11 Αυγούστου 2015

Η «παντοδύναμη» Μέρκελ και τα αδιέξοδα του SPD

Η «παντοδύναμη» Μέρκελ και τα αδιέξοδα του SPD Το κόμμα της Μέρκελ φλερτάρει με την αυτοδυναμία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, την ίδια ώρα που το αντίπαλο SPD χάνει τη στήριξη των πολιτών. Η κρίση σε Ουκρανία και Ελλάδα και οι χειρισμοί της Γερμανίδας καγκελαρίου.Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δέχεται πιέσεις και κριτική, απάντησε δυναμικά στις υπόνοιες ότι το κόμμα του δεν έχει καμία ελπίδα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές κατά των συντηρητικών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.«Σε μία δημοκρατία, όλοι μπορούν να νικηθούν», είπε ο αναπληρωτής καγκελάριος, 56 ετών, κυβερνητικός εταίρος της κ. Μέρκελ μετά τις τελευταίες εκλογές, σχεδόν δύο χρόνια πριν.
Αλλά σε μία συνέντευξη στην Bild, ο κ. Γκάμπριελ αρνήθηκε να πει αν θα έβαζε υποψηφιότητα κατά της κ. Μέρκελ στις επόμενες εκλογές το 2017, δίνοντας στα σχόλιά του έναν τόνο απελπισίας.

Όπως υπογραμμίζεται, αν και βρίσκεται δέκα χρόνια στην εξουσία, η δύναμη της Καγκελαρίου είναι ισχυρή μέσα και έξω από το κόμμα της -με μία υπεροχή που μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη δύο άλλων μεταπολεμικών καγκελάριων, του Κόνραντ Αντενάουερ και του Χέλμουτ Κολ.Πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Emnid τοποθέτησε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) στο 24% με όρους εθνικής στήριξης -αρκετά πιο κάτω από το 40% που χρειάζεται για να ηγηθεί ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου πήραν 43%, έναντι του 41% που είχαν το 2013.Κρίσιμο είναι το ότι αν αυτά τα αποτελέσματα επαναληφθούν το 2017, το μπλοκ μπορεί να κερδίσει μια απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για πρώτη φορά από το 1961.

Τα ποσοστά της κ. Μέρκελ δεν έχουν κλονιστεί από τις ανησυχίες σχετικά με τις διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία -περιλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ουκρανίας και των εισροών προσφύγων. Ακριβώς το αντίθετο -όσο μεγαλύτερη είναι η κρίση, τόσοι περισσότεροι ψηφοφόροι φαίνεται ότι επιθυμούν να παραμείνει η κ. Μέρκελ στην εξουσία.Ακόμη χειρότερα για τον κ. Γκάμπριελ, το SPD έχει χάσει έδαφος παρότι προωθεί ζωτικής σημασίας πολιτικές κεντροαριστερού προσανατολισμού, περιλαμβανομένου του κατώτατου μισθού και των αυξήσεων στις συντάξεις.Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόνο λίγοι περισσότεροι από το ένα τρίτο των μελών του SPD βλέπουν τον κ. Γκάμπριελ ως υποψήφιο για την Καγκελαρία.

Μιλώντας στην Bild, ο κ. Γκάμπριελ προσπάθησε να σταματήσει την ηττοπάθεια στο κόμμα, το οποίο έχει δει τοπικό ηγέτη να δηλώνει ανοικτά ότι δεν έχει νόημα το να τοποθετηθεί κάποιος έναντι της κ. Μέρκελ στις επόμενες εκλογές το 2017. «Θα ήταν χαζό να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε», είπε ο Τόρστεν Άλμπικ, περιφερειακός ηγέτης στο Schleswig-Holstein, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στα τέλη του περασμένου μήνα.Ο επιβλητικός κ. Γκάμπριελ, πρώην δάσκαλος σε γυμνάσιο, που ηγείται του SPD από το 2009, ανταπάντησε ότι «πολλά μπορούν να αλλάξουν ανάμεσα στο τώρα και το 2017».Αλλά όσοι ασκούν κριτική στο κόμμα είπαν ότι αυτό είναι δύσκολο.

«Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος», είπε ένας σύμβουλος του SPD. «Έχει αλλάξει γνώμη για την Ελλάδα. Έχει αλλάξει γνώμη για τη μετανάστευση. Αλλάζει γνώμη για τη θέση του στο κόμμα (σε σχέση με τις πιο «τραντισιοναλιστικές» και πιο προοδευτικές του πτέρυγες). Πρέπει τελικά να δείξει τι πρεσβεύει».Οι αισιόδοξοι σοσιαλδημοκράτες βλέπουν την επιτυχία της κ. Μέρκελ ως ευκαιρία.
«Η κ. Μέρκελ είναι στο απόγειο της δημοτικότητάς της. Αυτό δεν μπορεί να βελτιωθεί άλλο», είπε ο Ραλφ Στέγκνερ, αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα.
Τόνισε την ανταρσία του CDU/CSU σχετικά με την Ελλάδα, κατά την οποία 60 από τους 311 του μπλοκ ψήφισαν κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων για το προτεινόμενο πακέτο βοηθείας των 86 δισ. ευρώ. Άλλοι πέντε απείχαν. Ο κ. Στέγκνερ είπε ότι το συντηρητικό μπλοκ είναι «φουντωμένο» σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Αλλά ο Γκούντερ Μπάνας, πολιτικός συντάκτης στη συντηρητική καθημερινή εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, πιστεύει ότι οι αυξανόμενες εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το CDU/CSU αποτελούν φυσική συνέπεια της αδυναμίας του SPD.Επιχειρηματολόγησε σε στήλη αυτή την εβδομάδα ότι, με τον κυβερνητικό εταίρο να μην παρουσιάζει εκλογική απειλή, τα μέλη της δεξιάς πτέρυγας που ασκούν κριτική στην κ. Μέρκελ εκφράζονται πιο ανοικτά.Η κ. Μέρκελ μπορεί να μη δύναται πλέον να διατηρήσει το συνηθισμένο της στιλ ως «μία καγκελάριος-πρόεδρος που αιωρείται πάνω από τα κόμματα», έγραψε ο κ. Μπάνας. Αντ' αυτού, «μπορεί να χρειαστεί να προσέξει περισσότερο από πριν τη συντηρητική πτέρυγα του μπλοκ της».
ΠΗΓΗ: FT.com-EURO2DAY.GR
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.