09 Φεβρουαρίου 2015

Η Λευκωσία αναζητεί ρωσικό μαξιλάρι – Τα παίζει όλα για όλα ο Πρόεδρος;


Η Λευκωσία αναζητεί ρωσικό μαξιλάρι – Τα παίζει όλα για όλα ο Πρόεδρος;Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Πιο ενεργή στάση στο Κυπριακό θα ζητήσει η Λευκωσία από τη Μόσχα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ» κατά τις συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο Κυπριακό και είναι σαφές πως θα ζητηθεί από τη ρωσική πλευρά να υπάρξει από μέρους της ενεργότερη εμπλοκή στα πλαίσια και του Συμβουλίου Ασφαλείας.Όπως εκτιμάται η κίνηση αυτή γίνεται ενόψει και του γεγονότος ότι αναμένονται εξελίξεις και όπως επιβεβαιώθηκε και από τις πρόσφατες διεργασίες για το ψήφισμα ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι λεγόμενοι στρατηγικοί εταίροι, δηλαδή οι αγγλοαμερικανοί,  κινήθηκαν όπως διαχρονικά έπρατταν. Στήριξη είχε η Λευκωσία στις διεργασίες αυτές από τη Ρωσία, τη Γαλλία κι άλλες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στην επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, που χρονικά τοποθετείται από τις 24-27 Φεβρουαρίου, η ατζέντα είναι μεγάλη ενώ αναμένονται να υπογραφούν δέκα τουλάχιστον διακρατικές συμφωνίες. Η παρουσία τριών υπουργών και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην αποστολή που θα συνοδεύει τον Πρόεδρο, επιβεβαιώνει τη σημασία της επίσκεψης. Στη Μόσχα θα μεταβούν με τον Πρόεδρο οι υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, Εμπορίου και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης και Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Όπως πληροφορούμαστε, πέραν του Κυπριακού, που όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα είναι στην κορυφή της ημερησίας διάταξης,  θα συζητηθούν θέματα άμυνας με την υπογραφή επικαιροποιημένου μνημονίου συνεργασίας( αναβάθμιση διευκολύνσεων), τουρισμού ( στόχος να μην σταματήσει το ρωσικό τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο), θέματα ενέργειας και οικονομικά. Σε ότι αφορά το θέμα της αμυντικής συνεργασίας, η ρωσική πλευρά έχει θέσει μια σειρά από ζητήματα και όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές η Λευκωσία έχει θέσει ως στόχο να ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτά. Οι συζητήσεις αυτές έχουν προκαλέσει και αντιδράσεις.

Ο Βρετανός πρέσβης, Ρικ Ντοντ, σε συνέντευξή του χθες στην Καθημερινή, αναφερόμενος στη σύναψη στρατιωτικής συμφωνίας Ρωσίας- Κύπρου, είπε πως η Λευκωσία θα πρέπει να λάβει υπόψη και την κοινή θέση της Ε.Ε. για τη Μόσχα. Η θέση αυτή του Βρετανού διπλωμάτη προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας κάνει παραίνεση σε σχέση με το περιεχόμενο της στρατιωτικής συμφωνίας που θα υπογράψει η Κύπρος με τη Ρωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εγώ δεν θα έκανα παραίνεση για την πολιτική της Βρετανικής Κυβέρνησης. Είμαστε κυρίαρχο κράτος και αποφασίζουμε. Μιλάμε για την ανανέωση υφιστάμενης στρατιωτικής συμφωνίας και ενδεχόμενα (για παραχώρηση) κάποιων διευκολύνσεων που παραχωρούνται και στη δική του χώρα – ίσως με υπερβολή – αλλά και σε άλλες χώρες».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν χρειαζόμαστε εμείς τις συμβουλές – «Θα έπρεπε να παρενέβαιναν όταν ανατρέπονταν οι συνθήκες ενός ισότιμου και με αλληλοσεβασμό διαλόγου» 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν δέχεται πιέσεις. Στη διάρκεια δηλώσεων του, στο περιθώριο του εορτασμού του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε  να πει αν υπάρχει κάποιο πλάνο με το οποίο προσεγγίζεται η Κυβέρνηση από διπλωμάτες σε σχέση με τις συνομιλίες, καθώς και για δημοψήφισμα το 2016. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «μακάρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες να επαναρχίσει ο διάλογος και ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε είναι δυνατόν να καταλήξει. Αυτό που θα ήθελα, όμως, να ευχηθώ είναι η δική μας καλή θέληση να βρει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά και ο δικός μας διακαής πόθος να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν μια λύση,   όπως την περιγράφουμε,  να είναι και επιδίωξη της άλλης πλευράς».

Ερωτηθείς αν αισθάνεται άσκηση πιέσεων από τους ξένους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν αισθάνθηκα καμία πίεση. Βεβαίως ακούω συμβουλές ότι πρέπει να αρχίσει (ο διάλογος) και έχω την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται κανείς να πει στους Ελληνοκύπριους- που εδώ και 40 χρόνια προσμένουν, αναμένουν και επιδιώκουν τη λύση το συντομότερο -αν θα επιστρέψουν στο διάλογο. Όλοι αυτοί που συμβουλεύουν – και είναι η δική μου απάντηση αυτή – θα έπρεπε να παρενέβαιναν όταν ανατρέπονταν οι συνθήκες ενός ισότιμου και με αλληλοσεβασμό διαλόγου, ώστε με την αποκατάσταση να επιτραπεί ένας ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος».

ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης διαμήνυσε χθες πως οι στρατιωτικές απειλές και παράνομες παρεμβάσεις στο όνομα δήθεν των Τουρκοκυπρίων δεν υποβοηθούν στην κατοχύρωση των αυτονόητων, αλλά αντίθετα, απομακρύνουν τις προοπτικές εξεύρεσης λύσης και της δυνατότητας αξιοποίησης του κινήτρου που ο φυσικός πλούτος προσφέρει.
Σε χαιρετισμό στη γιορτή του Αγίου Μάρωνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε πως ο φυσικός μας πλούτος ανήκει στο κράτος και πως μετά τη λύση του Κυπριακού τα οφέλη εκ της αξιοποιήσεως του θα καρπούται το σύνολο των νομίμων κατοίκων της πατρίδας μας, και συνεπώς, και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας.

ΚΑΘΟΡΙΣΑΝ ΤΑ ΚΟΜΒΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Ο εικεφαλής της διοίκησης του ρωσικού κολοσσού Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ συζήτησαν την πορεία υλοποίησης του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία μέσω του Ευξείνου Πόντου και πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τη σχεδιαζόμενη διαδρομή στο χερσαίο τμήμα του αγωγού, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.  Όπως αναφέρεται ανακοίνωση της Gazprom, οι δύο πλευρές προσδιόρισαν τα θεμελιώδη κομβικά σημεία διέλευσης του αγωγού και μια σειρά από τεχνικά  θέματα, που σχετίζονται με τη διαδρομή στο έδαφος της Τουρκίας.