02 Απριλίου 2015

Δείχνει την Τουρκία ο Ασαντ


Δεύτερο χαλιφάτο αναδύεται στη βορειοδυτική Συρία, μετά τη νίκη των σουνιτών εξτρεμιστών της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Νούσρα και των συμμαχικών της ένοπλων ομάδων, επί των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη Ιντλίμπ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Πλέον, η θυγατρική της Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, ελέγχει μια μεγάλη περιοχή δυτικά από το Χαλέπι, αλλά και ένα μεγάλο αστικό κέντρο που έχει συμβολική αλλά και στρατηγική σημασία.

Είναι η δεύτερη πρωτεύουσα επαρχίας που πέφτει στα χέρια της ένοπλης αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, μετά τη Ράκα, στα ανατολικά από το Χαλέπι, η οποία αποτελεί την άτυπη πρωτεύουσα του «Ισλαμικού κράτους». Πριν από την έναρξη του πολέμου ζούσαν στο Ιντλίμπ πάνω από 200.000 άνθρωποι.

Τα τελευταία χρόνια η σύνθεση του πληθυσμού άλλαξε ριζικά, καθώς πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη και άλλοι, εσωτερικοί πρόσφυγες, εγκαταστάθηκαν στις εστίες τους. Τις τελευταίες ημέρες σκοτώθηκαν στη μάχη του Ιντλίμπ πάνω από 200 άτομα, ενώ αναφέρθηκαν και εκτελέσεις αμάχων μετά την κατάληψη της πόλης.

Η Δαμασκός κατηγόρησε την Αγκυρα αλλά και το Αμμάν, ότι βοήθησαν τους ισλαμιστές αντάρτες να καταλάβουν το Ιντλίμπ, παρέχοντας στην Αλ Νούσρα οπλισμό, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και πληροφορίες για τις θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων.

Συριακή στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι Τούρκοι και Ιορδανοί στρατιωτικοί σχεδίασαν και κατηύθυναν την επιχείρηση κατάληψης της πόλης. Συριακοί ιστότοποι μετέδιδαν τις προηγούμενες ημέρες ότι η αλ Νούσρα και οι μικρότερες ισλαμικές ένοπλες ομάδες που συμμάχησαν μαζί της έλαβαν πρόσφατα σημαντική ενίσχυση σε χρήματα και εξοπλισμό όχι μόνο από την Τουρκία και την Ιορδανία, αλλά και από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και άλλες χώρες του Κόλπου.

Η Αλ Νούσρα είναι αντίπαλος του Ισλαμικού Κράτους και οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις δίνουν σκληρό αγώνα μεταξύ τους, συχνά ένοπλο, για την επικυριαρχία στον χώρο των σουνιτών εξτρεμιστών.Χθες, ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ τόνισε σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι «η δράση του Ισλαμικού Κράτους έχει επεκταθεί μετά τους αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς».

Δυτικές πηγές εκτιμούν ότι μετά την υπό αμερικανική ηγεσία συγκρότηση της διεθνούς στρατιωτικής συμμαχίας κατά του «Χαλιφάτου», έχει αυξηθεί η στρατολόγηση εξτρεμιστών εθελοντών, οι οποίοι συρρέουν από κάθε γωνιά της γης στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν στις τάξεις των ισλαμιστών μαχητών.Μόνο τον τελευταίο μήνα πέρασαν παράνομα τα συριακά σύνορα μέσω Τουρκίας πάνω από 1.000 ξένοι εθελοντές. Η Δύση κατηγορεί την Αγκυρα ότι δεν επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορα προς τη Συρία, κατηγορία που η Τουρκία την αρνείται.

Χθες, στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Αμύνης, Ισμέτ Γιλμάζ, ανακοίνωσε ότι τον Μάιο θα αρχίσει η εκπαίδευση των μαχητών της «μετριοπαθούς» συριακής αντιπολίτευσης σε τουρκικά στρατόπεδα, έπειτα από συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Το σχέδιο προβλέπει την εκπαίδευση συνολικά 5.000 ανδρών και θα επεκταθεί στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και του Κατάρ.