06 Μαΐου 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ Επίσκεψη του Τούρκου πρέσβη στο φόντο ανταγωνισμών

ImageΜε τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Kerim Uras, συναντήθηκε χτες, στο υπουργείο Αμυνας, ο υπουργός Π. Καμμένος. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, συζήτησαν «όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων» και ο Τούρκος πρέσβης απηύθυνε πρόσκληση στον Ελληνα ΥΕΘΑ, εκ μέρους του ομολόγου του, να επισκεφτεί την Αγκυρα.Οπως είπε αργότερα ο ίδιος ο Καμμένος: «Του απάντησα ότι θα το κάνω, αλλά δεν είναι δυνατό την ώρα που επισκέπτεται ένας υπουργός Αμυνας(...) να έχουμε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Δεν είναι δυνατό από τη μία πλευρά να μιλάμε για συνεργασία και από την άλλη να αυξάνουμε τις προκλήσεις».Εχει και ...παράπονα ο υπουργός, αν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διακατέχονται από ανταγωνισμούς και ανισομετρία.Παραβιάσεις, παραβάσεις, εμπλοκές και χτες

Ενδεικτικά, και χτες, μέρα επίσκεψης του Τούρκου πρέσβη στο ελληνικό Πεντάγωνο, έξι τουρκικά μαχητικά, τα δύο οπλισμένα, προχώρησαν σε μία παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και οχτώ παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ έγιναν και τρεις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν πάνω από το Αιγαίο.
Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι τμήματα των αστικών τάξεων των δύο χωρών δεν προσπαθούν να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό, ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Χαρακτηριστικά όσα είπε προχτές το βράδυ και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος επισκέπτεται την Αγκυρα στις 12 Μάη, για επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του. «Το κυριότερο», όπως είπε ο Κοτζιάς, «είναι να δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε το πεδίο των ανταγωνιστικών συμφερόντων με την Τουρκία, αλλά δεν μπορούμε να ξεχνάμε και τα κοινά μας συμφέροντα και τη λύση ορισμένων προβλημάτων και πώς θα εμποτίσουμε αυτή τη σχέση με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες». Μίλησε, εξάλλου, για «πολύπλευρη ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ