Αγωγός «κρότου-λάμψης» από Τουρκία
Λευκωσία: Η Τουρκία αντί να κατασκευάσει δύο μονάδες αφαλάτωσης για να καλύψει τις υδατικές ανάγκες των κατεχομένων προτίμησε, κυρίως για πολιτικούς λόγους, να μεταφέρει νερό στην Κύπρο μέσω υποθαλάσσιων αγωγών για να ελέγχει με αυτό τον τρόπο και τους Τουρκοκυπρίους. Παράλληλα, «πουλά» διεθνώς καλή θέληση και χαρακτηρίζει το νερό που θα μεταφέρει ως νερό της ειρήνης.Ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, ενημερώνοντας χθες την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, ανέφερε ότι με την κατασκευή 2-3 αφαλατώσεων θα μπορούσαν να παραχθούν περίπου 73 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, τα οποία να μοιραστούν στους τομείς της ύδρευσης και της άρδευσης.Στο πλαίσιο της μεταφοράς νερού κατασκευάστηκε μεγάλο φράγμα στην κατεχόμενη περιοχή Παναγρών – Μύρτου και οι Τούρκοι εκμεταλλεύθηκαν και ελληνοκυπριακή γη για την οποία θα διεκδικηθούν αποζημιώσεις.


Όπως ελέχθη χθες τα εγκαίνια, που προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθούν στις 20 Ιουλίου, θα έχουν τυπικό χαρακτήρα, αφού η υλοποίηση του έργου σταμάτησε τους χειμερινούς μήνες και μέχρι σήμερα τοποθετήθηκαν μόνο τα 25 από τα 80 υποθαλάσσια χιλιόμετρα αγωγού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το έργο πιθανώς να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου νοουμένου ότι δεν θα παρατηρηθούν άλλες καθυστερήσεις.

Ήδη ολοκληρώθηκε το φράγμα αποθήκευσης του νερού, το διυλιστήριο, η διακλάδωση των αγωγών προς Λευκωσία και Μόρφου και εκκρεμεί η τοποθέτηση των αγωγών στην  Καρπασία. Προς το τέλος βρίσκονται και οι εργασίες μεταφοράς του νερού προς την Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τιμή του υδρεύσιμου νερού θα είναι περίπου η ίδια με την τιμή του νερού των αφαλατώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, στην οποίαν παρευρέθη και ο υπουργός Εξωτερικών, εκφράστηκε η άποψη πως η Τουρκία με την κατασκευή του έργου αφενός επιβάλλει τους σχεδιασμούς της και αφετέρου στέλνει μηνύματα και στους λαούς της γύρω περιοχής.Αναφέρθηκε επίσης ότι κατεβλήθη προσπάθεια ματαίωσης του έργου διά της διπλωματικής οδού αλλά δεν τελεσφόρησε και ένας από τους λόγους ήταν και το υπαρκτό πρόβλημα της λειψυδρίας.

Ωστόσο, είχε και η Τουρκία τις δυσκολίες της, αν ληφθεί υπόψη ότι πρότεινε το συγκεκριμένο έργο για βράβευση (ως καινοτόμο) στο παγκόσμιο συμβούλιο υδάτων στην Κορέα, αλλά ύστερα και από τη δραστηριοποίηση της Κύπρου, που προέβαλε το έργο ως παράνομο, απεσύρθη από τα υποψήφια έργα. Αυτό έγινε τον περασμένο μήνα.

Στοχεύουν σε 50.000 τουριστικές κλίνες

Οι Τούρκοι φαίνεται να  θέτουν ως στόχο την αύξηση του τουρισμού στα κατεχόμενα, οπόταν θα προκύψουν επιπλέον ανάγκες νερού, αφού υπολογίζουν ότι μέχρι το 2035 ο πληθυσμός θα φτάσει τις 350.000. Ισχυρίζονται δε, ότι  θα αυξήσουν τις τουριστικές κλίνες από 16.500 σε 50.000, αν και επισημάνθηκε η εξής αντίφαση: Οι υφιστάμενες κλίνες παρουσιάζουν πληρότητα σε ποσοστό 49%, οπόταν εγείρεται το ερώτημα γιατί δεν γεμίζουν σήμερα που είναι 16.500 και θα γεμίζουν όταν θα αυξηθούν στις 50.000.

Γράφει: Βάσος Βασιλείου