11 Αυγούστου 2015

ΚΟΥΡΔΙΚΟ Μπούμερανγκ το... πόκερ Ερντογάν

Οι υψηλού ρίσκου γεωπολιτικές μεθοδεύσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γυρίζουν μπούμερανγκ βυθίζοντας την Τουρκία στο χάος ενός νέου κύκλου βίας και εσωτερικής αστάθειας.

Ανδρες της αντιτρομοκρατικής μεταφέρουν το παγιδευμένο αυτοκίνητο το οποίο εξερράγη έξω από αστυνομικό τμήμα στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης
Ανδρες της αντιτρομοκρατικής μεταφέρουν το παγιδευμένο αυτοκίνητο το οποίο εξερράγη έξω από αστυνομικό τμήμα στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης
Αφού πρώτα άφησε σκοπίμως (έμμεσα ή άμεσα) την τζιχαντιστική απειλή να γιγαντωθεί στη γειτονιά της Τουρκίας, ο σουλτάνος αποφάσισε να αναλάβει από την Αγκυρα δράση ξεκινώντας έναν «συγχρονισμένο πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία».Με τη μόνη διαφορά βέβαια ότι για τον Ερντογάν «τρομοκρατία» είναι πρωτίστως το PKK κι όχι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, οι δυνάμεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησαν στα τέλη Ιουλίου, και με την ανοχή των ΗΠΑ, να σφυροκοπούν πρωτίστως θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ και... δευτερευόντως (μόνο στα... διαλείμματα) θέσεις του ISIS στη Συρία.

Η απόφαση του Ερντογάν να ανοίξει, επικαλούμενος την αντιμετώπιση «αδιακρίτως όλων των τρομοκρατικών απειλών», ταυτόχρονα πολλά μέτωπα ενάντια σε όλους εκείνους που τον «ενοχλούν» (ακροαριστερές οργανώσεις, Κούρδοι του HDP, μέλη του PKK, γκιουλενιστές, λοιποί πολιτικοί αντίπαλοι κ.ά.), έχει πυροδοτήσει κύμα αντιποίνων στο εσωτερικό, με τις σκηνές να φέρνουν στη μνήμη εικόνες από την ταραχώδη δεκαετία του 1990. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, οι τουρικικές Αρχές έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 1.300 συλλήψεις υπόπτων εντός των συνόρων για σχέσεις με ισλαμικές, κουρδικές, και ακροαριστερές ομάδες.

Μόνο χθες, πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία συνολικά τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις, δύο στην Κωνσταντινούπολη και άλλες δύο στα νοτιοανατολικά της χώρας, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον εννέα νεκρούς, μεταξύ αυτών έξι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας και δεκάδες τραυματίες.
Αυτοκίνητο, παγιδευμένο με εκρηκτικά, ανατινάχτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας μπροστά από αστυνομικό τμήμα στην ασιατική πλευρά της Πόλης προκαλώντας μεγάλες υλικές καταστροφές και τραυματισμούς.

Στο σημείο ακολούθησαν τις επόμενες ώρες ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα σε ενόπλους και άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας αστυνομικός και τρεις εκ των ενόπλων. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, με ανάρτηση στο Twitter, η ακροαριστερή οργάνωση «People's Defense Unit».

Περίπου την ίδια ώρα, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, δύο γυναίκες άνοιξαν πυρ εναντίον του αμερικανικού προξενείου, για να ακολουθήσει ανταλλαγή πυρών και καταδίωξη που τελικώς οδήγησαν στον τραυματισμό και τη σύλληψη μίας εκ των δραστών.Η ακροαριστερή οργάνωση «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Κόμμα» (DHKP-C) έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με ανακοίνωση στο Διαδίκτυο στην οποία μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί έως ότου ο ιμπεριαλισμός και οι συνεργάτες του εγκαταλείψουν τη χώρα και κάθε εκατοστό του τουρκικού εδάφους απελευθερωθεί από τις αμερικανικές βάσεις». Σημειώνεται ότι εδώ και λίγα 24ωρα βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ έξι αμερικανικά F-16 και περίπου 300 στρατιωτικοί των ΗΠΑ παίρνοντας μέρος στις επιδρομές ενάντια στο ISIS.

Σκηνές χάους διαδραματίστηκαν ωστόσο χθες και σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι. Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Σιρνάκ όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν επλήγη από εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου. Στην ίδια επαρχία πραγματοποιήθηκε χθες και ακόμη μια επίθεση, όταν Κούρδοι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικού ελικοπτέρου με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι επτά.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ
Ενορχηστρώνει το χάος με στόχο εκλογικά οφέλη
Ο Ερντογάν μπορεί να παριστάνει τον «αμυνόμενο», δεν είναι λίγοι ωστόσο εκείνοι, εντός και εκτός Τουρκίας, που υποστηρίζουν ότι αυτός μάλλον τρίβει τα χέρια του προσδοκώντας εκλογικά οφέλη από το χάος που ο ίδιος ενορχήστρωσε. Η ακραία αστάθεια συχνά «ξυπνάει» συντηρητικά αντανακλαστικά και ευνοεί το κατεστημένο. Ο Ερντογάν δείχνει να το γνωρίζει καλά και γι' αυτό προκαλεί αστάθεια, την οποία εν συνεχεία προσπαθεί να χρεώσει σε άλλους (εν προκειμένω στο φιλοκουρδικό κόμμα HDP), ενώ παράλληλα ο ίδιος προβάλλεται ως πυλώνας ασφάλειας.
Ο στόχος του είναι πλήξει την εμπιστοσύνη των Τούρκων ψηφοφόρων στο HDP, το οποίο του στέρησε την αυτοδυναμία στις εκλογές του Ιουνίου, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εθνικιστών στο πρόσωπό του και να οδηγήσει τη χώρα ξανά σε εκλογές εάν ο Νταβούτογλου δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Δημοσκοπήσεις
Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την τελευταία εβδομάδα δείχνουν μάλιστα ότι εάν γίνονταν τώρα εκλογές, το AKP του Ερντογάν θα ανακτούσε την αυτοδυναμία. Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας «MAK» παρουσιάζει το AKP να ανεβάζει το ποσοστό του στο 44,7% (από 40,9% που είχε λάβει τον Ιούνιο) και το φιλοκουρδικό HDP να πέφτει στο 10,7% (από 13% τον Ιούνιο).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ-ΕΘΝΟΣ