10 Αυγούστου 2015

Γαλλική στήριξη

Ο Ολάντ θέλει εμπρόθεσμη υπογραφή του τριετούς προγράμματος, θέλει να αποφύγει νέα συμφωνία-γέφυρα και παράταση της διαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο. Η Ελλάδα ως ανοικτή εκκρεμότητα είτε λόγω σκληρής στάσης του Βερολίνου, είτε ενός νέου βραχυκυκλώματος με υπαιτιότητα του ΔΝΤ διευκολύνει τη διαπραγματευτική θέση της Γερμανίας απέναντι στη Γαλλία, την Ιταλία και κυρίως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια στιγμή που ανεπισήμως έχει ανοίξει η συζήτηση για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.

Η πρόταση Σόιμπλε για υπερυπουργείο Οικονομικών που θα έχει την αρμοδιότητα εποπτείας της εφαρμογής των Συνθηκών -την τήρηση δηλαδή της άκαμπτης δημοσιονομικής λιτότητας- είναι βέβαιον ότι σε περίπτωση αδιεξόδου με την Αθήνα και πενταετούς time out της χώρας μας θα είχε προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προς υιοθέτηση από τους 18 της ΟΝΕ με την επίκληση της ανάγκης εξισορρόπησης του Grexit, με μια εντυπωσιακή κίνηση ενίσχυσης της συνοχής της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

Στην ίδια λογική αν η διαπραγμάτευση Αθήνας - Κουαρτέτου δεν λήξει εμπρόθεσμα και παραταθεί χρονικά, τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι τουλάχιστον ο Σόιμπλε θα επιχειρήσει να συνδέσει μια εποικοδομητική προσέγγιση του Βερολίνου με την προώθηση της πρότασής του για Δημοσιονομική Ενωση τουλάχιστον ως μοναδικής βάσης για συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, με πλήρη παράκαμψη της πρότασης Ολάντ για κυβέρνηση της Ευρωζώνης.
 
Στο Παρίσι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση της Μέρκελ δεν αποτελεί ουσιαστική τροχοπέδη στον Σόιμπλε: Ηλικίας 73 ετών και πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα του, ο υπουργός Οικονομικών συνδιαλέγεται με την υστεροφημία του με την Ιστορία και θα πραγματοποιήσει την απειλή του για παραίτηση αν πεισθεί ότι στο όνομα της ενότητας και της συναίνεσης εγκαταλείπονται οι αρετές και οι αξίες της γερμανικής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
 
Την άνοιξη του 2011 ο επικρατέστερος υποψήφιος για διάδοχος του Τρισέ στα ηνία της ΕΚΤ ήταν ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Βέμπερ. Οταν αντελήφθη ότι η καγκελάριος είχε μια κυρίως ευέλικτη και πραγματιστική και όχι άκαμπτη ιδεολογική προσέγγιση για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη απεσύρθη από τη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΕΚΤ και παραιτήθηκε από επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ.
 
Και βέβαια πριν από τον Βέμπερ υπάρχει το προηγούμενο του Λαφοντέν που ως ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε ως συνκαγκελάριος με τον Σρέντερ τον Νοέμβριο του 1998, για να παραιτηθεί αιφνιδιαστικά από όλα του τα αξιώματα τον Μάρτιο του 1999.-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ