03 Μαΐου 2015

ΕΕ: Βλέπει προμήθεια φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν έως το 2019

ΕΕ: Βλέπει προμήθεια φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν έως το 2019 Κάτι αρχίζει να κινείται στον Νότιο Διάδρομο. Στο project μπαίνει και το Τουρκμενιστάν. Έως το 2019 αναμένεται να ξεκινήσει η προμήθεια αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Βουλγαρίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας να μειώσει την εξάρτησή της από τις προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία, εκτιμά πως θα αρχίσει να λαμβάνει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν μέχρι το 2019, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαρος Σεφτσοβιτς.Η Ρωσία σήμερα προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της Ευρώπης, αλλά η προσάρτηση της Κριμαίας και η εμπλοκή της χώρας στην στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν ωθήσει την ΕΕ να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές παροχής φυσικού αερίου.«Έχουμε μια καλή αμοιβαία κατανόηση. Για το Τουρκμενιστάν είναι πολύ σημαντικό να διαφοροποιήσει τις επιλογές εξαγωγών της, ενώ για την ΕΕ είναι πολύ σημαντικό να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές της», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.«Η Ευρώπη αναμένει πως προμήθειες αερίου από το Τουρκμενιστάν να ξεκινήσουν μέχρι το 2019», πρόσθεσε.Το Τουρκμενιστάν, που βρίσκεται στην Κεντρική Ασία, διαθέτει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου του κόσμου.

Ο Σεφτσοβιτς επισκέφθηκε την Ασγκαμπάτ την Παρασκευή, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Νατίκ Αλίγιεω, τον αντιπρόεδρο του Τουρκμενιστάν Μπαϊμουράντ Χοτζαμουχαμεντόφ και τον επικεφαλής της υπηρεσίας υδρογονανθράκων του Τουρκμενιστάν Γιαγκσιγκελντί Κακάγιεφ.
«Με αυτό το σχήμα συζητήσαμε όλες τις πτυχές που αφορούν τον αγωγό που διαπερνά την Κασπία», σημείωσε ο Σεφτσοβιτς. «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα στην στρατηγική κατεύθυνση».

«Πολιτική απόφαση»

Το project, που στόχο έχει να φέρει αέριο του Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη μέσω της Κασπίας Θάλασσας από τον επωνομαζόμενο Νότιο Διάδρομο, που περιλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, έχει κολλήσει εδώ και χρόνια για πολιτικούς, οικολογικούς και οικονομικούς λόγους.
«Τώρα υπάρχει μια πολιτική απόφαση να συμμετέχει το Τουρκμενιστάν στο project και να τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή πλευρά», ανέφερε.Πέρυσι το Τουρκμενιστάν και η Τουρκία υπέγραψαν πλαίσιο συμφωνίας για την παροχή αερίου στον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου TANAP (Trans Anatolian), που θα μεταφέρει αέριο από το πεδίο Σαχ Ντενίζ ΙΙ στην Κασπία. Για να συνδεθεί με τον TANAP, το Τουρκμενιστάν πρέπει να κατασκευάσει δικό της σύνδεσμο μήκους 300 χλμ κάτω από την Κασπία Θάλασσα, μια διαφιλονικούμενη περιοχή που διεκδικούν Ρωσία, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν.

Ο TANAP θα κατασκευαστεί από τα σύνορα Τουρκίας-Γεωργίας προς τα σύνορα της Τουρκίας με Βουλγαρία και Ελλάδα. Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018 προκειμένου να ξεκινήσουν οι παραδόσεις αερίου από το Σαχ Ντενίζ ΙΙ το 2019.«Μεταξύ του 2019 και του 2020 όλοι αυτοί οι αγωγοί από το Αζερμπαϊτζάν προς τα σύνορα της Ευρώπης –προς την κατεύθυνση της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, πρέπει να έχουν κατασκευαστεί», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι προσδοκία όλων πως το Τουρκμενιστάν και το τουρκμενικό αέριο θα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της συνεργασίας».Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να πει πόσο αέριο θα μπορούσε να προμηθεύσει το Τουρκμενιστάν ετησίως στην Ευρώπη.
EURO2DAY