06 Ιουλίου 2015

Το Πεκίνο καταγγέλλει επιθέσεις εναντίον Κινέζων τουριστών στην Τουρκία

Το Πεκίνο καταγγέλλει επιθέσεις εναντίον Κινέζων τουριστών στην ΤουρκίαΗ Κίνα προειδοποίησε τους πολίτες της που ταξιδεύουν στην Τουρκία να προσέχουν για διαμαρτυρίες κατά του Πεκίνου, λέγοντας πως πρόσφατα μερικοί κινέζοι τουρίστες "δέχθηκαν επιθέσεις και αναστατώθηκαν".Στην προειδοποίηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται πως στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν "πολλαπλές" διαδηλώσεις με στόχο την κινεζική κυβέρνηση.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Κίνα έχουν ενταθεί πρόσφατα αναφορικά με τη μεταχείριση των μουσουλμάνων Ουιγούρων που ζουν στην δυτική κινεζική περιφέρεια του Σιντζιάνγκ και πληροφορίες αναφέρουν πως τους απαγορεύθηκε η λατρεία και η νηστεία στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.


Η μεταχείριση των Ουιγούρων από την Κίνα είναι σημαντικό θέμα για πολλούς Τούρκους, οι οποίοι θεωρούν πως μοιράζονται με τους Ουιγούρους κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές καταβολές. Η Τουρκία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα κρατήσει τις πόρτες της ανοικτές για τους Ουιγούρους που διαφεύγουν των διώξεων."Μην πλησιάζετε ούτε να μαγητοσκοπείτε τις διαμαρτυρίες και αποφύγετε όσο μπορείτε τις δραστηριότητες έξω όταν είστε μόνος", αναφέρεται στην κινεζική προειδοποίηση.

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ανέφερε πως την περασμενη εβδομάδα μια μικρή ομάδα ανθρώπων επιτέθηκε σε κινεζικό εστιατόριο τουριστικής συνοικίας της Κωνσταντινούπολης και έσπασε υαλοπίνακες.

Σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς το κινεζικό προξενείο κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας αντικινεζικά συνθήματα έξω από το κτίριο.

Νωρίτερα μερικοί από τους διαδηλωτές είχαν κάψει μια κινεζική σημαία.

"Οι Ουιγούροι είναι αδέλφια μας και διώκονται για την πίστη τους. Δεν έκαναν τίποτε κακό, το μόνο τους σφάλμα είναι ότι είναι μουσουλμάνοι", είπε ο 17χρονος Μουχαμέντ Γκιοκτσέ, ο οποίος φορούσε στο κεφάλι μια ταινία που έγραφε "Ανατολικό Τουρκεστάν, δεν είσαι μόνο".

"Η Τουρκία θα πρέπει να αγκαλιάσει τα αδέλφια της, πρέπει να τα σώσει από τα βάναυσα χέρια της κομμουνιστικής Κίνας", πρόσθεσε. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ