09 Φεβρουαρίου 2015

O ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ-GATE BAΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ «Ανακάλυψαν» ελληνικό δάκτυλο στο σκάνδαλο που απειλεί τον Γκρούεφσκι

Σε κυνήγι μαγισσών αποδύεται ο πρω­θυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στέλνοντας στον εισαγγελέα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, στον οποίο αποδίδει απόπειρα εκβιασμού με υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών κυβερνητικών στελεχών και κρατικών παραγόντων.

1. Στοπ καρέ από το βίντεο που αναρτήθηκε σε φιλοκυβερνητικά Μέσα και δείχνει τον Ζόραν Ζάεβ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Σύμφωνα με το απόσπασμα του βίντεο, ο Ζάεβ προσπάθησε να εκβιάσει τον Γκρούεφσκι
1. Στοπ καρέ από το βίντεο που αναρτήθηκε σε φιλοκυβερνητικά Μέσα και δείχνει τον Ζόραν Ζάεβ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Σύμφωνα με το απόσπασμα του βίντεο, ο Ζάεβ προσπάθησε να εκβιάσει τον Γκρούεφσκι. 2. Σε κάποια ΜΜΕ των Σκοπίων κατονομάζονται η Ελλάδα και οι μυστικές υπηρεσίες της ως συνεργάτες του Ζάεβ.
Την ίδια ώρα, από κυβερνητικούς κύκλους επιχειρείται να εμπλακεί στις δολοπλοκίες και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ότι ο Ζ. Ζάεβ συνεργάσθηκε στις υποκλοπές με τις μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας, την οποία ο ίδιος απέφυγε να κατονομάσει, παρά μόνο να τη... φωτογραφίσει. Κάτι που ανέλαβαν να κάνουν στη συνέχεια δημοσίως στελέχη του κυβερνώντος VMRO καθώς και φιλικά ΜΜΕ, κατονομάζοντας την Ελλάδα, πλασάροντας απίθανα σενάρια... κατασκοπείας και αποδίδοντας στη χώρα μας προσπάθειες υπονόμευσης και αποσταθεροποίησης της ΠΓΔΜ.

Στην υπόθεση αυτή οι Αρχές της γειτονικής χώρας έδωσαν τη βαρύγδουπη κωδική ονομασία «Πραξικόπημα», ενώ ο πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Ζ. Ζάεβ, στον οποίο ο ανακριτής απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα και κατέσχεσε το διαβατήριό του, κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος, συνταγματική εκτροπή και εκβιασμό. Ως συνεργάτες του συνελήφθησαν και προφυλακίσθηκαν ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας της ΠΓΔΜ Ζόραν Βερουσένσκι, η σύζυγός του και ένα ακόμη άτομο.

Ο Ν. Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι Ζ. Ζάεβ σε συναντήσεις που είχε μαζί του από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 επιχείρησε να τον εκβιάσει, ζητώντας να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχτούν νέες εκλογές, απειλώντας σε άλλη περίπτωση να αποκαλύψει το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών κυβερνητικών και άλλων κρατικών παραγόντων, που αποκαλύπτουν μια σειρά σκανδάλων της κυβέρνησης.

Σ΄αυτό τον χορό των δολοπλοκιών είδε το φως της δημοσιότητας μεσοβδόμαδα ένα βίντεο, που αναρτήθηκε αρχικά στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια μεταδόθηκε από τα κυβερνητικά ΜΜΕ, από μια συνάντηση των Γκρούεφσκι - Ζάεβ στο πρωθυπουργικό μέγαρο, στο οποίο φέρεται να λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τις συνομιλίες του τις έδωσαν ξένες υπηρεσίες που δεν είναι από την περιοχή. Το συγκεκριμένο βίντεο κανείς δεν αμφιβάλλει στα Σκόπια, και όχι μόνο, ότι διοχετεύθηκε από τον Ν. Γκρούεφσκι και τους συνεργάτες του.Στο «κυνήγι μαγισσών» του Ν. Γκρούεφσκι απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους αντέδρασε ο δυτικός παράγων, ενώ τις εξελίξεις αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις και χώρες όπως η Ρωσία.

«Βόμβα Ζάεβ»
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια μάλιστα ανέφερε ότι παρακολουθεί με ανησυχία την ποινική υπόθεση εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ. Από την πλευρά του ο Ζ. Ζάεβ τόσο σε δημόσιες δηλώσεις του, όσο και στις συναντήσεις που είχε με την πρέσβη της ΕΕ στα Σκόπια, κατήγγειλε ότι η όλη υπόθεση με την κωδική ονομασία «Πραξικόπημα» αποτελεί μεθόδευση του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι, προκειμένου να μην προχωρήσει στην αποκάλυψη στοιχείων για μια σειρά σκανδάλων της κυβέρνησης.

Επίσης έθεσε το θέμα της παράνομης καταγραφής των μεταξύ τους συναντήσεων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέσει μήνυση σε βάρος του. Σε ό,τι αφορά το υλικό των καταγραφών τηλεφωνικών συνομιλιών κυβερνητικών στελεχών που έχει περιέλθει σ΄ αυτόν, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι δεν προέρχεται από ξένες μυστικές υπηρεσίες αλλά από συνεργάτες της ίδιας της υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας. Το γεγονός αυτό κάνει την όλη υπόθεση ιδιαίτερα ευαίσθητη και επικαλέστηκε θέμα προστασίας.

Στα Σκόπια το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Ζ. Ζάεβ και το κόμμα του, το SDSM, τα όργανα του οποίου συνήλθαν το Σαββατοκύριακο, θα εκτοξεύσουν από αύριο, όπως έχουν προαγγείλει, τη λεγόμενη «βόμβα Ζάεβ», προχωρώντας στην αποκάλυψη και δημοσιοποίηση των στοιχείων τα οποία έχουν στα χέρια τους και, όπως υποστηρίζουν, θα οδηγήσουν στις παραιτήσεις κορυφαίων αξιωματούχων της χώρας. Ομως το πολιτικό τοπίο στα Σκόπια είναι εκρηκτικό, αφού, όπως καταγγέλλεται, ο Ν. Γκρούεφσκι φρόντισε μέσω των εισαγγελικών αρχών να απαγορεύσει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων -ως προϊόντων υποκλοπής- από τα ΜΜΕ, απειλώντας με κυρώσεις.

Πληροφορίες φέρουν ότι οι αποκαλύψεις φτάνουν μέχρι και το προεδρικό μέγαρο, ενώ εκφράζονται πολλά ερωτηματικά για την ενέργεια του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ να αποπέμψει μεσοβδόμαδα με απόφασή του τον αλβανικής καταγωγής αναπληρωτή διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας Μοχάμεντ Ισμαήλ, ο οποίος υπηρετούσε στη θέση αυτή από το 2002.
Στην απόφαση αυτή αντέδρασε έντονα ο Αλβανός ηγέτης Αλί Αχμέτι και το κόμμα του, το DUI, που αποτελεί τον κυβερνητικό εταίρο του Ν. Γκρούεφσκι.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ