06 Μαρτίου 2015

Νέο σύστημα για τη διαχείριση των απορρήτων δαπανών του ΥΠΕΞ Θα εμπλέκεται πλέον η Βουλή

  Νέο νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των απορρήτων δαπανών με άμεση εμπλοκή του Κοινοβουλίου προετοιμάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, αυτή θα είναι μία από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η νέα ηγεσία της Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς στο παρελθόν έχουν καταγγελθεί παραβιάσεις του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, αλλά και παράλογες αυξήσεις του ύψους των απορρήτων δαπανών.Το σημερινό θεσμικό πλαίσιο για τις απόρρητες δαπάνες κρίνεται ως ιδιαίτερα χαλαρό και οι εισηγήσεις της πολιτικής ηγεσίας σπανίως απορρίπτονται είτε και αμφισβητούνται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει γίνει μία ειδική προεργασία με τη μελέτη του πλαισίου που ισχύει για τις απόρρητες δαπάνες τόσο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός των προσεχών εβδομάδων.

Την ίδια στιγμή, η τακτική της προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) δεν θα περιοριστεί μόνο στις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναμένεται να επεκταθεί και στις σχέσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να έχει μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών (Γκίμνιχ) που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαρτίου στη Ρίγα της Λετονίας - η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ωστόσο, μετά και την πρόσφατη ένταση με τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο, τα βήματα σε αυτό το πεδίο δεν θα εκκινήσουν άμεσα.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πιθανή εισαγωγή ΜΟΕ με τα Σκόπια, στα οποία αυτή την περίοδο επικρατεί ατμόσφαιρα μεγάλης πολιτικής έντασης. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι το ζήτημα της ονομασίας αποτελεί συμπύκνωση ενός ευρύτερου προβλήματος που βρίσκεται στον πυρήνα της διμερούς σχέσης, το οποίο ακούει στο όνομα «αλυτρωτισμός». Από αυτή την άποψη, η αποκλειστική ενασχόληση με το ονοματολογικό έχει μετατραπεί σε φετιχισμό που αδίκως «στριμώχνει στη γωνία» την Αθήνα. Τα ΜΟΕ με τα Σκόπια θα μπορούν, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, να αφορούν σε θέματα σχολικών εγχειριδίων, χαρτών κ.ά. Ωστόσο, θα απαιτηθεί ουσιαστική μελέτη πριν ληφθούν αποφάσεις.