23 Ιουνίου 2015

Προς ανακατάληψη της αρχαίας συριακής πόλης Παλμύρα


Η αρχαία πόλη Παλμύρα τον περασμένο Μάιο, πριν ακόμη πέσει στα χέρια του ISIS. Οι τζιχαντιστές τοποθέτησαν νάρκες γύρω από τα αρχαία μνημεία, πιθανώς για να ανακόψουν την προώθηση του κυβερνητικού στρατού.
Η αρχαία πόλη Παλμύρα τον περασμένο Μάιο, πριν ακόμη πέσει στα χέρια του ISIS. Οι τζιχαντιστές τοποθέτησαν νάρκες γύρω από τα αρχαία μνημεία, πιθανώς για να ανακόψουν την προώθηση του κυβερνητικού στρατού.
Σε υποχώρηση φαίνεται να βρίσκονται οι δυνάμεις του ISIS στη Συρία, καθώς υφίστανται πλήγματα τόσο από Κούρδους αντάρτες όσο και από τον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Μπασάρ Ασαντ.Ο συριακός στρατός προωθήθηκε το Σαββατοκύριακο δυτικά της πόλης Παλμύρα, την οποία κατέλαβαν οι τζιχαντιστές την 21η Μαΐου, σφίγγοντας τον κλοιό. Μία ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της διεύθυνσης αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, είχε ανακοινώσει ότι το ISIS τοποθέτησε νάρκες γύρω από τα αρχαία μνημεία της Παλμύρας, τα οποία χρονολογούνται από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή και περιλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.


«Δεν είναι γνωστό αν σκοπός των ισλαμιστών είναι να ανατινάξουν τα μνημεία ή να εμποδίσουν τον κυβερνητικό στρατό να ανακαταλάβει την πόλη», δήλωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ βρίσκονται έξω από την πόλη, προς τη δυτική της πλευρά, και τις τελευταίες ημέρες έφεραν ενισχύσεις, κάτι που υποδηλώνει ενδεχομένως ότι επίκειται επίθεση για την ανακατάληψη της Παλμύρας», προσέθεσε.

Χθες, η συριακή εφημερίδα «Αλ Βατάν», η οποία πρόσκειται στην κυβέρνηση Ασαντ, ανέφερε ότι το συριακό πεζικό «εντατικοποιεί» τις επιχειρήσεις του εναντίον των τζιχαντιστών γύρω από την Παλμύρα και ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατάφερε να τους εκδιώξει από την περιοχή Αλ Μπιγιαράτ για να φτάσει σε απόσταση μόλις 10 χλμ. από το κέντρο της πόλης.

Με την ανακατάληψη του Αλ Μπιγιαράτ, οι δυνάμεις του Ασαντ άνοιξαν μια βασική οδική αρτηρία που επιτρέπει τον ανεφοδιασμό της πρωτεύουσας Δαμασκού με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Την περασμένη εβδομάδα, ο συριακός στρατός ανακατέλαβε το Τζαζάλ, περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά της Παλμύρας, για να προσθέσει μία πετρελαιοπηγή στις λίγες που έχουν απομείνει στα χέρια του καθεστώτος.

Στο μεταξύ, δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG προχώρησαν βαθύτερα σε εκτάσεις που ώς χθες ήλεγχε το ISIS, στη Βόρεια Συρία, συνεχίζοντας την επίθεσή τους που είχε ως πρώτο λάφυρο την πόλη Τελ Αμπιάντ, στα σύνορα με την Τουρκία. Υποβοηθούμενοι από τους αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών, οι Κούρδοι μαχητές έφτασαν σε απόσταση μόλις επτά χιλιομέτρων από το Αϊν Ισα, μια κωμόπολη που απέχει 50 χλμ. από τη Ράκα, «πρωτεύουσα» του αυτόκλητου χαλιφάτου στη Συρία. Η ταχύτατη προέλαση των Κούρδων, οι οποίοι αρχίζουν να απειλούν και την ίδια τη Ράκα, εξέπληξε πολλούς αναλυτές που περίμεναν μια παρατεταμένη αιματηρή εμπλοκή με το «Ισλαμικό Κράτος», όπως η τετράμηνη πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι από τους ισλαμιστές, τον περασμένο χειμώνα, που έληξε με νίκη των Κούρδων.

Οι επιτυχίες των Κούρδων της Συρίας έχουν ανησυχήσει σφοδρά την Τουρκία, η κυβέρνηση της οποίας τους κατηγορεί για διωγμούς εναντίον της αραβικής και της τουρκμενικής μειονότητας σε πόλεις που καταλαμβάνει το YPG. Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν διαπιστώνει συστηματική βία εναντίον των μειονοτήτων από τους Κούρδους μαχητές, αν και όντως παρατηρήθηκαν μεμονωμένα περιστατικά.

Εντάσεις εμφανίζονται και στις σχέσεις των κουρδικών πολιτοφυλακών με τον κυβερνητικό στρατό του Ασαντ σε ορισμένες περιοχές, όπως το Καμισλί, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, μια πόλη όπου συνυπάρχουν ένοπλες δυνάμεις Κούρδων και Δαμασκού. Οι Κούρδοι κατέλαβαν θέσεις που κατείχαν μέχρι την περασμένη εβδομάδα κυβερνητικές δυνάμεις, ύστερα από συγκρούσεις που ξέσπασαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.
  http://www.kathimerini.gr/820352/article/epikairothta/kosmos/pros-anakatalhyh-ths-arxaias-syriakhs-polhs-palmyra