06 Μαρτίου 2015

Σουλτάνος ή κεντρικός τραπεζίτης;

http://media.cagle.com/107/2013/06/03/132618_600.jpg
Στη δεκαετία του '80 ο Ρέιγκαν όταν βάδιζε από την πόρτα του Λευκού Οίκου προς το ελικόπτερο που τον περίμενε έκανε δηλώσεις που συνήθως αποσταθεροποιούσαν τις χρηματαγορές. Το πρόβλημα λύθηκε όταν μόλις ξεπρόβαλε άναβε ο κινητήρας του ελικοπτέρου και δεν ακουγόταν τίποτε!Προχθές Τετάρτη στην Αγκυρα αλλά και στη Νέα Υόρκη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Νταβούτογλου προσπαθούσε να σβήσει τις φωτιές που είχε ανάψει ο Ερντογάν που επιτέθηκε δημόσια στον κεντρικό τραπεζίτη λόγω της άρνησής του να περικόψει δραστικά τα επιτόκια. Είναι προδοσία που σκοτώνει την ανάπτυξη της οικονομίας, είναι συνωμοσία, είπε ο οξύθυμος πρόεδρος, για να προκαλέσει σημαντική πτώση στον γενικό δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, αλλά και πτώση της ισοτιμίας της λίρας σε ιστορικά χαμηλά.

Την ίδια στιγμή, βαθιά ανησυχία κυριαρχεί σε κορυφαίους επενδυτικούς ομίλους που εδρεύουν στη Νέα Υόρκη και έχουν επιλέξει την Τουρκία ως ταχείας και ασφαλούς απόδοσης.
Πέραν των παραπάνω, στην Αγκυρα οργιάζουν οι φήμες ότι οι Ερντογάν -Νταβούτογλου σχεδιάζουν την καρατόμηση τόσο του τσάρου της οικονομίας, αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπαμπατζάν, όσο και του κεντρικού τραπεζίτη Μπασκί. Εάν αυτές οι φήμες επιβεβαιωθούν, τότε το σοκ αποσταθεροποίησης στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης όσο και στις ξένες επενδυτικές τράπεζες και ομίλους πολύ δύσκολα θα τεθεί υπό έλεγχο.

Ο Ερντογάν έχει προτεραιότητα μια εκλογική νίκη με αυξημένη πλειοψηφία στις κάλπες που θα στηθούν τον Ιούνιο για να μπορεί να τροποποιήσει το Σύνταγμα ώστε η Προεδρία της Δημοκρατίας να γίνει και θεσμικά το κέντρο της εκτελεστικής εξουσίας. Μια σημαντική παράμετρος για να πετύχει τον στόχο του είναι να δίνουν οι τράπεζες χαμηλότοκα καταναλωτικά δάνεια στους ψηφοφόρους.
Από τη μεριά του ο κεντρικός τραπεζίτης Μπασκί βλέπει ότι η φούσκα στην εθνική οικονομία έχει φθάσει σε οριακό σημείο και μάλιστα σε μια στιγμή αυξημένης εσωτερικής και περιφερειακής πολιτικής αβεβαιότητας. Προσπαθεί μέσω της λελογισμένης μείωσης των επιτοκίων να αποτρέψει έκρηξη εσωτερικού δανεισμού με αποσταθεροποιητικές συνέπειες για τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ο Ερντογάν μάς θύμισε τη γενικότερη συγκεντρωτική αυταρχική δυναμική της εξουσίας του: έχει υποτάξει δικαστικές, εισαγγελικές αρχές και την αστυνομία στην ατζέντα μετωπικής του σύγκρουσης με τον ιμάμη της Πενσιλβάνια Φετουλάχ Γκιουλέν. Στον ρόλο κεντρικού τραπεζίτη είναι παράγων αστάθειας και μάλιστα τη χρονιά που η χώρα προεδρεύει στην ομάδα των G-20.
kapopoulos@pegasus.gr- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ