12 Μαΐου 2015

Παιχνίδια με τη φωτιά ΑΠΟ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

Οτι «παίζει με τη φωτιά» κατηγορούν τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι πολιτικοί παράγοντες εντός και εκτός της χώρας, στη σκιά των σοβαρών γεγονότων του Κουμάνοβο και των αιματηρών συγκρούσεων των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας με ομάδα περίπου 45 ένοπλων Αλβανόφωνων.

<p>Μία γυναίκα θρηνεί μέσα στο σπίτι της που καταστράφηκε από τις φονικές μάχες στο Κουμάνοβο</p>
Μία γυναίκα θρηνεί μέσα στο σπίτι της που καταστράφηκε από τις φονικές μάχες στο Κουμάνοβο
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολλαπλώς τους φόβους και τον προβληματισμό για την απειλή γενικότερης αποσταθεροποίησης στην περιοχή που προκάλεσαν τα γεγονότα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 8 αστυνομικών -άλλοι 37 τραυματίστηκαν- και 14 ένοπλων Αλβανόφωνων, ενώ άλλοι 30 συνολικά συνελήφθησαν.Ο Ν. Γκρούεσφκι επιχειρεί να ξεφύγει από την πολιτική απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει από τον διεθνή παράγοντα μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του περιεχομένου χιλιάδων τηλεφωνικών υποκλοπών που πραγματοποιούσαν οι μυστικές υπηρεσίες του, λίγες μέρες μετά την ασυνήθιστη για τα διπλωματικά δεδομένα των πρέσβεων των ΗΠΑ και της Γερμανίας να ζητήσουν δημόσια παραιτήσεις από την κυβέρνησή του.

Γκ. Ιβάνοφ
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ κάλεσε χθες σε κοινή συνάντηση τους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ για να ισχυριστεί ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα οφείλονται μεταξύ άλλων στην υπάρχουσα κατάσταση με τη μη πρόοδο στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση της χώρας -αποδίδοντας ευθύνες στην Ελλάδα, όπως έκανε και στο προχθεσινό του διάγγελμα- που αφήνουν περιθώρια για ενέργειες αποσταθεροποίησης, όπως είπε, και να ζητήσει επειγόντως να υπάρξει πρόοδος στην ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.Πάντως οι συμμετέχοντες, εκφράζοντας τον δυτικό παράγοντα στο σύνολό του, επέμειναν στην ανάγκη να προχωρήσει ο πολιτικός διάλογος στη χώρα ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση. Να σημειωθεί ότι προχθές στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Γκ. Ιβάνοφ είχε επιρρίψει κατά περίεργο τρόπο... ευθύνες στα 17 γραφεία των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στα Σκόπια γιατί δεν είχαν... βοηθήσει για την εξουδετέρωση της τρομοκρατικής ομάδας στο Κουμάνοβο. Ισως αυτά εντάσσονται στις θεωρίες που αναπτύσσονται από κάποιους στον κυβερνητικό χώρο και κυρίως σε ΜΜΕ, ότι από κάποιες δυτικές χώρες ενθαρρύνονται ενέργειες αποσταθεροποίησης στη χώρα.

Αίσθηση έκανε χθες η δήλωση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ζητώντας να υποβάλει παραίτηση ώστε να εκτονωθεί η πολιτική αβεβαιότητα και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα. Επικαλέστηκε το δικό του παράδειγμα όταν παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 εν μέσω πολιτικών διαδηλώσεων και αργότερα επανήλθε κερδίζοντας πάλι τις εκλογές.

Επίσης ο πρώην πρέσβης της Ε.Ε. στα Σκόπια Ερβαν Φουέρε, που έχει ιδιαίτερη απήχηση στην ΠΓΔΜ με δήλωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι ότι έχει ευθύνη για την πρόσφατη κρίση ασφάλειας, λέγοντας ότι «παίζει με τη φωτιά» και ότι δεν πρέπει η χώρα να επιστρέψει στο 2001.Χτες παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM, o πρόεδρος του οποίου Ζόραν Ζάεφ επισκέφθηκε το Κουμάνοβο, διατύπωναν ερωτηματικά τόσο για τον τρόπο όσο και για τον χρόνο που πραγματοποιήθηκε η επέμβαση της αστυνομίας, αφού η άφιξη των ένοπλων αλβανόφωνων είχε εντοπιστεί ήδη από τις 4-5 Μαΐου.

Ο διευθυντής της στρατιωτικής υπηρεσίας ασφάλειας της Σερβίας Π. Τσβέτκοβιτς δήλωσε ότι οι Αλβανοί τρομοκράτες που εισέβαλαν στο Κουμάνοβο, διέμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο συγκεκριμένο τμήμα της ΠΓΔΜ και ακόμη ότι οι σερβικές υπηρεσίες ασφάλειας, από τον Απρίλιο, είχαν προειδοποιήσει τις αντίστοιχες της ΠΓΔΜ, ότι ενδέχεται να διεξαχθεί επίθεση, αλλά αυτές θεωρήθηκαν ως υπερβολές.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση πολλοί αναλυτές διατυπώνουν σοβαρά ερωτηματικά για τον όποιο σχεδιασμό της, αφού πολλοί από τους νεκρούς και τους τραυματίες αιφνιδιάστηκαν και δέχθηκαν επιθέσεις μέσα στα ίδια τα οχήματα που τους μετέφεραν.

Το ΥΠΕΞ
Απαντώντας σε όσα είπε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρας είπε ότι «δυστυχώς η αναζωπύρωση της έντασης στην ΠΓΔΜ επιβεβαιώνει αυτό που επανειλημμένως έχουμε πει ότι δηλαδή στη γειτονική μας χώρα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους δικαίου, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην εφαρμογή της διεθνοτικής συμφωνίας της Αχρίδας, στον σεβασμό της αρχής της καλής γειτονίας και στο έλλειμμα δημοκρατίας της χώρας»

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ «ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ»
Ανησυχία σε Βοσνία και Μαυροβούνιο
Το περιστατικό στο Κουμάνοβο προκάλεσε έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά και στις αρχές του Μαυροβουνίου. Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ντράγκαν Λούκατς, ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι ένοπλες συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ να μεταφερθούν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του σε τοπική εφημερίδα εκτίμησε ότι «η απειλή πηγάζει από τα σχέδια δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας». Οπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε: «Δεν αποκλείεται στους τρομοκράτες να επιχειρήσουν να προσχωρήσουν νέοι τρομοκράτες, με στόχο η σύγκρουση να επεκταθεί.
Η Σερβία δεν έστειλε αδικαιολόγητα τα στρατεύματά της στα σύνορα, είναι προφανές ότι είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο για την επίτευξη του στόχου της δημιουργίας της αποκαλούμενης Μεγάλης Αλβανίας, από τον οποίο οι Αλβανοί δεν θα παραιτηθούν ποτέ».
Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου συνέστησε στους πολίτες της χώρας, σε περίπτωση που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΠΓΔΜ, να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της χώρας στα Σκόπια για να λάβουν αναγκαίες πληροφορίες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ για τον θάνατο των ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών με τους ενόπλους στο Κουμάνοβο.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ-ΕΘΝΟΣ