15 Απριλίου 2015

Μποϋκοτάζ από Τούρκους σκηνοθέτες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης


Συνολικά 20 Τούρκοι κινηματογραφιστές και μια ομάδα διεθνών κριτικών αποσύρθηκαν από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης αφού η κυβέρνηση εμπόδισε την προβολή μιας ταινίας με θέμα τους Κούρδους αντάρτες του PKK.

Τουλάχιστον 22 ταινίες από τις συνολικά 200 που είχαν υποβληθεί στο φεστιβάλ αποσύρθηκαν αυτή την εβδομάδα και το διαγωνιστικό του τμήμα ακυρώθηκε, σύμφωνα με τους διοργανωτές, εξαιτίας της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει την προβολή του ντοκιμαντέρ «Kuzey/ Bakur» (της τουρκικής και της κουρδικής λέξης για τον «βορρά»).

Το ντοκιμαντέρ των Τσαγιάν Ντεμιρέλ και Ερτουγκρούλ Μαβίογλου, που έχει γυριστεί σε στρατόπεδα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην Τουρκία και σε περιοχές της Συρία και του Ιράκ, αναφέρεται στην καθημερινή ζωή των Κούρδων μαχητών, ανδρών και γυναικών, και περιλαμβάνει συνεντεύξεις στελεχών του αντάρτικου κινήματος, όπως ο διοικητής Τζεμίλ Μπαγίκ, που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ.

Το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το ντοκιμαντέρ δεν μπορεί να προβληθεί επειδή οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ πρόσθεσε ότι «η προπαγάνδα υπέρ του PKK» δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία.
«Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο οι διοργανωτές του φεστιβάλ όσο και οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ δεν ξεκίνησαν τη νομική διαδικασία που απαιτείται για την προβολή του», επεσήμανε το υπουργείο.

Η διευθύντρια του φεστιβάλ Αζίζ Ταν επεσήμανε από την πλευρά της ότι η τουρκική κυβέρνηση σπάνια ζητεί τα έγγραφα αυτά και δεν τα απαιτεί από τους ξένους κινηματογραφιστές.
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι μια αυθαίρετη επιβολή του κανονισμού που χρησιμοποιείται για να εμποδιστεί η προβολή 'ανεπιθύμητων' ταινιών», ανέφερε η Ταν.

Επίσης η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου ανακοίνωσε ότι τα μέλη της δεν θα συμμετάσχουν στην επιτροπή κριτών του φεστιβάλ.«Η λογοκρισία του υπουργείου Πολιτισμού βλάπτει τους Τούρκους κινηματογραφιστές και το ίδιο το φεστιβάλ», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.
http://tvxs.gr/news/sinema/mpoykotaz-apo-20-toyrkoys-skinothetes-sto-festibal-kinimatografoy-konstantinoypolis-bint