23 Ιουνίου 2015

Η συγκυβέρνηση ΑΚΡ-Γκρίζων Λύκων δεν ικανοποιεί τον Ερντογάν Του Νίκου Στέλγια


Λίγες εβδομάδες μετά τις κρίσιμης σημασίας βουλευτικές εκλογές, οι οποίες κλόνισαν την πολυετή διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στην Άγκυρα λαμβάνουν χώρα σημαντικές συσπειρώσεις και εξελίξεις, οι οποίες επιφυλάσσουν αντίκτυπο για το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας και ολόκληρης της περιοχής.Αυτή την στιγμή, η ηγεσία του ΑΚΡ επιχειρεί να έρθει σε συμφωνία με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) για την δημιουργία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Για να ανοίξει ο δρόμος για την συνεργασία του ΑΚΡ με το Κίνημα των Γκρίζων Λύκων, το ΑΚΡ είναι έτοιμο να παραχωρήσει στο ΜΗΡ 7 με 8 υπουργεία.  Παράλληλα, εμφανίζεται έτοιμο να διαπραγματευτεί την προεδρία της τουρκικής βουλής. Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι το ΜΗΡ ζητά να αναλάβει τα χαρτοφυλάκια του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Εξωτερικών. Το όνομα του Εκμελεττίν Ιχσάνογλου –υποψήφιος για την Προεδρία της Τουρκίας στις προεδρικές εκλογές του 2014 και πρώην Γραμματέας της Ισλαμικής Διάσκεψης- αναφέρεται για το πόστο του Υπουργού Εξωτερικών.

Η ηγεσία του ΑΚΡ προσεγγίζει θετικά τα αιτήματα και τις θέσεις του ΜΗΡ. Το τελευταίο τονίζει ότι οι συνομιλίες στο Κουρδικό θα πρέπει να συνεχιστούν με μια βασική προϋπόθεση: Το κουρδικό κίνημα πρέπει να παραδώσει μια ώρα αρχύτερα τα όπλα του και να αποχωρήσει από τα τουρκικά εδάφη. Το συγκεκριμένο αίτημα βρίσκει σύμφωνο τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο ίδιος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να παραμείνει στο δεύτερο υψηλότερο πολιτικό αξίωμα της χώρας. Ο κ. Νταβούτογλου εκτιμά ότι η συνεργασία με το ΜΗΡ δεν πρόκειται να εξαντλήσει την τετραετία. Ωστόσο, θεωρεί σημαντική αυτή την συνεργασία, όσο καιρό και αν αυτή διαρκέσει, με την λογική ότι με αυτό τον τρόπο το ΑΚΡ θα εξασφαλίσει πολύτιμο χρόνο για να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του.

Δυο πολιτικοί παράγοντες δεν συμφωνούν με την προοπτική συνεργασίας του ΑΚΡ με το ΜΗΡ. Το κουρδικό κίνημα θεωρεί «εφιαλτικό» το συγκεκριμένο σενάριο για το μέλλον της Τουρκίας και το Κουρδικό Κίνημα. Με το ΜΗΡ να έχει επιστρέψει στην εξουσία ύστερα από 13 χρόνια και την σκλήρυνση της γραμμής της Άγκυρας στο Κουρδικό ανοίγει ο δρόμος για την επανέναρξη των συγκρούσεων ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και στο κουρδικό κίνημα. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, εκτός από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών προβληματίζει και την αξιωματική αντιπολίτευση. Από την οπτική γωνία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ένα νέο αιματοκύλισμα στο εσωτερικό της Τουρκίας θα έχει δραματικές επιπτώσεις για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής.

Ο δεύτερος πολιτικός παράγοντας, εκτός από την αντιπολίτευση, ο οποίος δεν συμφωνεί με τα σχέδια του κ. Νταβούτογλου ακούει στο όνομα Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Δίχως καμία παρέμβαση, παραθέτουμε όσα αναφέρει αποκλειστικά σε αυτή την στήλη μια πηγή, η οποία «συνδέει» το Προεδρικό με τις Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας και τους κύκλους του ΑΚΡ: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν στο σύνολο τους όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες του ΑΚΡ και θέτουν ερωτηματικά για την νομιμοποίηση του Προέδρου. Ισχυρίζονται ότι ο «Ηγέτης» (σ.σ. ο Ερντογάν) εμπλέκεται σε σκάνδαλα και ότι υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να δικαστεί. Ακόμη, στις τάξεις της αντιπολίτευσης υψώνονται φωνές, οι οποίες θέλουν να δουν τον Ερντογάν να δικάζεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση του και ο ίδιος παρέχει υποστήριξη, όπλα και ανθρώπινο δυναμικό στους τζιχαντιστές της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης και της Αφρικής. Όπως γίνεται κατανοητό, το ΑΚΡ δεν μπορεί να συνεργαστεί με μια αντιπολίτευση, η οποία πρεσβεύει τέτοιες επικίνδυνες θέσεις και απόψεις».

Ποιος είναι ο οδικός χάρτης του Προεδρικού για την νέα περίοδο; Η πηγή μας δίνει την εξής απάντηση: «Παρά τις πιέσεις που δέχεται ο Ηγέτης από διάφορες μερίδες του κόμματος του για μια περιορισμένης χρονικής διάρκειας συνεργασία με το ΜΗΡ, πιστεύω ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες βουλευτικές εκλογές, το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους. Εν τω μεταξύ, ο Ηγέτης θα ανασυγκροτήσει το κόμμα του. Ενδέχεται να προχωρήσει στην αλλαγή της ηγεσίας».
Τέλος, η πηγή μας τονίζει το εξής: «Οι οπαδοί του ζητούν από τον Ερντογάν να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν πρέπει να υποκύψει στις πιέσεις. Το πολιτικό μέλλον της χώρας, η οποία δρομολογεί την διαδοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή την εξαρτάται από τις επόμενες επιλογές του Ηγέτη».
KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ