12 Μαΐου 2015

Κλίνατε επί Δεξιά

http://cdn.i0.cz/public-data/ee/ae/63e1f6b437ea82036fa0bdcb338e_r16:9_w480_h270_g5f206f18f7c011e4bc3a0025900fea04.jpg?hash=b87f538b0d2034542de5269c3ed97fcc
Η Πολωνία είναι δίχως υπερβολή ένα πραγματικό "success story" στη μετακομμουνιστική Ανατολική Ευρώπη. Η χώρα είναι το μόνο μέλος της Ε.Ε. που δεν επλήγη από την ύφεση μετά την έκρηξη της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης του 2008, έχει αναδειχθεί σε υποδειγματικό και προνομιακό ευρωπαϊκό εταίρο της Γερμανίας, σε σημείο που στη Γαλλία να μιλούν για υποκατάσταση του γαλλογερμανικού άξονα. Αλλωστε η ανάδειξη του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ σε πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τι άλλο ήταν παρά η πανηγυρική επιβεβαίωση του κεντρικού ρόλου της χώρας στους ενδοευρωπαϊκούς συσχετισμούς.Την ίδια στιγμή η σύγκρουση στην Ουκρανία αναβάθμισε ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Πολωνίας και ανέδειξε τη Βαρσοβία σε περιφερειακή δύναμη με επιρροή στις Βαλτικές Χώρες αλλά και στη Σκανδιναβία, μια εξέλιξη όχι ιδιαίτερα ευχάριστη για το Βερολίνο: την ώρα που η Πολωνία πρωτοστατεί στην υιοθέτηση σκληρής στάσης απέναντι στη Μόσχα, η Γερμανία, όπως έδειξε η παρουσία της Μέρκελ την Κυριακή στη Μόσχα, προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα καταγράφεται η αναπάντεχη πρωτιά στον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής του δεξιού Ντούντα, που διαψεύδοντας όλες τις δημοσκοπήσεις υποσκέλισε τον απερχόμενο πρόεδρο Κομορόφσκι που ήλθε δεύτερος. Ο Κομορόφσκι πληρώνει τη μέχρι πρόσφατα τοποθέτησή του υπέρ της προσχώρησης της χώρας στην Ευρωζώνη, ενώ ο Ντούντα ταυτίζει το ευρώ με άνοδο των τιμών και με την επιβολή δημοσιονομικής λιτότητας.

Αν το προβάδισμα του Ντούντα επιβεβαιωθεί και στον δεύτερο γύρο, τότε θα έχουμε λογικά και δυναμική νίκης από τη δεξιά παράταξη Νόμος και Δικαιοσύνη και αντίστοιχα αποδυνάμωση της κυβερνώσας κεντροδεξιάς Πλατφόρμας των Πολιτών. Στην Πολωνία οι ψηφοφόροι βλέπουν το ευρώ σαν διπλή απειλή: τόσο για το βιοτικό τους επίπεδο όσο και για την εθνική κυριαρχία. Μαζί με τη γειτονική Τσεχία η Πολωνία προσεγγίζει το στίγμα των επίσης εκτός Ευρωζώνης Σουηδίας και Δανίας.
 
Με τα σημερινά δεδομένα και με χώρες του μεγέθους της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας με μειωμένα περιθώρια ελιγμών καθώς η ενέργειά τους εξαντλείται στην εκμαίευση της καλής θέλησης του Βερολίνου για ήπια προσαρμογή στις δρακόντειες διατάξεις του Δημοσιονομικού Συμφώνου, η Πολωνία στρίβει πολιτικά προς τα Δεξιά με την πεποίθηση ότι τα ζωτικά της συμφέροντα καλύπτονται καλύτερα με τη διατήρηση του εθνικού νομίσματος, που είναι το κύριο γνώρισμα μιας κυριαρχίας που ανακτήθηκε πριν από είκοσι πέντε μόλις χρόνια.
kapopoulos@pegasus.gr

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ