10 Αυγούστου 2015

Συνάντηση με τον Ομπάμα επιδιώκει ο κ. Τσίπρας Τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ

Συνάντηση με τον Ομπάμα επιδιώκει ο κ. Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας προγραμματίζει να παρευρεθεί στην 70ή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που ξεκινά στις 27 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και παράλληλα επιδιώκει να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να αξιοποιήσει την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση, στην οποία σκοπεύει να μιλήσει, ώστε να αναφερθεί στην κατάσταση στην Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ομιλία του αναμένεται από πολλές πλευρές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Παράλληλα όμως ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι αυτή θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να έχει μια συνάντηση με τον αμερικανό ηγέτη, τη συνδρομή του οποίου η Αθήνα έχει ιδιαιτέρως εκτιμήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που κορυφώθηκαν τη δραματική νύχτα της 12ης Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Σίγουρα δε πιστεύει ότι θα ενισχύσει το προφίλ του σε περίπτωση εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων, αν και όχι μόνο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τον φάκελο «συνάντηση Τσίπρα - Ομπάμα» χειρίζεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε στενή συνεργασία με τον έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον Χρήστο Παναγόπουλο. Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος στο παρελθόν είχε δυσαρεστήσει αρκετούς στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν είχε βοηθήσει όσο θα ανέμεναν την επίσκεψη του κ. Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει πλέον βρει διαύλους επικοινωνίας και η βοήθειά του έχει εκτιμηθεί ιδιαιτέρως - σε σημείο που η θητεία του στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται να παραταθεί ξανά για μερικούς μήνες.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ότι η αμερικανική στάση στο ελληνικό ζήτημα, η οποία εκφράστηκε τόσο σε επικοινωνίες του αμερικανού προέδρου με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ όσο και με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, υπήρξε πολύ σημαντική. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ημέρες μετά την κρίσιμη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ευχαρίστησε δημοσίως τους Αμερικανούς - γεγονός όχι συνηθισμένο, και μάλιστα για μια αριστερή κυβέρνηση. Σε συγκεκριμένους κύκλους άλλωστε είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι η αμερικανογαλλική συνεργασία επέδρασε ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Καταλυτικές ήταν επίσης η παρουσία και οι παρεμβάσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο κ. Λιου, ο οποίος είχε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα, φέρεται να άσκησε την επιρροή του προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αλλά και την Κριστίν Λαγκάρντ προσωπικά για το θέμα του χρέους. Ο επικεφαλής του αμερικανικού Treasury είχε επίσης συναντήσεις για το ελληνικό ζήτημα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Μπορεί μια συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Μπαράκ Ομπάμα να μην είναι το ίδιο πράγμα με μια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, ωστόσο, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί, δεν θα είναι αμελητέα. Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι χρήσιμη σύμμαχος σε μια δύσκολη γειτονιά. Εχουν μάλιστα επανειλημμένως αναδείξει τις γεωπολιτικές επιπτώσεις από πιθανή έξοδό της από την ευρωζώνη.

Επιπλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι οι συνέπειες από ένα Grexit στη διεθνή οικονομία θα ήταν αδύνατο να προβλεφθούν με ασφάλεια. Δεν θα επιθυμούσαν να αναλάβουν οποιοδήποτε ρίσκο ή να δουν να πλήττεται ο μεγαλύτερος οικονομικός τους εταίρος, δηλαδή η ΕΕ. Ωστόσο εξακολουθούν να κινούνται διακριτικά και αποφεύγουν τις βαρύγδουπες πρωτοβουλίες, τακτική την οποία έχουν ακολουθήσει από την αρχή της ελληνικής κρίσης το 2010. Εχουν υπάρξει άλλωστε και στιγμές που η σπουδή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την αμερικανική στήριξη προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον.

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος