06 Μαρτίου 2015

Η επιθέσεις του στην κεντρική τράπεζα φοβίζουν τις αγορές Κατρακυλάει η λίρα λόγω… Ερντογάν


Σοβαρά προβλήματα αρχίζει να προκαλεί η κόντρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.  
Κατρακυλάει η λίρα λόγω… Ερντογάν
Για έβδομη συνεχόμενη μέρα, η τουρκική λίρα υποχώρησε έναντι του δολαρίου και έφτασε στις 2,6 λίρες το δολάριο και μόνο σε μία μέρα υποτιμήθηκε κατά 1,7%. Τον τελευταίο μήνα η υποτίμηση της τουρκικής λίρας ξεπέρασε το 11,5%. Οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους για συνέχιση αυτής της κατάστασης και τονίζουν πως πρέπει να ξεκαθαριστεί η νομισματική πολιτική της γειτονικής χώρας που καθορίζεται από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας που είναι ανεξάρτητη αρχή.  Ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας, Ερντέμ Μπαστσί, τους τελευταίους μήνες έχει εκφράσει φόβους για άνοδο του πληθωρισμού και έχει ανακοινώσει μικρές και προσεκτικές μειώσεις των επιτοκίων.
 Ο πρόεδρος της Τουρκίας πάντως έχει διαφορετική άποψη από τον Μπαστσί και έχει ζητήσει επανειλημμένα μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων για να αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα. Στο παρελθόν σε διάφορες ομιλίες του ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει την πολιτική του Μπαστσί.

 Ομως την προηγούμενη εβδομάδα ο Ερντογάν δεν σταμάτησε εκεί και ισχυρίστηκε πως ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας ίσως να μη λειτουργεί για τα συμφέροντα της χώρας αλλά για άλλα ξένα συμφέροντα! «Μη στρέφεστε εναντίον μας χρησιμοποιώντας το προκάλυμμα της ανεξαρτησίας, αν το κάνετε, ίσως διερωτηθούμε εάν κάποιος ασκεί επιρροή σε εσάς...», είχε δηλώσει ο Ερντογάν.

 Μία ώρα μετά τη δήλωση αυτή ο Μπαστσί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν ο οποίος θεωρείται ο «καπετάνιος» της οικονομικής πολιτικής είχαν σπεύσει στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Φήμες ανέφεραν πως υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, καθώς οι δυο άνδρες δεν δέχονται τις παρεμβάσεις του Ερντογάν σε ένα θέμα που δεν είναι της αρμοδιότητάς του.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην Αγκυρα ο Νταβούτογλου ζήτησε και από τους δύο να παραμείνουν στις θέσεις του για να μην προκληθεί αναστάτωση στην οικονομία. Ομως, όλο αυτό το σκηνικό ήταν αρκετό για να αυξηθούν οι πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα που παρά τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας δεν σταματά η υποτίμησή του. Θεωρητικά σε μια χώρα σαν την Τουρκία η υποτίμηση θα βοηθούσε την αύξηση των εξαγωγών και της τουριστικής κίνησης, όμως αυτό που προκαλεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, είναι τα τεράστια δάνεια που έχουν οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρίες σε ξένα νομίσματα όπου η υποτίμηση της λίρας αυξάνει τα βάρη τους.
Παράλληλα, η Τουρκία μόνο για τις εισαγωγές φυσικού αερίου κάθε έτος δαπανά 50 δισεκατομμύρια δολάρια, οπότε η υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος προκαλεί πληθωριστικές πιέσεις και μεγαλώνει το εμπορικό έλλειμμα.

Ο Ερντογάν πάντως δεν υποχωρεί και εξακολουθεί να επιτίθεται στο πρόσωπο του Μπαστσί. Οι αγορές πάντως θεωρούν σοβαρούς παράγοντες σταθερότητας της οικονομικής πολιτικής τον Μπαμπατζάν, τον Μπαστσί όπως και τον υπουργό Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ. Οι παρεμβάσεις του Τούρκου προέδρου προκαλούν φόβους στις αγορές, με κάποιους αναλυτές να αναφέρουν πως η τουρκική οικονομία μπορεί να παρεκτραπεί αν επικρατήσουν οι απόψεις του Ερντογάν και μείνουν στο περιθώριο οι άνθρωποι της πετυχημένης οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών.

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ