15 Απριλίου 2015

Κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού άρχισε η Τουρκία

Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού 
  Οι περιβαλλοντολόγοι διαδηλωτές κατόρθωσαν να κλειδώσουν μέσα στις εγκαταστάσεις επισήμους και δημοσιογράφους | Πηγή: Hurriyet
Την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού, άρχισε στο Ακουγιού η Τουρκία, με στόχο να τον θέσει σε λειτουργία το 2020. Στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, που θα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες, αντιδρούν οι οικολόγοι, διότι φοβούνται για τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η επαρχία της Μερσίνας είναι σεισμογενής.

Τελετή για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 1.200 μεγαβάτ του σταθμού πραγματοποιήθηκε στο Ακούγιου και εκτός από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, στην εκδήλωση παρέστη ο επικεφαλής της Rosatom, της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom, Σεργκέι Κιριένκο. Την κατασκευή του σταθμού, η οποία αναμένεται να κοστίσει περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει αναλάβει η Ρωσία.

Ενεργειακή απεξάρτηση
Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια κάνει προσπάθεια να διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια και να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία ή το Ιράν. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που προβλέπει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας ώς το 2030.Όπως επισήμανε ο Τανέρ Γιλντίζ, «δεν υπάρχει εξέλιξη σε μια χώρα χωρίς πυρηνική ενέργεια» και μια «Τουρκία που μεγαλώνει δεν μπορεί να απαρνηθεί την ενέργεια αυτή». Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας τόνισε επίσης πως αν ο σταθμός το Ακουγιού «είχε κατασκευαστεί πριν από δέκα χρόνια, θα είχαμε μπορέσει να εξοικονομήσουμε 14 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ) από την αγορά φυσικού αερίου».

Ακόμη δύο πυρηνικοί σταθμοί
Εκτός από τον σταθμό στο Ακουγιού, η Τουρκία προβλέπει την οικοδόμηση ενός ακόμη πυρηνικού σταθμού στα βόρεια της Τουρκίας, στην επαρχία της Σινώπης. Επίσης, στα τέλη του 2014 ο Τουρκός πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε δηλώσει πως είναι πολύ πιθανό να δρομολογηθεί η κατασκευή ενός τρίτου σταθμού έως το 2030.Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, είχε απαντήσει στους οικολόγους που επισείουν τους κινδύνους για το περιβάλλον, αλλά και για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού, λέγοντας ότι ο σταθμός του Ακουγιού θα μπορεί να αντέξει σεισμό μεγέθους 9 βαθμών. Τόνισε, επίσης, ότι δεν θα επηρεάσει τα πολυάριθμα τουριστικά θέρετρα που υπάρχουν στα μεσογειακά παράλια.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διάρκεια της τελετής πραγματοποίησε ομάδα περιβαλλοντολόγων, οι οποίοι κατόρθωσαν να κλειδώσουν με λουκέτα τις σιδερένιες πόρτες των εγκαταστάσεων και να κλείσουν μέσα αρκετούς από τους παρευρισκόμενους, επίσημους και δημοσιογράφους. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα που παρομοίαζαν τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού με αυτόν της Φουκουσίμα. Όταν αρνήθηκαν να ξεκλειδώσουν τις πόρτες και να αποχωρήσουν, η αστυνομία τους διέλυσε χρησιμοποιώντας αντλία νερού.