29 Ιουλίου 2015

Τα επικίνδυνα μέτωπα του Ερντογάν

Το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά σχόλια είναι οι επιθέσεις που ξεκίνησε η Τουρκία εναντίον θέσεων του IS στη βόρεια Συρία και του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Εκτενείς οι αναφορές όμως και στους «συνωμότες της δραχμής».
Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Το ότι ο πρόεδρος Ερντογάν ξεκίνησε και πάλι τη μάχη κατά του ΡΚΚ τη δεδομένη χρονική στιγμή και με τόση σκληρότητα, οφείλεται σε εσωκομματικούς λόγους.
Οι Κούρδοι εξελίσσονται σε απειλή για τον ίδιο. Στις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουνίου το HDP έλαβε το 13 % των ψήφων. Αυτό άλλαξε το πολιτικό τοπίο. Το ΑΚΡ του Ερντογάν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία. Οι Κούρδοι έλαβαν στην Άγκυρα μια ισχυρή φωνή. Το νέο αυτό ίματζ ωστόσο υπέστη τώρα πλήγμα. Μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο Σουρούτς με 31 νεκρούς, το ΡΚΚ εκτέλεσε δυο τούρκους αστυνομικούς, θεωρώντας τους συνενόχους. Μια αποτρόπαια και παράλογη πράξη. Τροφοδότησε τον Ερντογάν με επιχειρήματα προκειμένου να βάλει κατά των Κούρδων».
 
Ένας «άκρως επικίνδυνος πόλεμος»
Οι επιθέσεις αντεκδίκησης των τελευταίων ημερών είναι το ίδιο σκληρές και μαζικές με την αδράνεια που είχε επιδείξει η Άγκυρα όλο το προηγούμενο διάστημα"Οι επιθέσεις αντεκδίκησης των τελευταίων ημερών είναι το ίδιο σκληρές και μαζικές με την αδράνεια που είχε επιδείξει η Άγκυρα όλο το προηγούμενο διάστημα"
Η Saarbrückener Zeitung: «Με τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του IS και του ΡΚΚ ο πρόεδρος Ερντογάν ξεκίνησε έναν άκρως επικίνδυνο πόλεμο σε δυο μέτωπα ο οποίος συνοδεύεται από σφοδρές εσωπολιτικές εντάσεις. Η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί τάχιστα. Στην περίπτωση αυτή θα διακυβεύονταν πολλές επιτυχίες των τελευταίων ετών οι οποίες επέφεραν μια σχετική ευημερία στη χώρα».
Η γαλλική La Croix: «Εντός μιας εβδομάδας η Τουρκία παρενέβη με δραστικό τρόπο σε μια σύγκρουση, η οποία μαίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε ένα μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής, χωρίς να γνωρίζει σύνορα. Από τη στιγμή της επίθεσης αυτοκτονίας στο Σουρούτς στα νότια της χώρας, την ευθύνη της οποίας η Άγκυρα επιρρίπτει στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, η τουρκική κυβέρνηση έχει αλλάξει ριζικά τη στάση της: οι επιθέσεις αντεκδίκησης των τελευταίων ημερών είναι το ίδιο σκληρές και μαζικές με την αδράνεια που είχε επιδείξει η Άγκυρα όλο το προηγούμενο διάστημα».
Κώστας Συμεωνίδης