23 Ιουνίου 2015

ΚΕΙΜΕΝΟ 27 ΣΕΛΙΔΩΝ ΑΠΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ, ΣΟΥΛΤΣ, ΤΟΥΣΚ, ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΚΑΙ ΝΤΡΑΓΚΙ Μανιφέστο από τους ‘πέντε προέδρους’ της ΕΕ

Οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν), Μάρτιν Σουλτς (Ευρωβουλή), Ντόναλντ Τουσκ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), Γερούν Ντάισελμπλουμ (Eurogroup) και Μάριο Ντράγκι (EKT) συνυπογράφουν ένα «φιλόδοξο» σχέδιο για το μ
Με ένα κείμενο 27 σελίδων πλούσιο σε «φιλόδοξες» διαθέσεις και «μακρόπνοα» μηνύματα, οι «πέντε πρόεδροι» της ΕΕ παρουσίασαν χθες το όραμά τους για «μια ολοένα πιο στενά» Ενωμένη Ευρώπη. Η χρονική στιγμή της δημοσίευσης δεν ήταν τυχαία. Κάθε άλλο μάλιστα.Οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν), Μάρτιν Σουλτς (Ευρωβουλή), Ντόναλντ Τουσκ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), Γερούν Ντάισελμπλουμ (Eurogroup) και Μάριο Ντράγκι (EKT) συνυπογράφουν ένα «φιλόδοξο» σχέδιο για το μέλλον της ΕΕΣυνέπεσε σκοπίμως, αν και αρχικά δεν ήταν προγραμματισμένο, με την κορύφωση της διαπραγμάτευσης γύρω από το μέλλον της ελληνικής διάσωσης, σε μια προσπάθεια προφανώς να ενισχυθεί ο συμβολισμός του προβαλλόμενου μηνύματος. Οι υπογράφοντες «πέντε πρόεδροι» αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τη χρονική συγκυρία προκειμένου να διαφημίσουν την αναγκαιότητα του ευρωπαϊκού τους οράματος.

Οσο για το περιεχόμενο του εν λόγω οράματος, οι Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν), Μάρτιν Σουλτς (Ευρωβουλή), Ντόναλντ Τουσκ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), Γερούν Ντάισελμπλουμ (Eurogroup) και Μάριο Ντράγκι (EKT) συνυπογράφουν ένα «φιλόδοξο» σχέδιο για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης μέσα από μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων που ο στόχος είναι να έχουν υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις έως το 2025.

Εκχώρηση εξουσιών
Ουσιαστικά αυτό που προτείνουν οι «πέντε πρόεδροι» είναι να εκχωρηθούν σταδιακά μεγαλύτερες εξουσίες σε Βρυξέλλες/Eurogroup και η Ευρωζώνη να αποκτήσει χαρακτηριστικά ομοσπονδίας με κεντρικά συντονισμένη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Οι υπογράφοντες προτείνουν μεταξύ άλλων και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών κάποια στιγμή μετά το καλοκαίρι του 2017, ενώ αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο της μετεξέλιξης της Ευρώπης σε μια πολιτική Ενωση μέσα από την τροποποίηση των Συνθηκών.

«Η Οικονομική και Νομισματική μας Ενωση παραμένει ανολοκλήρωτη... Σήμερα, εμείς, οι πέντε πρόεδροι, προσδιορίζουμε το κοινό μας όραμα. Ο κόσμος μας παρακολουθεί και θέλει να γνωρίζει προς τα πού βαδίζουμε. Σήμερα, παρουσιάζουμε την πορεία της νομισματικής μας ολοκλήρωσης και τον τελικό προορισμό της», σημειώνει στην επίσημη ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ.

Η πορεία της νομισματικής ολοκλήρωσης στην οποία αναφέρεται ο πρόεδρος της Κομισιόν χωρίζεται συγκεκριμένα σε τρεις φάσεις: μια πρώτη από την 1η Ιουλίου του 2015 έως τις 30 Ιουνίου του 2017 που θα έχει ως στόχο την «εμβάθυνση της δημοσιονομικής και τραπεζικής Ενωσης... μέσα από υπάρχοντα εργαλεία», μια δεύτερη μετά το καλοκαίρι του 2017 που θα έχει ως στόχο την «ολοκλήρωση» μέσα από κινήσεις δεσμευτικής σύγκλισης (ενδυνάμωση του Εurogroup), και μια τρίτη έως το 2025 (δημιουργία ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών).

Οι «πέντε πρόεδροι» προτείνουν ενδεικτικά την εισαγωγή ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων, καθώς και ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Αρχών Ανταγωνιστικότητας έως το 2017, ενώ παράλληλα προωθούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και τον στόχο της κοινής-ενοποιημένης εκπροσώπησης της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ.

Από εκεί και πέρα, για τη μετάβαση από την πρώτη στη δεύτερη φάση, η Κομισιόν δεσμεύεται να δώσει στη δημοσιότητα την άνοιξη του 2017 μια Λευκή Βίβλο με τα επόμενα βήματα σύγκλισης. Μέχρι τα τέλη του 2017, ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν αλλάξει πολλά στην ΕΕ, εάν οι φυγόκεντρες δυνάμεις αποδειχθούν ισχυρότερες από τις κεντρομόλες, ενώ πολλά θα κριθούν και από την έκβαση του ελληνικού ζητήματος. Ας μην ξεχνάμε το δημοψήφισμα που έρχεται στη Βρετανία (μάλλον μέσα στο 2016), καθώς και τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία το 2017.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ- ΕΘΝΟΣ