Η κουρδική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Πρόεδρο της
Τουρκίας ότι παραβιάζει το Σύνταγμα με τις ομιλίες που εκφωνεί υπέρ του
κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ενόψει των εκλογών
του Ιουνίου.Η κουρδική αντιπολίτευση κατηγόρησε την Τρίτη τον
Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι παραβιάζει το Σύνταγμα με
τις ομιλίες που εκφωνεί υπέρ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και
Ανάπτυξης (AKP) ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, γεγονός που βαθαίνει το
ρήγμα και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία σχετικά
με το κουρδικό ζήτημα.Ο Πρόεδρος Ερντογάν ίδρυσε το κόμμα AKP πριν από 13 χρόνια και έχει
υπηρετήσει ως Πρωθυπουργός για πάνω από μια δεκαετία. Αναγκάστηκε να
παραδώσει την ηγεσία αφού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές τον περασμένο
Αύγουστο και ως αρχηγός του κράτους είναι, βάση του συντάγματος,
υποχρεωμένος να μένει μακριά από τις κομματικές πολιτικές.
Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) διαμαρτυρήθηκε στο
Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο σχετικά με τις σκανδαλώδεις - όπως τις
χαρακτηρίζει - ομιλίες του Ερντογάν υπέρ του AKP σε σωρεία εκδηλώσεων σε
όλη την χώρα, οι περισσότερες σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.«Ο Ερντογάν ενεργεί ενάντια στην συνταγματική επιταγή ότι ως Πρόεδρος πρέπει να παραμένει ουδέτερος και ενάντια στον όρκο του για ουδετερότητα. Αντ΄ αυτού συμπεριφέρεται ως αρχηγός κόμματος», ανέφερε σε ανακοίνωση του το HDP, καλώντας τις εκλογικές αρχές να του απευθύνουν επίσημη προειδοποίηση.
Παραμένει αδιευκρίνιστο ποιες κυρώσεις (και αν) μπορεί το Συμβούλιο να επιβάλει στον Ερντογάν που ασκεί σημαντική εξουσία ως ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Τουρκία. Βγήκε αλώβητος στο παρελθόν από την σύγκρουση του με δημόσιες αρχές, περιλαμβανομένων και των δικαστικών και απαλλάχθηκε από πρόσωπα που κατηγόρησε ότι συνωμοτούσαν να τον ανατρέψουν.
Ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει τις ομιλίες του για να επαινέσει την περίοδο διακυβέρνησης του AKP, υπενθυμίζοντας τα νέα οδικά έργα και τα νέα νοσοκομεία, ενώ εξαπολύει δριμείες επιθέσεις σε αντίπαλα πολιτικά κόμματα, κατηγορώντας τα ότι εκπονούν μη ρεαλιστικά προγράμματα.
Ο Ερντογάν παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Τουρκία και έχει διατηρήσει την επιρροή του σε καθημερινές υποθέσεις, σε αυτό που οι αντίπαλοί του χαρακτηρίζουν ολοένα και περισσότερο απολυταρχικό ρόλο.
«Είμαι στο πλευρό του έθνους. Είμαι ισότιμα δίπλα σε κάθε κόμμα. Αλλά προφανώς υπάρχει ένα κόμμα στην καρδιά μου», δήλωσε σε ομιλία του σε τελετή εγκαινίων δημοτικών έργων στην νοτιοανατολική επαρχία Σιίρτ την Δευτέρα.
Ο Ερντογάν επιθυμεί το AKP να αυξήσει τον αριθμό των εδρών του στο κοινοβούλιο από 400 σε 550 στις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, προσφέτοντας του την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να εγκαθιδρύσει το πλήρες προεδρικό σύστημα που εποφθαλμιούσε.
Εύθραυστη η ειρηνευτική διαδικασία
Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει επιδιώξει μια ειρηνευτική διαδικασία με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) σε μια προσπάθεια τερματισμού του τριαντάχρονου κουρδικού ανταρτοπόλεμου στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι έφτασε η ώρα να μπει ένα τέλος στον ένοπλο αγώνα που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40 χιλιάδες ανθρώπους, αλλά οι όροι του, περιλαμβανομένης και της δημιουργίας μιας ουδέτερης ομάδας παρακολούθησης, δεν έχουν ακόμη γίνει αποδεκτοί.
Ο Ερντογάν στηριζόταν στην κουρδική υποστήριξη για την συνταγματική αναθεώρηση που θα μετέτρεπε τη συμβολική Προεδρία σε μια ισχυρή εκτελεστική θέση, προσφέροντας μεγαλύτερα δικαιώματα στον κουρδικό λαό. Όμως το HDP, που χρειάζεται να φτάσει το ποσοστό του 10% για να εισέλθει στην βουλή, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για μια τέτοια συμφωνία.
Ο βουλευτής του HDP Σιρί Σουρέγια Οντέρ, που έχει επισκεφτεί αρκετές φορές τον Οτσαλάν στην φυλακή, εκτίμησε πως η κυβέρνηση θα παγώσει την ειρηνευτική διαδικασία και διαδηλώσεις θα ξεσπάσουν αν το κόμμα του δεν ξεπεράσει το εκλογικό όριο.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει μια ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους αντάρτες όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.
Η τύχη της διαδικασίας, η οποία έχει στόχο τον τερματισμό τριών δεκαετιών εξέγερσης των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία, έχει γίνει κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
EURO2DAY