11 Αυγούστου 2015

Δεν πάει Τουρκία ο αγωγός

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Ισραηλινής αξιωματούχου στον Τούρκο δημοσιογράφο της «Σαμπάχ»- Διαψεύδει τις φήμες περί αγωγού μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας η Ισραηλινή πρέσβειρα στην Αθήνα. Έστω και αν η Τουρκία αποτελεί μια από τις επιλογές, εντούτοις ο ενεργειακός τομέας στο Ισραήλ βασίζεται σε στρατηγικές αποφάσεις, υπενθυμίζει η Ισραηλινή επιτετραμμένη στην Τουρκία

Το γεγονός ότι οι αποφάσεις της ενεργειακής πολιτικής του Ισραήλ αποτελούν θέμα στρατηγικής επιλογής του κράτους υπενθύμισε στον Τούρκο δημοσιογράφο Αλί Ουνάλ η Ισραηλινή επιτετραμμένη στην Τουρκία (Charge D'affaires) Αμιρά Ορόν σε πρόσφατή συνέντευξή της στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ». Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του τούρκου δημοσιογράφου κατά πόσο η μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγό από το Λεβιάθαν μέσω της Κύπρου προς την Τουρκία θα μπορούσε να εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας, η κα Ορόν απάντησε:

«Υπάρχουν μερικές επιλογές για την εξαγωγή των ισραηλινών αποθεμάτων φυσικού αερίου, και η Τουρκία είναι σίγουρα μια από αυτές. Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο ενεργειακός τομέας βασίζεται σε στρατηγικές αποφάσεις. Αναφορικά με την τεχνική βιωσιμότητα, οι δύο χώρες θα πρέπει πρώτα να επιλύσουν τα πολιτικά τους θέματα και να εξομαλύνουν πρώτα τις σχέσεις τους. Μόνο τότε θα μπορούσε να πραγματωθεί (ο αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας). «Ασφαλώς», συνέχισε, «αυτό θα κάνει πλουσιότερες τις χώρες μας, υπό την έννοια των σχέσεων, ωστόσο δεν φτάσαμε ακόμη εκεί».

Δεν είναι επιλογή η Τουρκία
Στο ίδιο πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί πως την προηγούμενη βδομάδα η Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιριμπέν Αμπάν, απαντώντας σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που έκαναν λόγο για μη συμμετοχή της Ελλάδας στην τριμερή συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, και ήθελαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ενημερώνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο ότι η μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι, δήλωσε:

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις δηλώσεις που αποδίδονται στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, τόσο σε σχέση με την τριμερή συνεργασία Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου όσο και σε σχέση με την επιλογή για έναν ενεργειακό αγωγό μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας», προσθέτοντας στη συνέχεια: «Το Ισραήλ δεσμεύεται πλήρως για την ενδυνάμωση των σχέσεων με την Ελλάδα, στις οποίες αποδίδουμε μεγάλη σημασία. Αποδίδουμε επίσης μεγάλη σημασία στην τριμερή συνεργασία Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου».

Στόχος η ανανέωση των σχέσεων
Πίσω στη συνέντευξη, η κα Ορόν, ερωτηθείσα κατά πόσο η πρόσφατη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ στη Ρώμη μπορεί να αποτελέσει την απαρχή ομαλοποίησης των σχέσεων, δήλωσε πως αυτό είναι μια πιθανότητα: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαδικασία και αυτό είναι ένα θετικό βήμα προς το μέλλον. Από την πλευρά μας, υπήρξε μια αλλαγή: Ένας νέος γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Ντόρε Γκολντ, διορίστηκε από τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.
Μία από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Φεριντούμ Σινίργιογλου. Αυτό δείχνει την έμφαση στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, η οποία πρέπει να διατηρηθεί», είπε η κα Ορόν, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε φτάσει στον απώτερο στόχο μας, ο οποίος είναι η ανανέωση των σχέσεων, ωστόσο η διαδικασία είναι σίγουρα σε καλό δρόμο».

Αναμένοντας τον Συνασπισμό
Κληθείσα να εξηγήσει τους λόγους που εμποδίζουν τη συνεργασία των δύο πρώην συμμάχων, η Ισραηλινή αξιωματούχος δήλωσε αρχικά πως χρειάζεται πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να κλείσει το θέμα του Μαβί Μαρμαρά. «Δυστυχώς, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη από ό,τι για να καταστραφεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ωστόσο, με τη σημερινή θετική στάση, νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας.

Και οι δύο πλευρές δίνουν θετικά μηνύματα, όπως η πρόσφατη συνέντευξη του Μπουλέντ Αρίντς σε ένα ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι. Πότε θα γίνει η ομαλοποίηση; Δεν μπορώ να γνωρίζω με βεβαιότητα. Επί του παρόντος, παρατηρούμε τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία: Τις συνομιλίες για συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Το Ισραήλ πραγματοποίησε πρόσφατα βουλευτικές εκλογές και τώρα η Τουρκία προχώρησε επίσης στις κάλπες. Περιμένουμε για θα δούμε τι θα συμβεί».

Διαφωνία Ερντογάν - Νετανιάχου
Πάντως αρκετοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να εξισορροπήσει την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην περιοχή. Ωστόσο, ο Τούρκος εμπειρογνώμονας διεθνών σχέσεων από το πανεπιστήμιο Kadir της Κωνσταντινούπολης Σολί Οζέλ δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εσωτερικά εμπόδια στην Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει «απόψυξη» των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων. «Λόγω της υψηλής ιδεολογικής τάσης που έχει λάβει η τουρκική εξωτερική πολιτική και λόγω της πολύ κακής χημείας μεταξύ των Ισραηλινών και Τούρκων πρωθυπουργών, όλες οι προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων έχουν αποτύχει», δήλωσε ο Οζέλ. «Από την άλλη πλευρά, των επιχειρηματικών σχέσεων, τα πράγματα κινούνται ανεμπόδιστα. Πιθανόν και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι, κατά βάθος, πρέπει να έχουν καλύτερες σχέσεις, αλλά οι εσωτερικές πολιτικές ακολουθούν τον δικό τους δρόμο».
Ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι μετά το επεισόδιο του στολίσκου του Μαβί Μαρμαρά το 2011, οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ επιδεινώθηκαν δραματικά. Η σκληρή κριτική του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ με αφορμή το Παλαιστινιακό, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αντισημιτισμό στην Τουρκία και την άνοδο του Ισλάμ υπό την κυριαρχία του ΑKP οδήγησαν το Ισραήλ στην αναζήτηση νέων συμμάχων στην περιοχή, γεγονός που επέβαλλε και η ανάγκη για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Λεβαντίνης.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ