12 Μαΐου 2015

Αγώνας δρόμου Κύπριων ευρωβουλευτών για την έκθεση για την Τουρκία

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται από σήμερα οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, για να αποτρέψουν αρνητικές για την Κύπρο αναφορές που περιλαμβάνονται στην έκθεση προόδου της Τουρκία, την οποία ενέκρινε το απόγευμα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και πλέον παραπέμπεται στην Ολομέλεια. Κάθε θετική μία αρνητική αναφορά περιλαμβάνει το ψήφισμα για την Τουρκία, που συνοδεύει την έκθεση προόδου που προωθείται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έγκριση.Το ψήφισμα, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ζητά μεν την επιστροφή της Αμμοχώστου και απορρίπτει την τουρκική πρόταση για τοποθέτηση Τουρκοκύπριων παρατηρητών, ωστόσο αναφέρεται σε επιστροφή στα Ηνωμένα Εθνη, αντί στους νόμιμους κατοίκους της.


Ζητά μεν άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με λόγο στην Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο δίνει λόγο και στην Τουρκία, αναβαθμίζοντας το ρόλο της στην τελωνειακή πολιτική.Επιπλέον, δεν έχει περιληφθεί, τελικά, αναφορά στο εμπάργκο κατά της κυπριακής ναυτιλίας που επιμένει να εφαρμόζει η Τουρκία.Τη χείριστη συμπεριφορά της Γραμματείας της Επιτροπής Εξωτερικών, κατήγγειλε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, το μέλος της Επιτροπής, Ελένη Θεοχάρους.

«Είναι πολλά τα αρνητικά, ήταν χείριστη η γραμματεία. Αναρωτιέμαι αν υπήρχαν πάνω από δύο βουλευτές οι οποίοι να κρατούσαν το ίδιο κείμενο τροπολογιών, ήταν πολλά τα διαφορετικά αντίογραφα. Το ψήφισμα έχει δυσμενείς διακρίσεις, η Τουρκία αναβαθμίζεται, για πρώτη φορά δεν γίνεται αναφορά για επιστροφή στους μόνιμους κατοίκους της Αμμοχώστου, ενώ αναφέρεται σε ΔΔΟ, τη στιγμή που η ΕΕ δεν πρέπει να έχει κανένα λόγο στη λύση, πόσο μάλλον για οδυνηρό συνδυασμό», εξήγησε η κα. Θεοχάρους.Το ψήφισμα καλεί, παράλληλα, σε άνοιγμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23 και 24, για το δικαστικό σύστημα και τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, που μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ενώ υποδεικνύει στην Τουρκία την ανάγκη να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.Τροπολογία για άρση της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων απορρίφθηκε. Πάντως, το ψήφισμα, σύμφωνα με το αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής, Τάκη Χατζηγεωργίου, δεν ικανοποιεί ούτε την Τουρκία.«Γενικά είναι αρνητική η έκθεση. Δεν θα εκπλαγώ αν η Τουρκία την πετάξει στα σκουπίδια. Το άνοιγμα των κεφαλαίων πέρασε οριακά, θα δούμε τι θα γίνει την άλλη εβδομάδα στην Ολομέλεια», είπε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές καλούνται τώρα να δώσουν αγώνα δρόμου, πριν από τη συζήτηση της έκθεσης στην Ολομέλεια, σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής, Δημήτρη Παπαδάκη.
«Το πρόγραμμα είναι πλέον εξαντλητικό, έχουμε μία εβδομάδα να δούμε πώς μπορούμε να ανατρέψουμε», είπε ο κ. Παπαδάκης.Η τροπολογία για άνοιγμα του κεφαλαίου 15, που αφορά στην ενέργεια, δεν εγκρίθηκε, παρά τις παρασκηνιακές πιέσεις της Τουρκίας και την πρόθεση της εισηγήτριας, Ολλανδής Κάτι Πίρι.
http://www.ant1iwo.com/news/cyprus/article/207079/pros-psifisi-i-ekthesi-tou-ek-gia-tin-tourkia-/