεται σε δημόσια ανοιχτή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Πολλοί αναλυτές στο εξωτερικό θεώρησαν ότι αυτή η εξέλιξη σηματοδοτούσε την έναρξη του απόλυτου ελέγχου του κυβερνώντος κόμματος στον στρατό. Κάθε άλλο. Παρασκηνιακά, πίσω από κλειστές πύλες, οι στρατηγοί εξακολούθησαν να εκφέρουν την γνώμη τους σε μια σειρά σημαντικών γεγονότων. Πρώτα μπλόκαραν την «είσοδο» της κυβέρνησης στα στρατιωτικά σχολεία. Στην συνέχεια, τερμάτισαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον έλεγχο και την ρύθμιση κάποιων δομών του στρατού. Την ίδια στιγμή, αποσύρθηκε η ιδέα του οικονομικού ελέγχου του στρατού. Παράλληλα, ήρθε η απελευθέρωση των υψηλόβαθμων στρατηγών. Μια μικρή μερίδα από αυτούς του στρατηγούς πριν από λίγες ημέρες εξασφάλισαν προαγωγή.

Σήμερα, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Οι νέοι στρατηγοί είναι προσεκτικοί. Δεν εισέρχονται σε άσκοπες αντιπαραθέσεις και δεν στήνουν απρόσεκτα σχέδια πραξικοπήματος. Δεν εμφανίζονται δημοσίως ως ο μοναδικός εγγυητής του κοσμικού καθεστώτος. Ωστόσο, σε μια σειρά σημαντικών «εθνικών ζητημάτων» εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι. Η ίδια η απερχόμενη κυβέρνηση διευκολύνει αυτή την διαδικασία παρέχοντας νομική ασπίδα προστασίας και μυστικά κονδύλια για τον εκμοντερνισμό του στρατεύματος.

Όπως στο Κουρδικό Ζήτημα έτσι και στο Αιγαίο και στο Κυπριακό, οι Τούρκοι στρατηγοί εξακολουθούν να εκφέρουν γνώμες και απόψεις, οι οποίες βρίσκουν αντίκτυπο στους πολιτικούς κύκλους της Άγκυρας. Αυτό επιβεβαιώνουν πρώην στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία πριν από λίγες ημέρες είχαν επαφή στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής με αυτή την στήλη. «Σε διάφορα εθνικά ζητήματα οι κόκκινες γραμμές είναι ξεκάθαρες και παραμένουν αναλλοίωτες», υπογραμμίζουν οι πηγές μας.

Μια πηγή, η οποία στο παρελθόν διαδραμάτισε ρόλο στο Κυπριακό και σε κάποιες «καλυμμένες επιχειρήσεις» τονίζει τα εξής για το Κυπριακό: «Η Τουρκία υποστηρίζει την λύση του Κυπριακού. Δεν θέλει νέα προβλήματα με τους γείτονες της και φυσικά με την Ελλάδα. Άλλωστε όπως η Τουρκία έτσι και η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά προβλήματα και οι δυο χώρες έχουν ανάγκη την συνεργασία όσο ποτέ. Ωστόσο, η λύση πρέπει να έχει συμβιβαστικό χαρακτήρα. Δεν πρέπει να βασιστεί απλώς στις θυσίες της τουρκικής πλευράς».

Ένα άλλο πρώην στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού, στο συγκεκριμένο σημείο τονίζει το εξής: «Το επιτελείο του στρατού βλέπει ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν άλλη άποψη για την διζωνικότητα. Η ε/κ πλευρά επιχειρεί να μετατρέψει την ΤΔΒΚ σε μια επαρχία, την οποία στην συνέχεια θα εντάξει στην αναδιοργανωμένη Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή η θέση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Εξακολουθούμε να έχουμε εστιασμένη την προσοχή μας στα όσα τονίζει η πηγή μας: «Διζωνικότητα σημαίνει δυο χωριστές κρατικές οντότητες στο βόρειο και στο νότιο κομμάτι του νησιού. Μιλάμε για κρατικές υποστάσεις και όχι φυσικά περιφέρειες ή επαρχίες (σ.σ. η πηγή χρησιμοποιεί τον τουρκικό όρο vilayet). Οι δυο κρατικές υποστάσεις πρέπει να βρουν τρόπο για να συνεργαστούν σε κάποια περιορισμένης έκτασης θέματα και χαρτοφυλάκια. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως παρέμβαση της ελληνοκυπριακής πλευράς στα εσωτερικά και στην ζώνη της τ/κ πλευράς. Επίσης, η τ/κ πλευρά θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να εκφράζει ανεξάρτητη φωνή στην περιοχή της».

Σε ότι αφορά το περιουσιακό, οι πηγές μας επαναλαμβάνουν την γνωστή τουρκική θέση: Οι δυο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν για ανταλλαγή περιουσιών και αποζημιώσεις. Μετά την λύση, μόνο ένας μικρός αριθμός ε/κ προσφύγων θα έχουν το δικαίωμα να ζήσουν υπό την σκέπη της «τ/κ κρατικής υπόστασης (σ.σ. η πηγή χρησιμοποιεί τον όρο devlet yapısı) στο βόρειο κομμάτι του νησιού».

Στο κεφάλαιο των εγγυήσεων, οι πηγές μας τονίζουν ότι μετά την ενδεχόμενη λύση, ο τουρκικός στρατός θα εξακολουθήσει να εγγυάται την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων μέσα από την παρουσία του στο νησί. Σε αυτό το σημείο ακούμε μια νέα τοποθέτηση: Ο τουρκικός στρατός εκτός από την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων ενδιαφέρεται και για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και της άμυνας της Τουρκικής Δημοκρατίας στην περιοχή. Για αυτό τον λόγο, η παρουσία του στο νησί είναι δεδομένη.

Κλείνουμε με μια επισήμανση – ίσως έκπληξη για πολλούς. Σύμφωνα με τις πηγές μας, η εκλογή του .Μουσταφά Ακιντζί στο ανώτατο αξίωμα της «ΤΔΒΚ» ενισχύει και τονώνει την πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων για λύση. «Ο Ντερβίς Έρογλου είχε χάσει εδώ και καιρό την υποστήριξη του λαού του και την νομιμοποίηση του», αναφέρει μια πηγή.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ