02 Απριλίου 2015

Μαθήματα Γεωπολιτικής

http://www.enikos.gr/images/resized/485_d7e6f240b8462d0b5adeb250e4fe92fd.jpg
..Εν ολίγοις, και εν κατακλείδι, για να «παίξει» η Ελλάδα και το ρωσικό χαρτί θα πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των Δυτικών θεσμών. Και αυτό προϋποθέτει συνεργασία και όχι ρήξη με τους εταίρους.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
..Υποστήριξε ότι είναι ο κ. Τσίπρας αυτός που υποσκάπτει την αξιοπιστία της χώρας, κάνοντας ανοίγματα στη Ρωσία. Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν.“Όταν είσαι στην Ευρώπη και ζητάς από Κινέζους, Ιρανούς. Ρώσους, να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα σου, δε στέλνεις ένα μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι δεν είσαι στα αλήθεια ένας σοβαρός φιλο- ευρωπαίος;” αναρωτιέται ο κ. Σαμαράς.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ BLOOMBERG

..Κοπετός στη Γερμανία για το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα, ανησυχία για τις συνομιλίες Λαφαζάνη, διότι το Βερολίνο μπορεί να έχει σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά η Αθήνα απαγορεύεται. Μπορεί το Βερολίνο να συνδέεται με τη Μόσχα περί την ενέργεια και να σκοτώνεται μαζί της για το Κίεβο, αλλά όλα αυτά κινούνται στη σφαίρα της υψηλής γεωπολιτικής, τι δουλειά έχουν μαζί της οι ψιλοί; ποιος είναι ο κ. Κοτζιάς και μπορεί να ’χει λόγο για τις «κυρώσεις εναντίον της Μόσχας»; Από πότε η Αθήνα μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τους αγωγούς, τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, τους πόρους και τα λιμάνια της;
        Το Βερολίνο δεν είναι «Ρώμη» και δεν θα γίνει ποτέ, εκτός και αν το επιχειρήσει διά πυρός και σιδήρου (οπότε και πάλι θα συντριβεί, αλλά αυτό θα είναι μια άλλη τραγική -ίσως η τραγικότερη όλων των τραγωδιών- ιστορία). Εν καιρώ ειρήνης όμως, το Βερολίνο, όσο κι αν προσπαθήσει, δεν θα τα καταφέρει να γίνει Δ’ Ράιχ - ήδη η αφροσύνη του έχει καταφέρει να ξυπνήσει μνήμες, ακόμα και φρικτούς φόβους, ήδη το έχει παρακάνει, ήδη οι Ευρωπαίοι καθώς και όλο και περισσότεροι Γερμανοί έχουν αρχίσει να αφυπνίζονται. Οταν η Γερμανία διέλυε τη Γιουγκοσλαβία, πλην Ελλήνων, ελάχιστοι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ήταν υποψιασμένοι. Σήμερα, με την πλουτοκρατική Γερμανία να σπρώχνει την Ενωση σε περιπέτειες ως τα προάστια της Μόσχας και τις γερμανικές τράπεζες να οργανώσουν κατά το δοκούν τον βίο των ανθρώπων, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι πλέον όχι μόνον υποψιασμένοι, αλλά και καχύποπτοι.
ΕΝΙΚOS-ΣΤΑΘΗΣ