23 Ιουνίου 2015

Όλο και μεγαλώνει η κόντρα Ερντογάν - ΑΚΡ «Το νέο Προεδρικό Παλάτι δεν συμβαδίζει με τις επιταγές του Ισλάμ και του Κορανίου»

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201506/210754/images/det_026.jpg
Του Νίκου Στέλγια Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα υπογράμμισε το σχετικό δημοσίευμα της χθεσινής έντυπης έκδοσης της «Κ». Η κόντρα, η οποία έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και στο ίδιο το κόμμα του μεγαλώνει και λαμβάνει διαστάσεις. Πριν από λίγο, ο στενός συνεργάτης του απερχόμενου Υπουργού Οικονομίας, Σερέφ Εφέ δήλωσε στον τουρκικό τύπο ότι το νέο Προεδρικό Παλάτι του κ. Ερντογάν δεν συμβαδίζει με τις επιταγές του Ισλάμ και του Κορανίου.
Ο κ. Εφέ δηλώνει ότι το νέο προεδρικό μέγαρο οικοδομήθηκε με μυστικά κονδύλια δίχως να δοθούν οι κατάλληλες επεξηγήσεις στον τουρκικό λαό. Την παραπάνω άποψη υπερασπίζεται και ένας από τους σημαντικούς ιδεολόγους του ΑΚΡ, ο Φεχμί Κορού. Ο κ. Κορού προχωρά ένα βήμα πιο πέρα και φέρνει στο προσκήνιο της επικαιρότητας ένας σημαντικό αίτημα. Ο συντηρητικός αρθρογράφος ζητεί από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο να αναλάβει μια σημαντική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με τον κ. Κορού, ο Πρόεδρος Ερντογάν θα πρέπει να αποχωρήσει από το νέο προεδρικό μέγαρο δίχως αναμένει την σχετική σύσταση της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης. Το νέο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας βρίσκεται στο επίκεντρο της τουρκικής επικαιρότητας με αφορμή τα μεγάλα ποσά τα οποία δαπανήθηκαν για την ανέγερση του.

Το προεδρικό μέγαρο του κ. Ερντογάν δεν είναι το μοναδικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί εστία έντασης στις σχέσεις του Τούρκου Προέδρου με το κόμμα του. Όλα δείχνουν ότι και η προοπτική συνεργασίας του ΑΚΡ με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) προκαλεί αναταράξεις στις σχέσεις Ερντογάν-ΑΚΡ. Την στιγμή που ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και οι συνεργάτες του επιχειρούν να έρθουν σε συμφωνία με το ΜΗΡ για την δημιουργία της νέας κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται μπροστά στις κάμερες και εξαπολύει νέα, δημόσια επίθεση κατά του ΜΗΡ. Με αυτό τον τρόπο, ο Πρόεδρος Ερντογάν αφήνει να εννοηθεί ότι η συνεργασία του ΑΚΡ με το ΜΗΡ δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Προεδρικό.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ