06 Μαΐου 2015

Πώς στρατολογεί χιλιάδες μαχητές το Ισλαμικό Κράτος στη Ρωσία Μέχρι 4.000 μετανάστες από την κεντρική Ασία λέγεται ότι πολεμούν στη Συρία

Πώς στρατολογεί χιλιάδες μαχητές το Ισλαμικό Κράτος στη Ρωσία
«Εως και 4.000 μετανάστες από την Κεντρική Ασία έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσουν στον "τζιχάντ" στις τάξεις του ISIS, στρατολογημένοι από Τσετσένους στη Μόσχα», γράφει ρεπορτάζ στον Guardian.Η κατάσταση φέρεται να είναι χειρότερη στο Τατζικιστάν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) συνιστούν μεγάλη απειλή για το Τατζικιστάν - και ως εκ τούτου για την Ρωσία.
Η πλειοψηφία των Τατζίκων μαχητών του ISIS είναι μετανάστες που έχουν στρατολογηθεί σε εργοτάξια της Μόσχας, προφανώς από «συμμορίες Τσετσένων», όπως εκτιμά ο Guardian.Ως αποτέλεσμα της στρατολόγησης, μέχρι και 4.000 μετανάστες από χώρες της κεντρικής Ασίας λέγεται ότι πολεμούν στη Συρία με το Ισλαμικό Κράτος. Η οργάνωση φέρεται ότι δίνει σε οικογένειες μεταναστών 30.000 δολάρια για το ταξίδι τους προς το Χαλέπι.

Λέγεται επίσης ότι ο ISIS πληρώνει 35 δολάρια τοn μήνα σε επιδόματα τέκνων για κάθε ένα από τα παιδιά των οικογενειών. Πολλοί πιστεύουν ότι «το Χαλιφάτο θα έρθει στο Τατζικιστάν, έτσι ώστε να μπορέσουν οι μουσουλμάνοι να ζήσουν με τον Αλλάχ».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρόεδρος του Τατζικιστάν χαρακτήρισε τον ISIS «μάστιγα του αιώνα και σοβαρό κίνδυνο» για την χώρα. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, ο Λαβρόφ επανέλαβε τον κίνδυνο από την απειλή από τους ισλαμιστές.

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν 2.000 Τατζίκοι στη Συρία. Αν συνεχιστεί αυτό, δεν θα μείνει κανείς στο Τατζικιστάν», λένε κάποιοι στη χώρα.

Προσθέτουν ότι ο ISIS στρατολογεί επίσης μαχητές στο Αφγανιστάν και τους στέλνει στο Τατζικιστάν. Η Ρωσία υποσχέθηκε υποστήριξη, προσφερόμενη να δώσει 70 δισ. ρούβλια (890 εκατομμύρια δολάρια) για όπλα ώστε, να θωρακιστούν τα σύνορα με το Αφγανιστάν, τα οποία δεν φυλάσσονται επαρκώς, ενώ η αφγανική πλευρά βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές ομάδες Τσετσένων στρατολογητών πηγαινοέρχονται σε σημεία όπου συχνάζουν μετανάστες, στην Μόσχα. Αποτελούνται από ομάδες τριών-τεσσάρων ατόμων, οι οποίοι είναι συνήθως 30άρηδες.

«Δεν πρέπει να ζείτε σαν σκλάβοι», λένε οι στρατολογητές στους μετανάστες. Μετά τους εξηγούν ότι δεν είναι υποχρεωτικό να πολεμήσουν με τον ISIS, και ότι στη Συρία θα έχουν μια άνετη ζωή. Δεν γίνεται λόγος για πόλεμο εναντίον του Τατζικιστάν, ή για την ανάγκη να λάβουν μέρος σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

«Το κάλεσμα του ISIS - που λέει ότι θέλει δασκάλους, νοσηλευτές και μηχανικούς, όχι μόνο μαχητές - μπορεί να φανεί σε κάποιους ως μια ελκυστική εναλλακτική λύση», λένε ειδικοί, προσθέτοντας ότι το νέο «χαλιφάτο» θεωρείται από τους κατοίκους της Κεντρικής Ασίας σαν μια αλλαγή από την «μετα-σοβιετική ζωή».

«Στη Ρωσία, οι μετανάστες ζουν περιθωριοποιημένοι, συχνά βρίσκονται εκεί παράνομα, κερδίζουν λίγα χρήματα και βρίσκουν νόημα και συντροφικότητα στην θρησκεία», γράφει ο Guardian.