03 Μαΐου 2015

Τουρκία: Διαψεύδουν Νταβούτογλου για Γκιουλέν


Οι δικηγόροι του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ διέψευσαν κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι ο πελάτης τους απέρριψε πρότασή του να επιστρέψει στην πατρίδα του λέγοντας μάλιστα "ότι δεν είναι ακόμα καιρός".

"Δυστυχώς η μοναδική σωστή δήλωσε από τον Νταβούτογλου είναι ότι είχε επισκεφθεί τον Γκιουλέν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους δεν είχαν καμία συζήτηση για την εσωτερική πολιτικής και το μόνο θέμα μεταξύ τους ήταν τα γεγονότα στη Συρία", ανέφεραν οι δικηγόροι του Γκιουλέν μέσω twitter.


Ο Νταβούτογλου είχε αναφερθεί σε συνάντηση που είχε ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του με τον Γκιουλέν το 2013. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε μάλιστα πως η επίσκεψή του είχε σκοπό να προειδοποιήσει τον Γκιουλέν να διατηρήσει την όποια δράση του σε νόμιμη βάση αλλά και να του απευθύνει πρόσκληση επιστροφής. "Έχω αποδεικτικά στοιχεία από τις μυστικές υπηρεσίες ότι τον προσκάλεσα να επιστρέψει και εκείνος αρνήθηκε λέγοντας πως δεν είναι ακόμα καιρός. Τώρα καταλαβαίνω ότι ήθελε να περιμένει έως τον Δεκέμβριο (του 2013) για να επιστρέψει. Ήθελε να έρθει πίσω σαν τον Χομεϊνί".

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2013 ξέσπασε το σκάνδαλο με τις μίζες που άγγιξε ακόμα και τον γιο του Ερντογάν. Ωστόσο οδήγησε σε συλλήψεις και "καρατομήσεις" αστυνομικών που ενεπλάκησαν στην έρευνα καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν έκανε λόγο για παράλληλο κράτος - υπονοώντας τον Γκιουλέν - που ετοίμαζε πραξικόπημαhttp://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27372&subid=2&pubid=34691986