Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση συζητεί την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ΜΟΕ και με την Τουρκία -όπως σχεδιαζόταν και πριν από το ατυχές περιστατικό με τη Notam. Τα ΜΟΕ αναμένεται να εξειδικευθούν σε περίπου δύο μήνες, οπότε ο υπουργός θα ταξιδέψει στην Τουρκία για σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Η προκλητική τουρκική Notam που δέσμευε το μισό Αιγαίο για πεδία βολής φαίνεται πως ερμηνεύεται ως "δοκιμασία των ορίων της νέας κυβέρνησης". Από την άλλη μπορεί να οφείλεται πράγματι σε "λάθος", σχολιάζουν από το ΥΠΕΞ, ενώ αναφέρονται σε πάγια τακτική της Τουρκίας να μην αμφισβητεί ευθέως τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, αλλά να τα αναγάγει σε γκρίζες -υπό διαπραγμάτευση- ζώνες.Με το ΥΠΕΞ να σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες και να χαράσσει νέα μονοπάτια στη μέχρι τώρα στάσιμη εξωτερική πολιτική, χωρίς κόμπλεξ "εξευρωπαϊσμού" και χωρίς λογική "ουραγού" στην Ε.Ε., αλλά πολυδιάστατα και ενεργητικά, το σίγουρο είναι πως η εποχή της "αδράνειας" -όπως παρατηρούν κύκλοι του υπουργείου- τέλειωσε.

Αντιδράσεις Σακοράφα - Κύρκου για το "Μακεδονία" της Μογκερίνι

"Άστοχη" χαρακτήρισαν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος τη συμπεριφορά της Ύπατης Εκπροσώπου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επίτροπο για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Γιοχάνες Χαν επανειλημμένα αναφέρθηκε στην ΠΓΔΜ με τον όρο "Μακεδονία".

"Η συγκεκριμένη αναφορά παραβιάζει κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ (ψηφίσματα 817, 845, 225 του 1993) όσο και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στις 27 Αυγούστου 2014 σε υπηρεσιακό σημείωμά της επικαλείται την ανάγκη του σεβασμού της επίσημης πρακτικής για την ονομασία" σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Σ. Σακοράφα τονίζοντας πως το "γλωσσικό ολίσθημα" της εκπροσώπου "υποδαυλίζει την εθνικιστική φρενίτιδα που επικρατεί στην ΠΓΔΜ συντηρώντας έτσι τη δυσμενή εσωτερική κατάσταση της χώρας. Επιτρέπει στην πολιτική ελίτ της ΠΓΔΜ να επενδύει στην 'επινόηση της παράδοσης', να αντιστρατεύεται τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς έννομης τάξης και να αγνοεί την έλλειψη προόδου στις σχέσεις καλής γειτονίας".

"Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα εκ παραδρομής γλωσσικό - πολιτικό ολίσθημα και για τον λόγο αυτόν καλούμε την ΥΕ/ΕΕ να προβεί σε ανασκευή προσδοκώντας ότι στο μέλλον το ζήτημα αυτό θα το αντιμετωπίζει με τη δέουσα προσοχή" καταλήγει.Και ο Μ. Κύρκος μίλησε για "ατυχή" αναφορά" και εξέφρασε την ελπίδα "να μην σηματοδοτεί διάθεση αλλαγής πολιτικής σε σχέση με την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος του ονόματος".
Πηγές του ΥΠΕΞ πάντως σχολίασαν πως "δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους πάντες σαν εχθρούς. Πρέπει να επιτρέπουμε μια κακή διατύπωση".